De ce ameninţă Vladimir Putin direct România şi Polonia (Adevărul)

putin.jpg

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat direct Bucureştiul şi Varşovia după ce americanii au testat cu succes lansarea unei rachete ofensive dintr-un sistem asemănător celui de la Deveselu.
Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat direct Bucureştiul şi Varşovia după ce americanii au testat cu succes lansarea unei rachete ofensive dintr-un sistem asemănător celui de la Deveselu.
Image source: 
Ivan Sekretarev, AFP

Guvernul vrea să modifice Prima Casă: venituri de cel mult 4.500 de lei, rate mai mici pentru cei care au copii (ziare.com) - De ce gradul de bancarizare al României este cel mai mic din UE? (Ziarul Financiar) - Nu bat nici când sunt buni! (Gazeta Sporturilor)

De ce ameninţă Vladimir Putin direct România şi Polonia (Adevărul)

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat direct Bucureştiul şi Varşovia după ce americanii au testat cu succes lansarea unei rachete ofensive dintr-un sistem asemănător celui de la Deveselu. Concret, Putin a declarat că SUA sunt în prezent în măsură să desfăşoare o nouă rachetă de croazieră cu lansare terestră în România şi Polonia, un scenariu pe care îl consideră drept o ameninţare la care Moscova trebuie să reacţioneze.
Analistul militar Aurel Cazacu susţine că Vladimir Putin foloseşte România şi Polonia pentru a-şi justifica demersurile pe mai multe planuri. „Cu astfel de declaraţii îşi motivează costisitoarele programe de înarmare în faţa poporului său, dar şi în faţa adversarilor americani şi din NATO. Apoi, prin aceste valuri lansate public, îşi face şi un soi de reclamă la industria de apărare pentru el are pe stoc piese din mai multe categorii de armament pe care, la comandă, le poate livra imediat. La fel cum a făcut cu sistemul antirachetă S400, care a fost trimis Turciei imediat după ce acesta a fost comandat" spune expertul. 
La rândul lui, fost director al SRI, Costin Georgescu consideră că Moscova îşi contină strategia şi încearcă să pună presiune cât mai mare pe România şi Polonia.  “La ora actuală noi suntem flancul estic al NATO şi în consecinţă stăm în coasta Rusiei. După aceste declaraţii ale lui Putin trebuie să facem demersuri pe lângă aliaţi pentru a fi pregătiţi pentru ce este mai rău. Ar fi teribil de bine dacă NATO în general, dar americanii în special, ar crea un punct strategic care să fie bază permanentă pentru militari din mai multe categorii de forţe, tancuri, blindate şi aviaţie. Un astfel de punct strategic ar avea două roluri. În primul rând acesta ar avea un puternic rol de descurajare. Apoi, atunci când situaţia ar cere, NATO ar putea interveni imediat în cazul unei agresiuni ruseşti. ”, a precizat Costin Georgescu. 

Guvernul vrea să modifice Prima Casă: venituri de cel mult 4.500 de lei, rate mai mici pentru cei care au copii (ziare.com)

Beneficiarii programului "O familie, o casa" nu vor putea avea un venit net lunar individual sau impreuna cu sotul/sotia mai mare de 4.500 de lei, iar pretul de achizitie a locuintei este de maximum 70.000 de euro, potrivit unui proiect de ordonanta care modifica programul "Prima casa".
Avansul minim a fost mentinut la 5% din pretul de achizitie al locuintei iar valoarea finantarii garantate este de maximum 66.500 euro echivalent lei.
Familiile cu un singur copil vor beneficia de reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobanzii creditului garantat pe toata durata Programului, in timp ce pentru familiile cu doi sau mai multi copii rata dobanzii va fi mai mica cu 1 punct procentual.

De ce gradul de bancarizare al României este cel mai mic din UE? (Ziarul Financiar)

Doar în una din patru comune din România există bancomat. Trei sferturi din oamenii care locuiesc în mediul rural, care reprezintă jumătate din populaţia ţării, nu au acces direct la un serviciu bancar de bază: un bancomat.
Doar în 695 din cele 2.861 de co­mune din România există un bancomat, arată datele Băncii Naţio­nale furnizate la soli­citarea ZF. 
În mediul rural există 1.045 de bancomate (ATM-uri), instalate în 695 de comune. Oamenii din celelalte 2.166 de comune nu au acces la bancomat în localitatea lor.

Nu bat nici când sunt buni! (Gazeta Sporturilor)

FCSB a obținut doar o remiză albă în fața unor portughezi mediocri deși a făcut cel mai consistent meci din ulta lună.
Roș-albaștrii speră să repete joia viitoare rezultatul de la Mlada Boleslav, când au câștigat cu 1 – 0 după 0 -0 acasă.