INTERVIU din SUA cu George Maior (Adevărul)

mauor.jpg

Când vor fi ridicate vizele pentru români. Cum a aflat că e rechemat de Guvern în ţară. Ar accepta funcţia de premier? Ambasadorul României la Wasgington George Maior răspunde reporterului "Adevărul".
Când vor fi ridicate vizele pentru români. Cum a aflat că e rechemat de Guvern în ţară. Ar accepta funcţia de premier? Ambasadorul României la Wasgington George Maior răspunde reporterului "Adevărul"
Image source: 
Facebook/George Maior

ALDE nu pleacă încă de la guvernare, deși n-a obținut nimic de la PSD: ”Am decis ca proiectul privind amnistia și grațierea să fie respins la vot (g4media.ro) - În țara statului la coadă, sunt si orașe în care aproape totul e doar la un click distanță. Cât costă digitalizarea administrației locale - exemplu Primăria Sibiu (Hotnews.ro) - Fondurile de investiţii au investit doar 311 mil. euro în România în 2018, cu 40% mai puţin ca în 2017 (Ziarul Financiar)

ALDE nu pleacă încă de la guvernare, deși n-a obținut nimic de la PSD: ”Am decis ca proiectul privind amnistia și grațierea să fie respins la vot (g4media.ro)

ALDE nu pleacă de la guvernare, deși n-a obținut nici măcar un punct de pe lista cerințelor înaintate PSD pentru ca alianța să rămână în picioare. Ședința PSD-ALDE de miercuri seară a avut loc în cea mai tensionată perioadă pe care alianța o traversează de când se află la guvernare. După un schimb de replici dure între liderii celor două partide, tensiunile au culminat cu episodul în care Viorica Dăncilă i-a lăsat să aștepte pe liderii ALDE și nu s-a prezentat la întâlnirea de luni, când ar fi trebuit să discute cu aceștia despre viitorul alianței. 
După întâlnirea de miercuri, ALDE a transmis un comunicat de presă prin care nu a anunțat că va ieși de la guvernare, dar a reiterat necesitatea ”promovării unui pachet de măsuri care să cuprindă o restructurare de amploare a Executivului”.
Aceștia au transmis că săptămâna viitoare va mai avea loc o discuție privind setul de măsuri care vizează actul de guvernare.
La începutul lunii septembrie ALDE îşi va convoca structurile de conducere pentru a analiza rezultatele guvernării, perspective şi opţiuni.

O șapcă și ceva în plus. Cu ce se întoarce Klaus Iohannis de la Casa Albă (Republica.ro)

Klaus Iohannis își pune șapca pe cap și americanii aplaudă. Aparatul foto imortalizează momentul. Donald Trump e încântat. Pentru un președinte care se mișcă în Casa Albă ca-ntr-un platou de televiziune, „Make Romania great again” poate face o știre, chiar și în America. Îl primește a doua oară în decurs de doi ani pe acest bărbat mare și blond din Transylvania. Îi place tipul.
Cu câteva ore înainte, Washington Post remarca oarecum insidios că președintele român va primi la Casa Albă „binecuvântarea” pentru al doilea mandat. Pe lângă șapcă, Klaus Iohannis se întoarce și cu lozul câștigător în buzunar. Pentru el a fost un an nesperat de bun: summitul de la Sibiu i-a adus în poză toată crema politicii europene, acum este umăr la umăr cu președintele Statelor Unite, în țară Liviu Dragnea a intrat la închisoare, iar Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu se ceartă pe candidatură...
Ceea ce cer companiile americane - iar un președinte pro-business precum Donald Trump înțelege - este stabilitate și predictibilitate fiscală. Nimeni nu-și riscă o investiție de câteva miliarde de dolari dacă oricând poate să apară un satrap local care să schimbe direcția țării și care să confiște profitul companiilor private în numele poporului suveran. În acest scop, președintele trebuie să lucreze cu Guvernul în lunile următoare. Iar din 2020 încolo, România trebuie să arate că e good for business.
Dar pentru asta, România trebuie să demonstreze că mai e un stat. Câtă vreme aici legea o vor face clanurile mafiote, conectate la rețelele politice și la Poliție, nimeni nu-și va risca banii, scrie jurnalistul Florin Negruțiu.

INTERVIU din SUA cu George Maior. Când vor fi ridicate vizele pentru români (Adevărul)

Într-un interviu pentru Adevărul, acordat imediat după vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Casa Albă, ambasadorul României la Washington, George Maior, oferă câteva detalii din negocierea pentru ridicarea vizelor. Un orizont de timp? „Termen mediu spre scăzut“, spune Maior. Cât despre politica internă, diplomatul susţine că nu e interesat de postul de premier şi că a aflat de la televizor decizia Guvernului de a-l rechema în ţară. Integral AICI.

În țara statului la coadă, sunt si orașe în care aproape totul e doar la un click distanță. Cât costă digitalizarea administrației locale - exemplu Primăria Sibiu (Hotnews.ro)

În România, statul la coadă este normalitate. Dacă trebuie să plătești ceva sau ai nevoie de un loc de parcare, o autorizație, un atestat fiscal, o adeverință, pierzi în medie jumătate de zi, fiind plimbat de la un ghișeu la altul. Totuși, sunt și orașe care în ultimii ani au investit masiv în digitalizarea administrației locale și au adus-o în secolul în care trăim. 
Un astfel de exemplu este Sibiul. Plata taxelor și impozitelor se poate face online, la fel și plata parcărilor din centrul orașului și a parcărilor de reședință, tot online se poate obține certificatul fiscal, rezervarea terenului de fotbal, programarea căsătoriei și depunerea documentelor necesare pentru emiterea buletinelor.
Primăria are și o aplicație în care cetățenii pot semna nereguli din oraș. 
Instituția a accesat și 3,3 milioane lei din fonduri europene pentru a putea da avize, autorizații și documente din arhivă online. 
Platforma E-administrație, disponibilă pe www.sibiu.ro, a fost înființată în 2011, fiind prima de acest gen aparținând unei primării din România. Continuarea pe hotnews.ro.

Fondurile de investiţii au investit doar 311 mil. euro în România în 2018, cu 40% mai puţin ca în 2017 (Ziarul Financiar)

Investitorii financiari au cumpărat doar 8 companii, ceea ce înseamnă o valoare medie a tichetului de aproape 40 mil. Euro 
România este a patra ţintă din regiune, fiind devansată chiar şi de Ungaria, o ţară mai mică, atât ca suprafaţă, cât şi ca populaţie.
În ansamblul său, 2018 a fost al doilea cel mai bun an din ultimii cinci după cum indică cifrele.