Mizele întâlnirii dintre Iohannis şi Trump: vize, investiţii în energie, securitate (Adevărul)

Klaus Iohannis a fost primul lider din estul Europei invitat la Washington de Donald Trump după câştigarea mandatului de preşedinte al SUA.

Câți bani au aruncat Dragnea și Tăriceanu, pe lobby în America. Degeaba (digi24.ro) - Peste 400.000 de români se află în Marea Britanie. Cum vor fi afectați în cazul unui Brexit fără acord? / Recomandarea ambasadorului României la Londra (HotNews.ro) - România, vicecampioana creşterii economice, dar campioana inflaţiei din UE (Ziarul Financiar) - Dane, mai fă o minune! (Gazeta Sporturilor)

Mizele întâlnirii dintre Iohannis şi Trump: vize, investiţii în energie, securitate (Adevărul)

Cu două luni înainte de campania pentru prezidenţiale, Klaus Iohannis va fi primit la Casa Albă de Donald Trump. Vor fi trei mari teme pe agenda discuţiilor: problema vizelor, investiţiile SUA în Marea Neagră, frânate de PSD, şi prezenţa militarilor americani în România. „Se va face un pas în faţă pentru ridicarea vizelor“, susţin, pentru „Adevărul“, surse diplomatice. 
„Doresc să pun situaţia pe masă. Lucrurile trebuie să se mişte“, a spus preşedintele Klaus Iohannis, la o întâlnire cu jurnaliştii, înainte de a pleca peste Ocean. Însă dincolo de discuţia politică dintre Iohannis şi Trump, Congresul SUA trebuie să decidă includerea României în programul Visa Waiver. În urmă cu doi ani, la precedenta vizită în SUA, Klaus Iohannis a avut mai multe întâlniri în Congres, unde a primit asigurări din partea senatorilor şi a membrilor Camerei Reprezentanţilor că vizele pentru România vor fi ridicate.  În plus, există şi presiunea UE. În urmă cu trei ani, Comisia Europeană a cerut SUA să ridice vizele pentru cele cinci ţări UE care au regim diferenţiat faţă de restul statelor comunitare: Bulgaria, Cipru, Croaţia, Polonia şi România. Conform tratatelor UE, toţi cetăţenii europeni trebuie să beneficieze de acelaşi tratament. Numai că SUA a refuzat solicitarea Bruxelles-ului. 
Articolul reamintește că Iohannis a fost primul lider din estul Europei invitat la Washington de Trump după câştigarea mandatului de preşedinte al SUA. În acelaşi timp, a fost primul preşedinte român post-decembrist care a susţinut o conferinţă de presă la Casa Albă.

Câți bani au aruncat Dragnea și Tăriceanu, pe lobby în America. Degeaba (digi24.ro)

Conform documentelor postate pe site-ul Departamentului de Justiție al SUA, unde legea obligă firmele de lobby să declare contractele și sumele cu clienții interni și externi, Călin Popescu Tăriceanu a plătit servicii de lobby și consultanță anul acesta în America în valoare de 50 de mii de dolari și 170 de mii de euro. Pe site-ul Departamentului de Jutiție al SUA figurează și un contract încheiat de PSD pentru Liviu Dragnea în vederea obținerii unei întâlniri cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, și a unor interviuri la CNN. Contractul PSD a fost încheiat cu compania Madison & Company LLC, contra sumei de 100 de mii de dolari.

Peste 400.000 de români se află în Marea Britanie. Cum vor fi afectați în cazul unui Brexit fără acord? / Recomandarea ambasadorului României la Londra (HotNews.ro)

Guvernul Marii Britanii a reiterat luni, pe un ton ferm, că în cazul unui Brexit fără acord libera circulație va înceta imediat. Acest lucru însă nu înseamnă că cetățenii români nu vor mai putea intra în Marea Britanie și nici că aceia care se află în Regatul Unit la data Brexit nu vor mai putea pleca sau reveni în UK, a declarat, pentru HotNews.ro, ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache. El le-a recomandat românilor aflați în Marea Britanie și care doresc să își continue șederea și după 31 decembrie 2020, să aplice pentru obținerea noului tip de rezidență intitulat settled status și pre-settled status.
„Autoritățile britanice au dat asigurări publice că procedura prin care vor fi protejate drepturile cetățenilor UE aflați în UK la data Brexit-ului va continua în termenii stabiliți. Încetarea liberei circulații nu înseamnă că cetățenii români nu vor mai putea intra în Marea Britanie. De la data Brexit-ului, cetățenii români vor putea, ca și până acum, să intre și să iasă din Marea Britanie pe baza cărții de identitate sau a pașaportului, fără să aibă nevoie de viză. Acest lucru va fi valabil însă doar pentru vizite scurte și cetățenii români vor putea rămâne în Marea Britanie pentru o perioadă de până la trei luni. Cetățenii UE care doresc să rămână mai mult de trei luni vor trebui să aplice, înainte de sfârșitul acestei perioade, pentru permisul European Temporary Leave to Remain. Acesta este un permis de 36 de luni care nu poate fi extins și care oferă dreptul de a lucra și de a studia”, a declarat Mihalache. 

România, vicecampioana creşterii economice, dar campioana inflaţiei din UE (Ziarul Financiar)

Preţurile de consum au accelerat cel mai puternic în România faţă de celelalte state  membre ale Uniunii Europene pe ultimele 12 luni. La creşterea economică, România a fost pe locul II în T2/2019 după Ungaria. Inflaţia a urcat la un ritm anual de 4,1% în luna iulie a acestui an, faţă de o medie europeană de 1,4%, arată datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.
Preţurile de consum din Ungaria au accelerat la un ritm anual de 3,3%, în vreme ce inflaţia anuală din Letonia a ajuns la 3% în luna iulie a acestui an, a treia cea mai mare din UE.
La polul opus se află Portugalia, unde inflaţia anuală în iulie a fost negativă, de -0,7%. Preţurile de consum din Cipru au urcat la un ritm anual de 0,1%, în vreme ce creşterea peţurilor din Italia a fost de 0,3% în iulie 2019 faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
Economiştii consideră nivelul de inflaţie de 2% ca fiind unul sănătos pentru economie. În vreme ce Europa face eforturi pentru a creşte inflaţia, în România se încearcă domolirea acesteia. 

Dane, mai fă o minune! (Gazeta Sporturilor)

CFR joacă azi cu casa închisă pentru accesul în grupele Ligii Campionilor, dar fără Culio, care s-a reaccidentat.
Dan Petrescu ar câștiga un bonus de un milion de euro dacă ar trece de Slavia praga, echipă despre care spune că „este cea mai ofensivă pe care am studiat-o în 16 ani de antrenorat”.