Ultimatumul ALDE și planurile domnului Tăriceanu (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Image source: 
site-ul ziarului Adevărul

Rețelele de trafic de persoane și de prostituție, exercițiu antimanipulare: să citim dincolo de „numere” (Republica) - Cartier din Timișoara fără curent aproape 30 de ore: Un proprietar n-a vrut că Enel să sape sub garajul lui (ziare.com) - Mână de fier (Gazeta Sporturilor)

Ultimatumul ALDE și planurile domnului Tăriceanu (Adevărul)

ALDE a dat termen doamnei Dăncilă ca până pe data de 20 august să restructureze guvernul. Că dacă nu, mai vedem. Pretextul este rectificarea bugetară cu care ALDE nu ar fi de acord, nici în ruptul capului. O rectificare bugetară de exact același tip s-a făcut și anul trecut și atunci ALDE nu a avut nicio problemă. De ce i-a apucat grija tocmai acum?
Domnul Tăriceanu s-a gândit că ar avea o candidatură solidă la alegerile prezidențiale, cu condiția să fie sprijinit de forța, logistica, organizarea, bani și influența baronilor locali PSD. Era o socoteală destul de bună, dar nu pentru numiții pesediști. A pune mașinăria electorală să tragă pentru cineva din afara partidului nu e tocmai ceea ce își doresc liderii PSD., indiferent de taberele în care se află. Mai adăugăm la rețetă scorul ALDE la europarlamentare și lucrurile devin și mai clare pentru PSD. De ce ar cheltui atâția bani și energie, dacă tot e să piardă alegerile? Iar dacă pierd pe mâna doamnei Dăncilă, vor avea prilejul să o facă răspunzătoare pentru tot și să caută pe altcineva în loc, prilej de reîmpărțire a puterii în PSD.
Pierderea masivă a PSD în preferințele electoratului ridică altă problemă pentru partenerul ALDE. Mai stă la guvernare? Cât timp? Pleacă? E pregătit să piardă plăcinta guvernării?
Deocamdată, ALDE a decis să practice jocul „și la guvernare, și în opoziție”. Victor Ponta s-a prins de la început și nu a vrut să facă figurație în această scenetă, dovadă fâsâiala marii alianțe electorale ALDE- Pro România, scrie jurnalistul Ion M. Ioniță în editorial.

Rețelele de trafic de persoane și de prostituție, exercițiu antimanipulare: să citim dincolo de „numere” (Republica)

„România înregistrează 80 de prostituate la 10.000 de locuitori”, titrează Adevărul, citându-l pe economistul Iancu Guda, care la rândul lui, face referire la Wikipedia. Ne scandalizăm. Ne oripilăm. Unii încep să calculeze: oare câte or fi în total, din câte femei întâlnite pe stradă una ar putea să fie o prostituată? Pe lângă faptul că lansarea unor astfel de afirmații într-o societate în care atitudinile misogine abundă, e păguboasă (să nu uităm că 55% dintre români cred că violul e justificat în anumite situații!) veridicitatea numerelor vehiculate în spațiul public ar trebui să ne preocupe în mod special din mai multe motive.
Datele sunt sumbre, dar în același timp pot fi înșelătoare...
De exemplu, analizând datele despre victimele traficului de persoane înregistrate prin Mecanismul Național de Identificare și Referire (MNIR), acestea par să indice pe 2017 o scădere a numărului de victime identificate (662) cu 12% față de cele identificate în 2016 (756). În 2018 în MNIR au fost înregistrate „doar” 497 de victime, majoritatea acestora fiind femei (73%), iar exploatarea sexuală a victimelor fiind pe departe cea mai frecventă metodă de exploatare (67,4%).
(…) Ceea ce raportează organele abilitate sunt cazurile descoperite – ori prin munca activă, ori prin denunțuri – care sunt doar vârful icebergului.
Avem un apetit crescut pentru numere, vrem să știm cât de mare este o problemă pentru a o categorisi cu adevărat ca fiind o problemă. Indiferent din ce motiv ne interesează numerele, de fiecare dată când suntem confruntați cu statistici, ar trebui să ne intereseze ceea ce se ascunde în spatele acestora: de unde vin aceste date (dacă provin dintr-o sursă credibilă), cum s-a ajuns la aceste numere (metodologia prin care au fost colectate, compilate și analizate; dacă sunt estimări sau statistici bazate pe un recensământ complet, pe metode sociologice valide sau nu), cine are interese în legătură cu magnitudinea acestui număr (să fie mai mare sau mai mic, să fie exact sau aproximativ etc.) cum influențează natura fenomenului cuantificat veridicitatea și acuratețea datelor. Acest lucru este dificil. Mai ales în cazul unor evenimente cu încărcătură emoțională mare cum este cazul de la Caracal. Dar este important ca numerele să fie judecate la rece. De fiecare dată, mai ales de către furnizorii de informație, dar și de către consumatorii de informație.

Cartier din Timișoara fără curent aproape 30 de ore: Un proprietar n-a vrut că Enel să sape sub garajul lui (ziare.com)

Sute de timișoreni au ieșit în stradă, luni seară, și au blocat o trecere pentru pietoni, nemulțumiți că din cauza unei avarii nu au electricitate de mai bine de 24 de ore. La fața locului au sosit echipaje de Poliție și jandarmi pentru a calma spiritele și a debloca strada.
Protestatarii spuneau că au ajuns la capătul răbdării, din cauza avariilor repetate care apar la rețeaua de energie electrică. În plus, ei spun că li se alterează alimentele din frigidere și nici nu pot folosi aparatele de aer condiționat, în condițiile de caniculă din aceste zile.
Defecțiunea s-a produs în subteran, într-o zona de garaje, la o linie de medie tensiune, iar angajații de la compania de electricitate au reușit să restabilească alimentarea cu energie doar într-o parte a cartierului, dat fiind faptul că trebuie să facă mai multe săpături pentru a remedia complet defecțiunea.
Primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu (PNL), aflat în concediu, a transmis un mesaj pe Facebook.
"Enel, încetați să va mai bateți joc. Aflu cu indignare că cetățenii din Calea Lipovei sunt fără curent de două zile! Este inadmisibil așa ceva! Explicația e clară: privatizarea în batjocură poporului român a avuției noastre, a tuturor românilor, în termeni de distribuție a energiei electrice. Cum? Nu numai pe nimic, nu numai fără obligații clare de retehnologizare permanentă, pentru a se ține pasul cu dinamică cerințelor și fără sancțiuni pentru neîndeplinirea și a minimului de obligații stabilite mai mult de formă, să nu fie vida secțiunea respectivă din contract, dar în condiții de monopol!”. Integral pe ziare.com.

Mână de fier (Gazeta Sporturilor)

Dušan Uhrin jr, noul antrenor al câinilor, e cunoscut ca un tip dur, adept al disciplinei și al pregătirii fizice fără cusur. Cehul, care le-a pregătit pe Poli Timișoara și CFR Cluj, ajunge azi la București și va semna cu Dinamo un contract pe 2 ani, cu un salariu de 11.000 de euro lunar.