Istoria penală a unui uriaș eșec pe bani publici: cardul de sănătate (HotNews.ro)

Ambasadele României au dat publicității cifrele oficiale. Italia, Spania și SUA, țările cu un milion de români! (Libertatea) - Economistii despre finalul lui 2019: Probabil că taxele nu cresc, dar nu ar fi de mirare ca deficitul fiscal să treacă de 4% din PIB (Ziarul Financiar) - Contract parafat (Gazeta Sporturilor)

Ambasadele României au dat publicității cifrele oficiale. Italia, Spania și SUA, țările cu un milion de români! (Libertatea)

Ministerul Românilor de Pretutindeni face publice, la cererea ziarului Libertatea, cifrele diasporei, primite de la reprezentanțele României din străinătate.
“În afara graniţelor avem un număr de aproximativ 9.700.000 de români. Din 9.700.000 de cetăţeni, aproximativ 5.600.000 se află în diaspora, diferenţa, în comunităţile istorice”, a spus, miercuri, ministrul românilor de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, într-o conferință de presă. 
Libertatea a solicitat ministerului datele din diaspora, pe țări. Ministerul a răspuns prompt. 
Potrivit datelor furnizate de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, la cererea Ministerului Românilor de Pretutindeni, clasamentul diasporei arată astfel:  
1. Italia: 1.267.000 de români 
2. Spania: 1.054.000 de români 
3. SUA: 1.000.000 (români și persoane de origine română) 
4. Germania: 800.000 de români 
5.Israel: 700.000 (este vorba despre israelieni originari din România, inclusiv generațiile a II-a și a III-a, conform estimării ambasadei; dintre aceștia 200.000 au redobândit sau dobândit cetățenia română) 
6. Marea Britanie: 400.000 de români 
7. Franța: 300.000 de români 
8. Canada: 238.000 de români și persoane originare din România 
9. Austria: 120.000 de români 
10. Belgia: 100.000 de români 
Dacă adunăm aceste cifre venite de la minister, ajungem, doar din primele 10 țări, la 5.979.000 de persoane, mai mult decât cele 5,6 milioane pe care le-a amintit ministrul la conferința de presă. Plus că nu sunt contabilizate Olanda, Portugalia, țările scandinave, Elveția, unde există, împreună, alte sute de mii de români
La diasporă se adaugă încă aproximativ 3,8 milioane de români care trăiesc în comunitățile istorice din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Albania, Ungaria și Macedonia de Nord. 

Istoria penală a unui uriaș eșec pe bani publici: cardul de sănătate (HotNews.ro)

Țara noastră a fost printre ultimele state europene care au introdus un sistem informatic centralizat pentru gestionarea fondurilor din sistemul medical. După 15 ani de discuții și bani mulți cheltuiți cu rezultate puține, Guvernul Boc aproba în 2010 memorandumul privind „Implementarea Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate”. 
Dacă tot ne-am aliniat atât de târziu la standardele europene, trebuia măcar să fi beneficiat de experiența altor state. Sau așa ar suna lucrurile în teorie. Cum s-a ajuns însă în situația actuală, de avem un sistem pe care autoritățile nu sunt capabile să îl repună pe picioare după aproape o lună de zile? 
Povestea are toate elementele unei relatări cu iz dâmbovițean: firme intrate în faliment, oameni de afaceri dubioși, incompetență, indolență a autorităților și bătaie de joc din partea politicienilor. 

Economistii încep să se gândească la ce se va întâmpla din toamnă cu economia României, având în vedere scăderile care se întâmplă în Europa: Probabil că taxele nu vor creşte, dar nu ar fi de mirare ca deficitul fiscal să ajungă chiar la 4% din PIB (Ziarul Financiar)

Deficitul bugetar pe primele cinci luni din an a sărit de 1,4% din PIB. Cum minuni nu se întâmplă pe toate drumurile, este de presupus că deficitul s-a adâncit în iunie şi atunci întrebarea: cum va fie el acoperit? Vor fi restrânse drastic cheltuielile? Cum? Vor fi majorare taxele? Care?
Guvernul ar urma să aprobe săptămâna viitoare prima rectificare bugetară din acest an şi, pe măsură ce această dată se apropie, ministrul finanţelor Eugen Teodorovici sondează susţinerea publică pentru diferite scenarii de majorare a veniturilor şi de reducere a cheltuielilor: ba impozitarea suplimentară a pensiilor mari, ba restricţii pentru călătoriile pe CFR ale studenţilor. Constrângerile bugetare sunt mai mari ca niciodată. Ionuţ Dumitru, economist – şef al Raiffeisen Bank aminteşte: cheltuielile de personal au ajuns, după calculul Comisiei Europene, la 11,9% din PIB, iar cheltuielile sociale (care includ şi pensiile) la 11% din PIB. În total, prin urmare, 23% din PIB. Este foarte mult, iar situaţia este cu atât mai gravă cu cât veniturile fiscale ar urma să fie în acest an doar de 27,5% din PIB, ceea ce înseamnă că 83% din veniturile fiscale ale statului merg în salarii şi pensii: „Dacă lucrurile continuă aşa, în curând riscăm să ajungem ca veniturile fiscale ale statului să nu mai poată acoperi cheltuielile cu pensiile şi salariile. Calculul lui Dumitru nu include majorarea pensiilor care ar urma să se aplice din toamnă, caz în care cheltuielile sociale ar putea atinge 14% din PIB.

Contract parafat (Gazeta Sporturilor)

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea a anunțat ieri că a semnat contractul de realizare a sălii multifuncționale Arena Polivalentă, care are termenul de construcție estimat la 3 ani, iar costurile la 138 de milioane de euro.

Revista presei românești - 26 iulie 2019