Pensiile: dispunerea exclusiv electorală a creșterilor, bugetul românesc și modelul grecesc (Curs de guvernare)

tabel_pensii.png

Valoarea punctului de pensie ar urma să se expandeze într-un ritm de două ori şi jumătate mai mare decât în 2019 şi încă aproape de cinci ori în 2020.
Valoarea punctului de pensie ar urma să se expandeze într-un ritm de două ori şi jumătate mai mare decât în 2019 şi încă aproape de cinci ori în 2020.
Image source: 
cursdeguvernare.ro

Elena Udrea a revenit din Costa Rica. Ce dosare o aşteaptă acasă (Adevărul) - Tinerii cu note mari la Bac vor să rămână în țară! „Dacă plecăm toți, cine mai rămâne să schimbe ceva?” (Libertatea) - Auff, nu Gauff! (Gazeta Sporturilor)

Pensiile: dispunerea exclusiv electorală a creșterilor, bugetul românesc și modelul grecesc (Curs de guvernare)

Valoarea punctului de pensie a crescut în ultimii trei ani cu circa 10%, în timp ce salariul mediu brut din care se percep taxele necesare plăţii pensiilor s-a majorat sistematic, cu peste 14%. Dispunerea abilă a majorărilor a creeat ( doar ) impresia unei creşteri importante a pensiilor. De fapt, ritmul lor de creştere a fost sub cel dat de sursa de finanţare, salariile brute.
Acest lucru devine evident atunci când se face trecerea de la „pozele” de moment cu majorările făcute pe parcursul anului la „filmul” fiecărui an. De fapt, ceea ce contează ca efort bugetar este media anuală a valorii punctului de pensie şi nu valorile majorate strategic pentru a mobiliza cea mai mare categorie de votanţi din România.
Unii deja s-au apucat să avertizeze că nu sunt bani, alţii spun că sunt bani pentru majorarea cu 15% ( triplu faţă de creşterea economică ) a valorii punctului de la 1 septembrie 2019.
Paradox doar aparent, sunt bani pentru anul 2019 şi începutul lui 2020, dar, cu siguranţă, nu vor mai fi bani din primăvara lui 2020 încolo, dacă se aplică actualele creşteri prevăzute înainte de alegeri.
2020: punctul de pensie va crește de 2,5 ori mai repede decât salariul mediu brut care-l finanțează.

Elena Udrea a revenit din Costa Rica. Ce dosare o aşteaptă acasă (Adevărul)

Elena Udrea a revenit în ţară luni dimineaţă la aproape un an şi jumătate de la fuga în Costa Rica şi la mai puţin de o săptămână după decizia controversată a Curţii Constituţionale cu privire la completele specializate de 3 judecători de la Curtea Supremă. 
Fostul ministru al Dezvoltării, condamnat definitiv iniţial la şase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, este beneficiar direct a hotărârii CCR cu privire la nelagala compunere a completelor de cinci, în acest moment judecarea dosarului fiind însă suspendată, aşteptându-se pronunţarea Curţii Europene de Justiţie. Potrivit experţilor în Drept, revenirea în ţară a Elenei Udrea, nu este lipsită de riscuri pentru aceasta, în special în contextul în care s-a sustras anterior Justiţiei prin fuga în Costa Rica. Mai mult, dată fiind gravitatea faptelor pentru care a fost condamnată iniţial în acest dosar, chiar şi în contextul unei rejudecări de la zero a acestui proces, este puţin probabil ca fostul ministru să scape de acest dosar prin prescripţia acuzaţiilor ce i se aduc.
Elena Udrea mai are alte două dosare pe rol, dosarul Hidroelectrica, şi cel în care este acuzată de instigare la laure de mită şi spălare a banilor în dosarul finanţării campaniei electorale din 2009.

Tinerii cu note mari la Bac vor să rămână în țară! „Dacă plecăm toți, cine mai rămâne să schimbe ceva?” (Libertatea)

Libertatea a fost anul acesta să-i cunoască pe câțiva dintre elevii cu note mari la Bac. Spre deosebire de anii trecuți, în care foarte mulți tineri aveau în plan să plece din țară, cei din această generație mai degrabă ar rămâne.   
Un băiat cu cămașa albastră și pantaloni albi zburdă necontrolat în curtea școlii. „Gata! Dacă am luat Bac-ul, mi-am aranjat toată viața”! E Adrian, de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Capitală, unul dintre cele mai bune licee din țară. El și alți peste 129.000 de absolvenți de clasa a XII-a au trecut ieri prin aceleași emoții în așteptarea rezultatului care le va decide viitorul. 
Adrian a obținut media 9,13. Nu este excepțională pentru colegiul unde a studiat, dar e bucuros pentru că a obținut ceva mai important. „Pentru mine reprezintă spargerea unei bariere legate de familia și etnia mea romă. Sunt primul din familie care a dat Bac-ul și l-a luat. E o mare realizare pentru mine. Vreau să arăt că și romii pot merge la licee bune și să ia note mari”, explică Adrian.
O tânără cu ochi albaștri pășește timid către panoul cu rezultatele de la Bac. A luat 10 la Română, 10 la Istorie și 9,60 la Filosofie. 
Ea este unul dintre tinerii care vor pleca în afară la facultate. Opțiunea ei: Facultatea de Filosofie din cadrul Universității Sorbona, Paris. Va pleca pentru că în România, crede tânăra, nu este apreciat acest domeniu. „În România nu prea ai unde să te angajezi. Cu filosofia mori de foame”. 

Auff, nu Gauff! (Gazeta Sporturilor)

Ziaristul sportiv Cristian Geambașu consideră că Simona a jucat exact ce trebuie. Solid, îngrijit, fără cadouri adversarei. Suficient de agresiv și condimentând cu lovituri care au făcut-o faimoasă. În general, Simona a respirat acea autoritate a campionului care nu este dispus la concesii. O atitudine tonică și proprie unei mari jucătoare. Acea atitudine care i-a lipsit la Roland Garros în fața Amandei Anisimova. Altă adolescentă plecată la vânătoare de vedete.
A fost un meci scurt acest simetric Halep-Gauff 6-3, 6-3. Sunt bune, reconfortante și chiar odihnitoare aceste victorii. Pentru Simona în primul rând, dar și pentru inima suporterilor. A fost calmă, echilibrată și sigură pe ea, tăind chirurgical elanul lui Cori. În sport, una dintre cele mai periculoase stări este să îți fie milă de adversar. Urmează chinezoaica Shuai Zhang în „sferturi”, teoretic o adversară mai accesibilă. Mai important este că Simona pare să se fi împrietenit cu iarba londoneză. Și cu ea însăși.

 
Revista presei românești - 9 iulie 2019