Guvernul Dăncilă a dat marți 10 OUG-uri dintr-o lovitură, printre care și Codul administrativ - cadou pentru baroni (Republica.ro)

dancila.jpg

Image source: 
gov.ro

Evaluarea Națională, cele mai slabe rezultate din ultimii ani: un elev din trei nu a luat nota 5 (Adevărul) - Christophe Dridi, şeful Dacia, caută oameni: Este mai greu să angajezi în România decât în Franţa (Ziarul Financiar) - Nimeni nu știe câți români sunt pe acest pământ. Ce a generat uriașa dilemă (Evenimentul Zilei) - Propunerea ca Muzeul Holocaustului să fie construit în curte la Antipa a fost făcută de Institulul ”Elie Wiesel”. Explicațiile directorului: Este adevărat că zona este protejată, dar asta nu însemnă că nu se pot face construcții acolo (Hotnews.ro)

După ce a înțeles mesajul alegătorilor pe 26 mai, Guvernul Dăncilă a dat marți 10 OUG-uri dintr-o lovitură, printre care și Codul administrativ - cadou pentru baroni (Republica.ro)

 
Guvernul Dăncilă a adoptat marți, prin OUG, Codul administrativ, care conține o serie de prevederi controversate, precum aceea de a-l obliga pe președintele țării ca, în caz de remaniere guvernamentală sau vacantare a postului, să numească un ministru în termen de 10 zile de la propunere. Potrivit actului normativ, șeful statului poate refuza o singură propunere.
Alte prevederi controversate sunt introducerea pensiilor speciale pentru aleșii locali, dar și aprobarea proiectelor care vizează administrarea patrimoniului cu jumătate plus 1 din numărul consilierilor în funcție, față de două treimi cum era până în prezent.
Totodată, este transferată răspunderea pentru pentru actele administrative ilegale de la primari către funcționarii publici.
O prevedere care se găsește în noul Cod administrativ este alegerea președinților de CJ prin vot uninominal.
Adminstrația Prezidențială a reacționat printr-un comunicat, în care arată că „arhitectura de funcționare a întregii administrației publice din România va fi dramatic alterată prin acest Cod Administrativ. Nu există niciun argument și nicio justificare pentru adoptarea acestei Ordonanţe, care reprezintă un atentat la adresa întregului sistem administrativ”.
Marți, 25 iunie, pe ordinea de zi a Guvernului s-au aflat nu mai puțin de 10 ordonanțe de urgență.
 

Evaluarea Națională, cele mai slabe rezultate din ultimii ani: un elev din trei nu a luat nota 5 (Adevărul)

 
O nouă rundă de emoţii pentru absolvenţii de clasa a VIII-a s-a încheiat ieri, după ce primele rezultate ale Evaluării Naţionale (EN) au fost afişate. La nivel naţional, 80,6 la sută dintre elevii care au susţinut examenul au obţinut nota cinci sau peste cinci la Limba română. La proba de Matematică, procentul a fost mai mic, 62,7 la sută.
Au fost şi medii de zece, 429 de copii reuşind să ia notă maximă la cele două probe scrise, un număr mic la nivel naţional, spun dascăli.  Pentru restul elevilor însă, Matematica a ridicat probleme mari.
Profesorii arată că situaţia notelor mici la Matematică putea fi evitată, dacă sistemul s-ar plia pe ce au elevii nevoie. „Tragic este că cu programa aceasta de învăţământ, elevii nu învaţă operaţiile fundamentale. În toată lumea civilizată, şcoala se pliază pe nevoile elevilor, numai la noi nu”, arată Ștefan Vlaston. La polul opus, sunt şi dascăli care cred că subiectele la Matematică au fost potrivite. „Părerea mea este că subiectele de anul acesta la Matematică au fost realizate inteligent, nu i-au pus pe copii să memoreze reţete, ci i-au pus să gândească. Mă aşteptam ca notele să fie mai mici. Subiectele au fost bine făcute, nu triviale”, a conchis Marian Staş.
 

Christophe Dridi, şeful Dacia, caută oameni: Este mai greu să angajezi în România decât în Franţa (Ziarul Financiar)

 
Christophe Dridi, directorul general al Automobile Dacia şi al Group Renault România, cu 17.000 de angajaţi, spune că grupul vrea să angajeze până la 350 de persoane în zone precum Engineering, IT-Digital, Supply Chain, Purchasing, Quality, Finance, Marketing, Shared Services şi pre­găteşte să-i mute pe toţi cei 3.000 de angajaţi din Bucureşti într-un nou sediu situat în zona de vest a Capitalei.
„Este mai greu să angajezi în România decât în Franţa. Mulţi oameni pleacă din ţară şi trebuie să ne uităm la rata şomajului de aici şi la cea de acolo. Şi noi trebuie să-i convingem să rămână aici sau chiar să se întoarcă. Avem ingineri care s-au întors din Franţa sau Germania. Nouă ne place acest profil, al oa­me­ni­lor care revin în România“, a subliniat Christophe Dridi.
Dridi spune că decizia de a se muta într-o nouă clădire de bi­ro­uri, construită de la zero pen­tru grup, se bazează pe intenţia Re­nault de a atrage mai uşor angajaţi, mai ales pe cei din IT&C.
 

Nimeni nu știe câți români sunt pe acest pământ. Ce a generat uriașa dilemă (Evenimentul Zilei)

 
Președintele Autorității Electorale Permanente, Florin Mituleţu-Buică, a fost audiat, ieri, în Comisia Economică a Senatului în legătură cu marea nebuloasă a listelor electorale: în timp ce populația țării scade, numărul persoanelor care fi gurează pe listele electorale crește. Săptămâna trecută a fost audiat și șeful Institutului Național de Statistică, Andrei Tudorel. Președintele comisiei, senatorul Daniel Zamfir se declară tot mai confuz după fiecare audiere.
Daniel Zamfir spune că a inițiat aceste audieri deoarece i se pare ciudat că nimeni nu poate să spună câți români trăiesc pe acest pământ și pentru că asta încurcă foarte mult procesul legislativ și ridică semne de întrebare. O altă comisie încearcă acum modificarea legislației electorale, însă nu există chiar ceea ce este esențial: numărul exact de alegători.
 

Propunerea ca Muzeul Holocaustului să fie construit în curte la Antipa a fost făcută de Institulul ”Elie Wiesel”. Explicațiile directorului: Este adevărat că zona este protejată, dar asta nu însemnă că nu se pot face construcții acolo (Hotnews.ro)

 
Propunerea ca Muzeul Holocaustului să fie construit în curtea Muzeului Antipa a fost făcută de Institulul ”Elie Wiesel”, a declarat pentru HotNews.ro Alexandru Florian, directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”. Acesta a explicat că Institutul a căutat altă locație după ce Consiliul General al Municipiului București nu a dat în administrare, în acest scop, imobilul de pe Str. Lipscani nr. 18-20. Alexandru Florian spune că Institutul a renunțat la proiectul de a amenaja muzeul în clădirea de pe strada Lipscani.
”Ne-am orientat după ce am avut o consultare cu coordonatorii noștri de la Secretariatul General al Guvernului, fiind un proiect guvernamental, să găsim o disponibilitate pe domeniul public al statului, deci o proprietate asupra căreia Guvernul României se poate pronunța. Am observat că la Muzeul Antipa există o curte foarte mare, cam 10.000 de mp, care stau practic neutilizați din punct de vedere instituțional, de când este acest muzeu, și am întrebat la Ministerul Culturii, am avut o discuție cu ministrul Culturii și ni s-a spus că nu există un proiect imediat de dezvoltare muzeală acolo sau instituțională. Când am făcut propunerea am plecat de la cel puțin două considerente: situarea în zonă, sunt deja 3 muzee și dacă s-ar mai adăuga unul public, tot al statului, un muzeu național, s-ar întregi, s-ar diversifica zona, s-ar face un mini cartier muzeal acolo, care ar atrage public pentru toate muzeele, deci ar crește potențialul”, a declarat Alexandru Florian pentru HotNews.ro.
Revista presei românești - 26 iunie 2019