Cum a ieşit România de sub pericolul activării ”armei nucleare“ (Adevărul)

adevarul.jpg

Image source: 
EPA via adevarul.ro

Condamnarea fostului lider PSD, referendumul pe justiţie şi scoaterea din scenă a mai multor personaje care ameninţau direct independenţa Justiţiei au fost factorii ce au scos România de sub pericolul activării Articolului 7 împotriva statelor membre care încalcă valorile Uniunii, scrie cotidianul Adevărul.

România nu e în situaţia activării Articolului 7 din Tratatul UE, ce prevede suspendarea dreptului de vot al unui stat în cadrul Consiliului UE. Este anunţul făcut ieri de comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova.  Aceasta a spus că de la ultima sa vizită din România, lucrurile s-a schimbat în domeniul justiţiei. ”Articolul 7 există pentru momentele în care vedem o situaţie gravă, o încălcare sistematică a statului de drept. Nu suntem în această situaţie cu România”, a declarat Vera Jourova, aflată în România cu ocazia reuniunii ministeriale UE-SUA în domeniul Justiţie şi Afaceri Interne.

Declaraţia Comisarului pentru Justiţie vine în contextul în care, la începutul lunii mai, Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, anunţa într-o scrisoare trimisă primilor 4 oameni din statul român că executivul european va declanşa o procedură preliminară activării Articolului 7 în cazul în care modificările codurilor penale vor intra în vigoare.

Experţii în Drept susţin că în această perioadă, chiar dacă la nivel de substanţă nu au existat modificări semnificative în Justiţie, ieşirea din scenă a lui Liviu Dragnea şi a altor câtorva personaje, precum fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a condus la stoparea atacului asupra justiţiei. În opinia analiştilor această schimbare de poziţie din partea Comisiei Europene poate fi pusă şi pe seama validării referendumului pe Justiţiei.

 

Cioloş: România are nevoie de un pact în interiorul opoziţiei (România Liberă)

Liderul PLUS, Dacian Cioloş, susţine că România are nevoie de un pact în interiorul opoziţiei care să clarifice cât de curând ce îşi doreşte de la viitoarele alegeri, spunând că ”avem un moment astral, o ocazie unică pentru România”.

”Un bun procent electoral te onorează, dar adevărul e că nu vorbim despre o creştere politică, ci mai degrabă despre numărul impresionant al celor care te mandatează să lucrezi pentru ei. Diferenţa dintre ce credem noi ca politicieni si ce doreşte societatea de la noi poate fi decisivă pentru eşecul unui proiect politic, dacă nu suntem atenţi şi cu picioarele pe pământ. Avem un moment astral, o ocazie unică pentru România. Modul de a face politică aşa cum a fost înţeles de vechea clasă politică poate fi schimbat complet şi înlocuit cu unul în care cetăţeanul să fie elementul central al guvernării. Pentru asta e nevoie să alegem cât de curând ce ne dorim”, citează România Liberă o postare pe Facebook a lui Dacian Cioloş. E timpul să discutăm ce vrem de acum încolo, cum trebuie să arate viitoarea guvernare, pentru a ne asigura că reforma statului şi cea administrativă se întâmplă şi care sunt proiectele pe care le dorim pentru România, mai spune Cioloș, care tocmai a fost ales lider al grupului ”Înnoim Europa”, al treilea ca pondere în parlamentul European.

 Cât privește planurile, fostul comisar amintește că a intrat în politică cu gândul de a se dedica 100% unui proiect nou. ”Etapa europarlamentarelor a fost un succes şi ca rezultat electoral, dar şi ca negocieri europene. Acum e timpul să ne dedicăm politicii interne. România are nevoie de un PACT în interiorul opoziţiei care să clarifice cât de curând ce ne dorim de la viitoarele alegeri. Guvernarea pe care ne-o dorim trebuie gândită încă de acum şi forţele politice care se pretind responsabile ar trebui să înceapă discuţiile. Devine periculos să producem o fragmentare şi o nelinişte între forţele de opoziţie doar pentru că nu ştim ce ne dorim. Orice greşeală va fi plătită scump în termeni de performanţă guvernamentală şi vom contribui din plin la dezamăgirea electoratului care ne va vota”, încheie Cioloş.

 

Şapte companii listate îşi recompensează investitorii cu 2,3 mld. lei. Romgaz, Nuclearelectrica, printre acestea (Ziarul Financiar)

Şapte companii listate la bursa de la Bucureşti, printre care Romgaz şi Nuclearelectrica, cele mai profitabile companii de stat de pe piaţa de capital, îşi vor recompensa investitorii săptămâna viitoare cu 2,3 mld. lei sub formă de dividende din rezul­tatele înregistrate în anul 2018, potrivit datelor agregate de ZF.

Prin urmare, conturile acţionarilor acestor companii vor fi alimentate din 24 iunie şi până pe 28 iunie cu circa 30% din valoarea totală a dividendelor plătite în 2019 de companiile listate la Bucureşti. ”Investitorii care au rămas pe piaţa de capital sunt suficient de maturi încât să nu mai reacţioneze emoţional şi să cumpere la preţuri mici. Urmează rapoartele financiare la şase luni, pe la jumătatea lunii august, în urma cărora se va reaşeza piaţa în funcţie de rezultatele compa­niilor“, citează ZF un consultant pe piaţa de capital.

Randamentele brute ale dividendelor pe care le vor livra cele şapte companii sunt cuprinse între 2,2%, aşa cum este cazul companiei Aerostar, şi 12,4% în cazul Romgaz, cea din urmă fiind şi cea mai darnică cu investitorii de la Bucureşti, potrivit datelor agregate de Tradeville.

 

Deși în ușoară creștere, nivelul de trai în România rămâne printre cele mai scăzute din UE (profit.ro)

Nivelul de trai al românilor rămâne printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, în pofida unei îmbunătățiri ușoare anul trecut raportat la 2017, relevă datele Eurostat. Consumul individual efectiv, indicator ce reflectă bunăstarea populației, a crescut la 70% din media înregistrată la nivelul statelor UE, față de un consum de 68% din media UE în 2017. Indicatorul măsoară consumul efectiv pe cap de locuitor exprimat în puterea de cumpărare standard (PPS). În 2016, indicatorul pentru România se situa la 63% din media UE.

Deși a egalat Letonia, România se menține la coada clasamentului în privința bunăstării populației, depășind la acest capitol doar trei state, și anume Ungaria, Croația și Bulgaria. Vecinii de la sud de Dunăre au cel mai scăzut consum individual efectiv per capita, de 56% din media UE. Pe primul loc în clasament se află Luxemburg, cu un consum individual efectiv la 132% din media UE, stat urmat de Germania (121% din media UE), Austria (116% din media UE) și Danemarca (114% din media UE). România se află printre ultimele țări și în ceea ce privește produsul intern brut per capita raportat la puterea standard de cumpărare, cu un PIB per capita aflat la 64% din media UE în 2018 (față de 63% cu un an în urmă).

 
Revista presei românești din 20 iunie 2019