În România populaţia este cea care împrumută băncile să facă business (Ziarul Financiar)

euro.jpg

Image source: 
pixabay.com

Acuzațiile din moțiunea de cenzură (România Liberă) - Guvernul se dezlănțuie în promisiuni de miliarde (Jurnalul Național) - Pedepsite de sistemul de învăţământ pentru că sunt oarbe (Adevărul)

Acuzațiile din moțiunea de cenzură (România Liberă)

Moţiunea PNL, sub numele ”Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot!”, identifică o serie de motive pentru care Executivul trebuie schimbat. 
Textul moţiunii de cenzură face referire la eşecul organizării alegerilor, asaltul asupra justiţiei, creșterile de prețuri dar și la situaţia din Valea Uzului.
Opoziția se bazează pe 213 voturi, însă are nevoie de 233 pentru a dărâma Guvernul condus de Viorica Dăncilă. 20 de voturi în minus, care pot fi obținute doar prin trădări din tabăra PSD-ALDE. Liderii PSD se contrazic în privința strategiei de la moțiune.
Moțiunea a fost depusă miercuri și va fi discutată marți 18 iunie.

Guvernul se dezlănțuie în promisiuni de miliarde (Jurnalul Național)

După ce ani de zile investițiile au bătut pasul pe loc, Guvernul promite acum proiecte de anvergură și spunea că vor fi și bani pentru realizarea lor. Contractele de infrastructură rutieră în valoare de 7 miliarde € de euro au fost deblocate, exploatările offshore din Marea Neagră vor face din România primul producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, minele vor fi redeschise , 1.800de proiecte de dezvoltare regională se finalizează, metroul Drumul Taberei va fi gata, iar aeroportul Băneasa se va deschide la începutul anului 2020, sunt promisiunile pe termen scurt pe care miniștrii de resort și directorii marilor companii le-au făcut la dezbaterea „Upgrade Romania Marile Proiecte de Investiții în 2019”.

În România populaţia este cea care împrumută băncile să facă business (Ziarul Financiar)

Depozitele populaţiei la bănci sunt cu 13 mld. euro mai mari decât creditele.
Populaţia a fost şi în T1/2019 creditor net faţă de sectorul bancar, iar tendinţa este ascendentă.
Populaţia a devenit din anul 2012 creditor net al băncilor, după ce în perioada de boom economic frenezia creditării a făcut ca românii să fie net datori în relaţia cu instituţiile de credit, stocul depozitelor fiind egalat şi apoi depăşit cu paşi rapizi de volumul creditelor.

Pedepsite de sistemul de învăţământ pentru că sunt oarbe (Adevărul)

„Descurcaţi-vă, dacă aţi vrut la facultate!“. Acesta e îndemnul pe care îl primesc trei studente nevăzătoare, care au avut curajul să creadă că se poate. Mariana, Mădălina şi Maria sunt studente la Facultăţile de Litere şi Limbi Străine ale Universităţii Bucureşti şi au decis să rupă tăcerea şi să vorbească despre obstacolele şi piedicile puse chiar de profesorii Universităţii.
Fetele nu-şi doresc decât ca legea să fie respectată, să aibă acces la cursuri, să poată utiliza tehnologia asistivă şi să-şi poată prezenta lucrările la seminarii în mod accesibilizat. „În primul an de facultate mă descurcam cât de cât, dar anul acesta vederea mea a slăbit din ce în ce mai mult. Mi-a fost greu la examene pentru că eu nu am făcut şcoală specială şi nici nu ştiam despre sistemul audio. Eu nu îmi cunoşteam drepturile şi nu ştiam că facultatea trebuie să fie accesibilizată. Îmi era foarte greu la avizier, să citesc diferite informaţii, despre bursă, de exemplu. Unii profesori au fost înţelegători, în timp ce alţii nu pricepeau foarte bine problema mea sau nu voiau să ne dea acea oră în plus pentru rezolvare, la examen. Îmi doresc să existe în facultate un sistem audio sau în sistem Braille, să avem acces la informaţia necesară. Îmi doresc să putem primi cursurile pe e-mail“, arată una dintre studente.
Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, spune că legea este clară. „Orice facultate are obligaţia să asigure accesibilitatea la cursuri pentru persoanele nevăzătoare, inclusiv cele hipoacuzice. Sigur, acum depinde şi de specializare, însă nu înţeleg de ce nu s-ar putea face acest lucru la Litere sau Limbi Străine. Am văzut atitudinea celor de acolo vizavi de cele trei studente şi mi se pare a fi total nepotrivită. Dacă acea declaraţie este veridică, este extrem de grav. Aşteptăm plângerea“, precizează Asztalos Csaba. 

Revista presei românești - 13 iunie 2019