Comisia Europeană amenință în premieră România cu ”opțiunea nucleară” – declanșarea Articolului 7 (g4media.ro)

frans.jpg

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a anunțat într-o scrisoare trimisă primilor patru oameni din statul român că executivul european va declanșa o procedură preliminară activării Articolului 7 din Tratatul UE (”opțiunea nucleară”) în cazul României dacă modificările la codurile penale vor intra în vigoare, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.
Image source: 
Facebook/Frans Timmermans

Euroalegerile, precampanie pentru prezidențiale (România Liberă) - Rate mai mari la bănci, efectul de bumerang al noului indice pentru credite (Adevărul) - Fondurile de pensii Pilon II şi-au majorat expunerea pe acţiuni la bursă cu 300 mil. Lei (Ziarul Financiar) - Gruia no 5  (Gazeta Sporturilor)

EXCLUSIV Comisia Europeană amenință în premieră România cu ”opțiunea nucleară” – declanșarea Articolului 7. MCV va fi înlocuit cu un mecanism și mai dur dacă modificările la Codurile penale, făcute în favoarea infractorilor, vor intra în vigoare (g4media.ro)

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a anunțat într-o scrisoare trimisă primilor patru oameni din statul român că executivul european va declanșa o procedură preliminară activării Articolului 7 din Tratatul UE (”opțiunea nucleară”) în cazul României dacă modificările la codurile penale vor intra în vigoare, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Modificările la codurile penale riscă să creeze ”o impunitate de facto pentru infracțiuni, inclusiv infracțiuni de corupție”, arată Timmermans în scrisoarea consultată de Gmedia.ro.
Frans Timmermans a adresat scrsoarea lui Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu și  Liviu Dragnea.
Articolul 7 din Tratatul UE este cea mai dură sancțiune politică pentru un stat membru UE și înseamnă suspendarea dreptului de vot al respectivei țări în Consiliul UE. Dacă un stat nu mai are drept de vot în Consiliu, nu își mai poate apăra practic interesele în interiorul UE. Pâna acum, Comisia a inițiat această procedură doar în cazul Poloniei, iar în cazul Ungariei cererea de inițiere a venit de la Parlamentul European. Totuși, declanșarea Articolului 7 se poate face doar cu unanimitatea statelor membre...
Integral pe g4media.ro.

Euroalegerile, precampanie pentru prezidențiale (România Liberă)

Campania pentru alegerile din 26 mai s-a transformat într-un câmp de confruntare între peședintele Klaus Iohannis și liderul PSD Liviu Dragnea, care visează să devină șef al statului.
Protagoniștii mitingurilor electorale din ultimul weekend au fost Klaus Iohannis, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Deși suntem în cmpanie pentru alegerile europarlamentare, niciunul dintre cei trei nu candidează pentru acest scrutin. Ei se pregătesc pentru alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului.  Atât la mitingurilePSD cât și în videoclipurilepartidului, candidații PSD la euroalegeri sunt aproape inexistenți.

Rate mai mari la bănci, efectul de bumerang al noului indice pentru credite (Adevărul)

Ratele la unele credite sunt mai mari, după ce indicele ROBOR a fost înlocuit cu noul indice pentru împrumuturi, în ciuda faptului că guvernanţii au promis că românii vor plăti rate la jumătate, până la finalul acestui an. Începând cu data de 2 mai, în urma unor măsuri luate de Guvern, ratele la creditele noi acordate în lei, atât de consum, cât şi ipotecare, se calculează în funcţie de indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC). Ratele la creditele în derulare se calculează în continuare în funcţie de ROBOR, în cazul în care împrumutaţii nu solicită o refinanţare. Şi, cu toate că noul IRCC este mai mic cu aproximativ un punct procentual decât ROBOR (2,36% faţă de 3,2%), acum putem întâlni rate mai mari la unele credite, faţă de luna aprilie, când referinţa era ROBOR, arată calculele realizate de platforma financiară FinZoom.ro. Am luat în calcul o simulare de calcul pentru un împrumut ipotecar de 250.000 de euro, pe 30 de ani.

Fondurile de pensii Pilon II şi-au majorat expunerea pe acţiuni la bursă cu 300 mil. Lei (Ziarul Financiar)

Administratorii fondurilor de pensii Pilon II, cu active de 51 mld. lei şi 7,3 milioane de par­ticipanţi, au majorat expu­ne­rea la bursa româ­neas­că cu 4,2% în al doilea semestru din 2018 la 7,3 mld. lei, potrivit datelor agregate de ZF din cele mai re­cente rapoarte semestriale ale fondurilor şi pe baza datelor BVB.
Spre comparaţie, în iunie 2018, investiţiile Pilonului II în acţiuni listate la Bucureşti erau de 7 mld. lei, însă acest lucru nu înseamnă că Pilonul II a realizat achiziţii de 300 mil. lei la bursă în ultimele şase luni ale anului, ci doar că valoarea portofoliului acestora a urcat pe fondul procesului de acumulare de acţiuni. 
Cele mai căutate companii listate la Bucureşti de administratorii Pilon II, ca pondere în capitalul social, sunt MedLife (21,36%), Bursa de Valori Bucureşti (16,2%), Transgaz (16,14%), Banca Transilvania (14,05%), Electrica (13,85%).

Gruia no 5  (Gazeta Sporturilor)

Clujenii au câștigat aseară al cincilea titlu din istorie, ajungând la 12 trofee din 2008 încoace.
Elevii lui Petrescu vor intra în turul 1 preliminar al Champions League (9/16 iulie). Printre posibilii adversari, Celtic Glasgow, Steaua Roșie Belgrad sau Baate Borisov.

Revista presei românești - 13 mai 2019