Război rece între Dragnea şi Toader. CCR, ultima speranţă a liderului PSD (Adevărul)

dragnea_toader.jpg

Tudorel Toader și Liviu Dragnea
Sursa imaginii: 
colaj "Adevărul"

Maraton cu dosarele cele mai grele la ÎCCJ, în debutul campaniei electorale pentru Parlamentul European (Jurnalul Național) - Studiu comandat de guvernul Dăncilă: Nu salariile mari opresc exodul de creiere, ci calitatea instituțiilor, standardul de trai și încrederea în alegeri (g4media.ro) - Surpriză neplăcută: Grecia, Austria şi Franţa şi-au redus investiţiile în România cu 500 mil. euro în ultimul an (Ziarul Financiar) - Chiori în țara orbilor (Gazeta Sporturilor)

Război rece între Dragnea şi Toader. CCR, ultima speranţă a liderului PSD (Adevărul)

Speranţele liderului PSD de a scăpa de o posibilă condamnare au rămas doar în Curtea Constituţională, după ce ministrul Justiţiei l-a anunţat că nu există nicio urgenţă pentru modificarea Codurilor penale care l-ar fi scăpat pe liderul PSD de problemele din Justiţie.
Curtea Constituţională (CCR) este aşteptată să se pronunţe peste două zile, mai exact miercuri, cu privire la sesizarea formulată de Florin Iordache cu privire la lipsa completelor specializate de la Curtea Supremă, ultima şansă pentru Liviu Dragnea de a scăpa de o sentinţă nefavorabilă în dosarul „angajărilor fictive” printr-o chichiţă juridică. Procesul liderului PSD este aproape de final, lunea viitoare putând fi ultimul termen înaintea unei sentinţe definitive, iar ministrul Tudorel Toader l-a anunţat, sâmbătă seara, pe Facebook, că nu există nicio urgenţă pentru modificarea  Codurilor penale, modificare care i-ar aduce şi liderului PSD mai multe beneficii. 

Maraton cu dosarele cele mai grele la ÎCCJ, în debutul campaniei electorale pentru Parlamentul European (Jurnalul Național)

Săptămâna aceasta şi următoarea, care reprezintă şi debutul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare ce vor avea loc pe 26 mai, sunt unele cu o miză extrem de importantă. La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, completurile de 5 judecători urmează, cel mai probabil, să pronunţe deciziile definitive în dosarele preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Deloc întâmplător, aceste momente juridico-penale se derulează concomitent cu aşa-zisele consultări declanşate de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, pentru stabilirea temelor care vor face obiectul întrebărilor care vor fi adresate la referendumul consultativ pe justiţie, anunţat de Preşedinţie că va fi organizat, de asemenea, pe data de 26 mai. Miza este uriaşă, pentru că, în fapt, ceea ce se va întâmpla în aceste două săptămâni la Înalta Curte poate influenţa, într-o primă etapă, rezultatul pe care ALDE şi PSD îl vor obţine la europarlamentare şi va da startul oficial al alegerilor prezidenţiale din toamnă. Şi un alt efect al deznodămintelor din perioada imediat următoare poate fi şi diminuarea artificială a dezvăluirilor care privesc trecutul de procuror comunist la Penitenciarul Aiud al actualului procuror general Augustin Lazăr.

Studiu comandat de guvernul Dăncilă: Nu salariile mari opresc exodul de creiere, ci calitatea instituțiilor, standardul de trai și încrederea în alegeri (g4media.ro)

Un studiu comandat de România în contextul Președinției Consiliului UE și realizat de Centrul pentru Studii de Politică Europeană (CEPS) arată că salariile mari și taxele mici nu mai sunt singurele motive care determină migrația masivă a populației calificate din estul Europei spre alte țări. Analiza discutată de miniștrii Finanțelor din UE în întalnirea informală a ECOFIN de la finalul săptămanii punctează tendințele recente ale mobilității forței de muncă în UE și ia în considerare provocările pe care le generează în țările de origine.
O constatare importantă este că, odată cu reducerea diferențelor salariale între state, factorii structurali devin mai importanți în decizia de a emigra. Statele care au cele mai mari probleme în a spori calitatea vieții cetățenilor lor, prin cheltuieli publice eficiente și prin furnizarea de bunuri publice de înaltă calitate, pot suferi cele mai mari pierderi cu forța de muncă.
Totodată, studiul arată că, desi emigranții contribuie semnificativ la PIB-ul țărilor gazdă și veniturile lor pot aduce beneficii considerabile celor care au rămas acasă, efectele negative ale exodului de creier lasă urme puternice pe plan economic și social. Plecarea forței de muncă calificate erodează baza de impozitare, făcând mai dificil pentru guverne să finanțeze cheltuielile curente și să acopere datoria publică.

Surpriză neplăcută: Grecia, Austria şi Franţa şi-au redus investiţiile în România cu 500 mil. euro în ultimul an (Ziarul Financiar)

Companiile din Grecia, Austria şi Franţa, ţări aflate în top 10 cei mai mari investitori în România, şi-au redus în ultimul an capi­ta­lul social subscris în România cu mai mult de 500 mil. euro în total, arată da­tele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
Francezii fac afaceri anuale de peste 15 miliarde de euro în România, iar austriecii au venituri de 14 mld. euro, dar şi-au pierdut interesul şi nu mai aduc bani noi. Grecii au probleme acasă şi îşi retrag capitalurile din străinătate.

Chiori în țara orbilor (Gazeta Sporturilor)

Dan Petrescu a vrut o remiză și a obținut-o după un meci dur, cu puține ocazii de poartă.
CSU Craiova și CFR Cluj au remizat, 0-0, în etapa a 4-a din play-off pe stadionul „Ion Oblemenco”, rezultat ce avantajează FCSB-ul, care joacă luni Sepsi.

 
Revista presei românești - 8 aprilie 2019