Primul bancher care acceptă că marja de dobândă credite/depozite este prea mare (Ziarul Financiar)

bogdan-neacsu.jpg

Bogdan Neacşu, prim-vicepreşedinte al CEC Bank, apreciază că o ajustare a marjelor comerciale va asigura o intermediere financiară mai mare.
Sursa imaginii: 
site-ul Ziarului Financiar

Soclul lui Tudorel Toader crapă (România Liberă) - „Marius Nasta”, spitalul care moare cu tot cu pacienți (Adevărul) - Primul bancher care acceptă că marja de dobândă credite/depozite este prea mare. „O ajustare a marjei de dobândă ar creşte intermedierea financiară“ (Ziarul Financiar) - Emeric Ienei îl consiliază pe Viktor Orban: „N-am putut să-l refuz!” (Gazeta Sporturilor)

Soclul lui Tudorel Toader crapă (România Liberă)

Camera Deputaților a amânat votul privind moțiunea simplă depusă de Opoziție împotriva ministrului Justiției, din cauza lipsei de cvorum. Votul va fi reluat săptămâna viitoare. PSD îi cere lui Tudorel Toader să inițieze trei ordonanțe de urgență privind Codurile Penale, completurile de judecată și revizuirea sentințelor bazate pe protocoalele SRI. Dacă nu o face, ar putea fi schimbat din funcție. Deputatul PSD Florin Iordache l-a criticat pe Toader chiar la dezbaterea moțiunii simple pe justiție, depusă de PNL și USR. Existența nemulțumirilor față de Toader a fost confirmată chiar de liderul PSD Liviu Dragnea. El a precizat că va discuta situația lui Toader în coaliție, împreună cu premierul Viorica Dăncilă și liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

„Marius Nasta”, spitalul care moare cu tot cu pacienți (Adevărul)

Institutul de Pneumologie rămâne un adevărat focar de infecție, la trei ani după ce o parte din victimele de la Colectiv au fost ucise de nosocomiale. Medicii acuză autorităţile că „lasă oameni să moară“  prin subfinanţarea sistemului de sănătate.
Nu mai puţin de 13 pacienţi au murit de la începutul anului la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Capitală după ce au fost infectaţi cu bacterii. Dezvălurile au fost făcute de conducerea spitalului după o anchetă a Direcţiei de Sănătate Publică şi vin în contextul în care iniţial se ştia că doar cinci persoane au fost răpuse de acinetobacter, bacteria care a închis nu doar terapia intensivă din spital, ci şi blocul operator. 
Cel mai mare institut de pneumologie nu a scăpat neamendat. Mai exact, inspectorii sanitari au aplicat două avertismente unităţii sanitare şi 16 amenzi, totalizând o valoarea de 12.500 de lei.
„Toate spitalele, cu mici excepţii, sunt pline de infecţii nosocomiale. Nu dispun de specialişti epidemiologi, nu funcţionează colectivul de epidemiologie, nu au asistenţi medicali. La un spital cu peste 400 de paturi ar trebui să fie cel puţin un epidemiolog şi trei asistente medicale. În realitate nu se întâmplă asta. De la tragedia din Colectiv, care a scos la iveală problematica infecţiilor din spitale, nu s-a întâmplat nimic concret. Oamenii mor cu zile”, a comentat reprezentantul pacienților Vasile Barbu.   Dintre cele 64 de decese întregistrate în tragedia de la Colectiv, 37 s-au produs în spitale, iar 13 dintre acestea au fost provocate de infecţii nosocomiale, potrivit unei investigaţii publicate de Mirela Neag şi Cătălin Tolontan, care au avut acces la dosarele pacienţilor. 

Primul bancher care acceptă că marja de dobândă credite/depozite este prea mare. „O ajustare a marjei de dobândă ar creşte intermedierea financiară“ (Ziarul Financiar)

Bogdan Neacşu, prim-vicepre­şe­dinte al CEC Bank, apreciază că trebuie căutată o „soluţie de mijloc“ în ceea ce priveşte mar­jele practicate de băncile de pe piaţa locală între dobânzile la credite şi la depozite, urmărind nu doar profitabilitatea, ci şi creşterea intermedierii financiare. El susţine că o ajustare a acestor marje va asigura o intermediere financiară mai mare.
Diferenţialul între dobânda la creditele şi depozitele populaţiei era în septembrie 2018 de 6,88 puncte procentuale în România, în comparaţie cu o medie de 2,15 puncte procentuale în zona euro şi mai mare decât la alte bănci din regiune, în contextul în care în Cehia diferenţa era de 3,39 puncte procentuale, iar în Polonia de 4,3, potrivit datelor de la BNR, BCE, Banca Centrală a Poloniei şi Banca Centrală a Cehiei.
Noul prim-vicepreşedinte al CEC Bank a evitat să facă comentarii despre OUG 114 - care introduce taxa pe activele bancare şi care ar putea crea o problemă de solvabilitate pentru multe bănci din sistemul românesc ñ până când prevederile acesteia nu vor fi clare, însă a atras atenţia la nemulţumirile care există în special din partea clienţilor.

Sfetnic pentru Budapesta! Ungaria dă o mare lovitură României » Emeric Ienei îl consiliază pe Viktor Orban: „N-am putut să-l refuz!” (Gazeta Sporturilor)

Emeric Ienei a devenit consilierul personal al premierului  Ungariei, Viktor Orban, care pregătește o nouă investiție în fotbalul românesc.
Entuziasmat de succesul obținut cu Sepsi și Csikszereda, cele două echipe în care a injectat 6 milioane de euro, guvernul maghiar l-a „racolat” pe antrenorul care a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua pentru a găsi o formație și în județul Bihor.

 
Revista presei românești - 7 martie 2019