Cine a câștigat și cine a pierdut din confruntarea Isărescu-Zamfir din comisiile de specialitate ale Parlamentului (Hotnews.ro)

Tomac Victor Ponta motiune cenzura.jpg

Moțiune de cenzură, în Parlament (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Moțiune de cenzură, în Parlament (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Vitamina D pentru copii, sub semnul întrebării (gandul.info) - Cum încearcă PSD să pună frână numirii lui Kovesi la șefia Parchetului european: Email cu informații false trimis europarlamentarilor (g4media.ro)

Cine a câștigat și cine a pierdut din confruntarea Isărescu-Zamfir din comisiile de specialitate ale Parlamentului. Pe scurt: au câștigat amândoi, dar a pierdut bunul simț și calitatea disputei economice (Hotnews.ro)

Cam trei ore și jumătate a durat ”meciul” Zamfir - Isărescu desfășurat marți la Comisiile de buget din Senat și Cameră. O parte din întrebări au fost puse fără părtinire, în vreme ce o altă parte a întrebărilor erau vădit răuvoitoare. În final, Zamfir i-a făcut cadou Guvernatorului două cărți: ”România sub teroare bancară” și ”La pescuit de fraieri”. Gest care ar putea fi trecut la capitolul ”ne-eleganță”. De câștigat, au câștigat ambele tabere: Isărescu și ceilalți membri ai Consiliului de Administrație au răspuns punctual și la obiect încercând să clarifice nelămuririle membrilor celor două comisii, iar politicienii prezenți au punctat masiv la capitolul capital politic. La masa discuțiilor s-au așezat și d-nii Gheorghe Piperea și Ilie Năstase, deși cei doi nu fac parte din niciuna dintre tabere.
N-ar fi exclus ca autoritățile bacare europene să transmită scrisori Premierului pentru a cere explicații, asemenea precedente nefiind întâlnite în UE, cel puțin nu la o asemenea scară, scrie Dan Popa..

Vitamina D pentru copii, sub semnul întrebării (gandul.info)

Propunerea lui Liviu Dragnea de a se finanţa un program prin care să se asigure copiilor vitamina D este pus sub semnul întrebării de nesincronizarea deciziilor comisiilor parlamentare reunite de buget-finanţe. Proiectul a fost aprobat în bugetul Ministerului Sănătăţii, însă amendamentul care propunea tăierea a 295 de milioane de lei din bugetul SRI pentru finanţarea lui a picat la vot. Chiar şi aşa, reprezentanţii SRI anunţă că bugetul aprobat în comisii, prin care li s-au tăiat 445 de milioane de lei, este total nesustenabil.
Reprezentantul SRI, generalul Viorel Voinescu, a declarat că - astfel diminuat - bugetul serviciului este nesustenabil.
”Situaţia a luat o turnură gravă. Este pentru prima oară când e un buget total nesustenabil,” avertizează generalul Voinescu. ”Din păcate, cu cifrele actuale, SRI nu are nicio soluţie. În acest moment, o scădere cu 445 milioane înseamnă blocajul efectiv al activităţii Serviciului. Înseamnă că nu vom avea fondurile necesare plăţii salariilor pe 4 luni, nu vom aveam pentru 3 luni plăţile facturilor, înseamnă blocarea proiectelor.
Securitatea cetăţeanului este un element esenţial şi multe lucruri care ni se par normale vor fi puse în pericol de constrângerile bugetare. Nu ne putem face reclamă şi nu putem pune succesele pe masă, dar fără SRI, România ar arăta altfel astăzi. Vă invit să faceţi o analiză şi să decideţi care sunt zonele Serviciului care nu ar trebui bugetate. Ce domenii nu ar mai trebui investigate? Ţara noastră este una dintre puţinele ţări europene în care nu a avut loc niciun atentat terorist. În 2018, am întrerupt intrarea în România a aproximativ 6.000 de persoane, mai bine de jumătate erau terorişti.”

Cum încearcă PSD să pună frână numirii lui Kovesi la șefia Parchetului european: Email cu informații false trimis europarlamentarilor (g4media.ro)

Europarlamentarul PSD Emilian Pavel le-a trimis colegilor din Parlamentul European un email cu informații neadevărate despre Laura Codruța Kovesi, încercând astfel să blocheze numirea acesteia la șefia Parchetului european.
”Kovesi este investigată în acest moment în nu mai puțin de 18 dosare penale (…) Acuzațiile care îi sunt aduse doamnei Kovesi merg de la intimidarea judecătorilor, procurorilor, martorilor, avocaților până la obținerea de denunțuri forțate, fabricarea de jumătăți de adevăruri și fapte și chiar și corupție”;
”Numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european reprezintă un adevărat pericol ca ea va folosi din nou metodele abuzive la nivel european”;
”În ultimii ani, doamna Kovesi și-a fabricat o inteligentă campanie media, care a inclus, pe de o parte, amânarea trimiterii în judecată pentru acuzații de corupție a celor care o promovau (și care s-au dovedit a fi vinovați, fiind condamnați de instanțe după plecarea ei de la DNA), cât și formularea de acuzații false împotriva celor care nu au sprijinit-o (și care, recent, s-au dovedit a fi nevinovați)”.
Emailul a fost semnalat pe Facebook de europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.
Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe primul loc în selecția pentru postul de procuror european realizată de un Comitet special de selecție, care a trimis lista scurtă de trei nume la Parlamentul European și Consiliul UE, instituțiile care urmează să aleagă câștigătorul competiției.
Reacția lui Tudorel Toader, autorul revocării Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA, a fost una negativă: el a susținut că membrii comitetului de selecție nu cunosc abuzurile pe care aceasta le-a comis în România și a anunțat că va trimite fiecărui ministru de justiție din UE decizia CCR privind demiterea acesteia din funcția de șefă a DNA.

 
Revista presei românești - 13 februarie 2019