De la „cifrele arată bine” la „vitamine pentru copii” (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Image source: 
site-ul ziarului Adevărul

PSD schimbă bugetul făcut de PSD (România Liberă) - Darius Vâlcov: Pe noi ne interesează ca dobânzile să scadă la jumătate, nu taxa bancară. Bursa creşte spectaculos (Ziarul Financiar) - <<Badea e legitimat la Kempo>> (Gazeta Sporturilor)

PSD schimbă bugetul făcut de PSD (România Liberă)

La îndemnul lui Liviu Dragnea, Guvernul încearcă mutarea banilor de la serviciile secrete la sănătate, modificând un proiect supervizat chiar de liderul PSD. Modificarea bugetelor serviciilor de către Guvern necesită un nou aviz al CSAT.
Este o situație fără precedent ca un partid să își amendeze propriul buget, la doar trei zile după ce a fost făcut public.
Bugetul care este acum criticat a fost realizat de Guvernul PSD, sub coordonarea lui Darius Vâlcov,  și a fost supervizat de Liviu Dragnea personal.
Amânarea adoptării bugetului vine și în contextul nemulțumirilor primarilor de municipii, inclusiv cei din PSD. Parlamentarii care votează bugetul  depind în campania electorală de primarii din zona lor și sunt atenți la nemulțumirile acestora. Or, opoziția unor edili PSD, precum primarul Captialei Gabriela Firea sau Robert Negoiță (sector 3) amenință strângerea voturilor necesare pentru proiectul de buget.

De la „cifrele arată bine” la „vitamine pentru copii” (Adevărul)

Jurnalistul Ion M. Ioniță se întreabă „când o fi constatat domnul Dragnea că populația României, în special copiii, suferă de insuficiență de vitamina D și când și-a dat seama că singura soluție este redistribuirea bugetelor servicilor către sănătate pentru achiziția și administrarea respectivei vitamine.
Sunt întrebări la care nimeni nu va răspunde cum sunt și multe altele.
De pildă pe baza căror studii și recomandări ale specialiștilor se trece la administrarea în masă de vitamina D. Evident sunt lucruri care interesează mai puțin.
Important este ca serviciile să primească mai puțin bani sub acoperirea folosirii fondurilor pentru o cauză nobilă pe care nu o poate combate nimeni, fiind, nu-i așa, în favoarea copiilor.
Deci, oricine ar ridica semne de întrebare ar deveni automat agent și inamic al copiilor.
Un lucru e cert. Din varii motive, bugetul nu e o prioritate. Mai poate să stea, să sufere ajustări, să mai intre la finanțare o vitamină, o măslină”. 

Eminenţa cenuşie a guvernului face declaraţii surprinzătoare. Darius Vâlcov: Pe noi ne interesează ca dobânzile să scadă la jumătate, nu taxa bancară. Bursa creşte spectaculos (Ziarul Financiar)

Bursa de la Bucureşti, care în luna ianuarie din 2019 a scăzut cu aproa­pe 6%, a urcat luni, 4 fe­bruarie, cu 3,75% şi a înregistrat astfel cea mai bună şedinţă de tranzacţionare de la începutul anului 2019, ca urmare a declaraţiilor lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă şi eminenţa ce­nuşie a guvernului, pentru agenţia interna­ţională de ştiri Bloomberg.
 „Sper să obţinem o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau chiar să îl vedem dispărut“, spune Vâlcov, într-un interviu telefonic pentru Bloomberg, potrivit Mediafax. „Se va lua o decizie îm­preună cu banca centrală, care poate modifica regulile interne ale pieţei interbancare fără a solicita aprobarea parlamentară.“
Vâlcov spune că scopul acestei taxe este reducerea dobânzilor la care se împrumută populaţia, de aceea în proiectul de buget pentru 2019 nu sunt prevăzute venituri din această taxă. „Nu ne interesează nivelul taxei sau veniturile suplimentare pe care le poate genera. Vrem ca dobânzile la care se împrumută românii să fie apropiate de cele ale celorlalţi europeni, să fie reduse la jumătate faţă de nivelurile actuale“, explică Vâlcov pentru Bloomberg. După declaraţiile lui Vâlcov, Banca Transilvania şi BRD s-au apreciat fiecare cu câte 11%, ceea ce a determinat ca indicele principal BET să înregistreze luni cel mai ridicat ritm de creştere din rândul a peste 30 de burse din Europa, potrivit datelor agregate de ZF din platforma Bloomberg.

<<Badea e legitimat la Kempo>> (Gazeta Sporturilor)

Președintele FR de Kempo, Amatto Zaharia, susține că lupta dintre prezentatorul tv și „Tedi”, multiplu campion de arte marțiale, a fost „una normală, între doi sportivi. Mircea nu are însă experiența competițională”. Badea a rezistat doar 5 secunde în fața lui „Tedi”.
„Mircea are curaj. Eu i-am spus și în 2014 să nu se lupte, că nu are nimic de demonstrat. Dar dacă vrea un al treilea meci, să îl facă! Să aibă și el o victorie. Nu contează ce a fost acum, el chiar are potențial”, a mai spus Zaharia. Integral în Gazeta Sporturilor.

Revista presei românești - 5 februarie 2019