Ianuarie 2019, cel mai tensionat început de an de după criză (Ziarul Financiar)

buget.jpg

În cinci ani, s-au dublat cheltuielile cu salariile bugetare și au crescut cele cu pensiile
În cinci ani, s-au dublat cheltuielile cu salariile bugetare și au crescut cele cu pensiile
Image source: 
pixabay.com

Lăcomia populează țara cu construcții catastrofal executate, care ne pot ucide oricând (Evenimentul Zilei) - Clorul de la robinet: pericol real sau furtună într-un pahar cu apă? (Adevărul) - A2 în 90 de minute (Gazeta Sporturilor)

Ianuarie 2019, cel mai tensionat început de an de după criză. Cursul leu/euro a crescut, Bursa a scăzut, PSD atacă BNR, iar băncile sunt puse la zid de ministrul finanţelor (Ziarul Financiar)

Economia şi businssul din Româ­nia intră prost în anul 2019, pe fondul tensiunilor între gu­ver­nul PSD, pe de o parte, şi băncile, BNR şi companiile mari, pe de altă parte. OUG 114 care a introdus taxe pe bănci, telecom, energie şi industria pariurilor a arun­cat totul în aer.
Creşterea cursului din ianuarie de 1,5% (2,16% a fost maximum), scăderea bursei cu 6%, anun­ţul marilor bănci de reducere a investiţiilor fac ca avansul economic de 5,5% pus de guvern pen­tru acest an, prin proiectul de buget, să pară o utopie.
Guvernul vrea să crească numărul de salariaţi cu 200.000, în timp ce băncile şi companiile afectate de noile taxe se pegătesc să facă reduceri de personal.
Într-un război al declaraţiilor care nu duce nicăieri, ministrul finanţelor Eugen Teodoro­vici face apel la populaţie să scoată banii din bănci şi să cumpere titluri de stat.
Pentru că băncile au cerut dobânzi mai mari, Ministerul Finanţelor s-a împrumutat mai puţin, iar Teodorovici spune că ministerul are suficientă lichiditate pentru a nu mai apela la bănci.
În tot acest război, PSD a constatat că Mugur Isărescu a stat prea mult la conducerea BNR (ac­tua­lul mandat se termină în octombrie), iar pune­rea la îndoială a politicilor BNR a atras atenţia pie­ţelor financiare care au ridicat riscul României.
În tot acest context, are loc astăzi, cu cuțitele pe masă, întâlnirea dintre Isărescu și Teodorovici.

Lăcomia populează țara cu construcții catastrofal executate, care ne pot ucide oricând (Evenimentul Zilei)

Colegiului Tehnic al Diriginţilor de Şantier trage un semnal de alarmă. Președintele forului, Cezar Petre, atrăgea recent atenția privind calitatea în construcții si politizarea Inspectoratului de Stat în Construc ții (ISC). 
Un alt diriginte de santier, Ionuț Sandu, spunea ca de dragul unor costuri scazute unii dezvoltatori imobiliari fac presiuni pentru acceptarea unor lucrari de proasta calitate: “Probleme deosebite vin și de la beneficiari care de dragul unor costuri scazute și a scurtarii timpilor de execuție exercita presiuni pentru acceptarea unor lucrari necorespunzatoare. Astfel, de multe ori, diriginții de șantier responsabili sunt îndepartați de la lucrari și înlocuiți cu așa zisele fabrici de ștampile, adica specialiști care nu își asuma lucrarile ci doar întocmirea unor formulare. Ori tocmai investitorul ar trebui să fie cel care cere lucrări de calitate și suntem într-o situație absurdă în care noi îi reprezentăm dar el nu dorește decât o reprezentare formală și acceptă lucrări prost executate”.
Cât despre efectele mortale ale nerspectării standardelor în construcţii amintiți-vă că aproximativ 18.000 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 40.000 au fost rănite în urma cutremurului din Turcia din vara anului 1999. Peste 500.000 de oameni au rămas pe drumuri numai în oraşul Izmit, care a fost pur şi simplu devastat. Drama a fost accentuată de clădirile construite în marea lor majoritate fără a se respecta regulile de securitate. 

Clorul de la robinet: pericol real sau furtună într-un pahar cu apă? (Adevărul)

După ce a solicitat bucureştenilor să  utilizeze „cu prudenţă“ apa de la robinet până luni, Ministerul Sănătăţii e aşteptat azi cu ultimele analize. Pe de altă parte, specialiştii dau asigurări că prezenţa clorului e ceva uzual şi afirmă că apa e bună de băut .
Apa Nova cere o anchetă în legătură cu poluarea cu amoniu a râului Argeş. 
„Cerem scuze bucureştenilor”, a fost mesajul transmis de Mihai Savin, directorul adjunct al companiei, la postul de televiziune Digi24.   „Vom înregistra sesizări la toate autorităţile competente pentru a cerceta de unde provine acest amoniu. (Ce bănuieli aveţi?) După ce am analizat variaţia amoniului pe răul Argeş, nu pare să fie dintr-o încălzire a vremii sau topire a zăpezii. Sunt nişte fluctuaţii de scurtă durata, poate semăna cu nişte deversări de ceva în apă. Au fost două fluctuaţii. A fost un vârf cam în jur de 30 minute care s-a ridicat la un 1 mil / l. După aceea o pauză o scădere sub 0,7. După iar 30 de minute când s-a ridicat la 1,2-1.3 ,mg/l. Ne cerem scuze tuturor bucureştenilor pentru acestă deficienţă, adică acest miros care apare”, a declarat Savin.

A2 în 90 de minute (Gazeta Sporturilor)

Cariera de antrenor principal la FCSB s-a terminat pentru Mihai Teja după un singur meci. 
Gigi Becali a preluat din nou frâiele și a anunțat ce jucători vor dispărea din primul 11: Bălgrădean, Planici, Nedelcu, Stoian, Florinel Coman și Rusescu.

Revista presei românești - 4 februarie 2019