Prioritățile lui Eugen Teodorovici: Sănătatea, Educaţia și aeronava de protocol (Evenimentul Zilei)

ziare.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com (ilustrație)

Lider european: „Cum vreţi voi să faceţi bugetul UE, dacă nu sunteţi capabili să faceţi un buget naţional?“ - (Adevărul) - Investiţiile statului în 2018, cu aproape 1 miliard de euro mai mici decât fuseseră programate (Ziarul Financiar)  - Tudose schimbă banda (Cotidianul)

Prioritățile lui Eugen Teodorovici: Sănătatea, Educaţia și aeronava de protocol (Evenimentul Zilei)

 
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că s-a intrat în linie dreaptă cu bugetul, că va fi publicat pe site, dezbătut în Parlament și adoptat. Entuziasmul ministrului a fost frânt de liderul UDMR, Kelemen Hunor, care intuiește că președintele sau/și Opoziția vor ataca proiectul la CCR. Prin urmare, doar în luna martie, dacă se iau în considerare toate obstacolele, România va avea buget.
Singura constantă în proiectul de buget este 2 la sută pentru Apărare. Asupra procentului a căzut toată lumea de acord și suma a primit și binecuvântarea, și laudele partenerilor noștri strategici, NATO.
Sănătatea și Educația vor fi nu neapărat favorite, dar sunt sectoarele către care decizia noastră politică a fost să alocăm o foarte mare parte din resursele financiare ale bugetului. Categoric va fi 2% pentru Apărare, s-a promis, se respectă acest nivel şi desigur partea de investiţii în zona publică, sprijin pentru economie, diferite scheme de ajutor de stat foarte interesante şi atractive”, a declarat Teodorovici, la Parlament. Acesta a mai spus că „deficitul bugetar va fi undeva la 2,55, cum am anunţat zilele trecute”.
Teodorovici a anunțat că a insistat pentru achiziția unei aeronave de protocol, să nu mai circule oficialii cu avioanele de linie, dar a lăsat o umbră de mister asupra provenienței banilor.
De asemenea, ministrul a anunțat că va verifica mult mai atent cum se cheltuiesc banii la Administrația Prezidențială.
 

Secretarul general al PPE: „Cum vreţi voi să faceţi bugetul UE, dacă nu sunteţi capabili să faceţi un buget naţional?“. Mureşan: Guvernul are zero credibilitate (Adevărul)

 
Secretarul general al PPE, Antonio López-Istúriz , şi purtătorul de cuvânt al PPE, eurodeputatul Siegfried Mureşan, au vorbit, la Adevărul Live, despre strategia pe care o vor avea partidele din familia populară europeană pentru a câştiga alegerile din luna mai, dar şi despre pericolele cu care se confruntă Europa. Nu în ultimul rând, cei doi au atacat Cabinetul Dăncilă pentru modul cum guvernează ţara.
Întreabt cum i s-au părut discursurile şi sesiunile de audieri ale miniştrilor din Guvernul Dăncilă în Parlamentul European,  Antonio Lopez-Isturiz a răspuns că „ Membri din diferite grupuri politice au enunţat uneori lipsa pregătirii sau a cunoştinţelor anumitor miniştri. Multe dintre remarcele negative au venit de la socialişti sau de la cei din ALDE. Şi noi am fost şocaţi”, a declarat pentru „Adevărul” secretarul general al Partidului Popularilor Europeni.

 

Investiţiile statului în 2018, cu aproape 1 miliard de euro mai mici decât fuseseră programate (Ziarul Financiar) 

 
Cheltuielile de capital (investițiile din buget) au fost mai mari în 2018 decât în anul precedent, dar cheltuielile totale de investiții (din buget și din alte fonduri) au fost mai mici cu 4,3 miliarde de lei (peste 900 milioane de euro) decât fusese programat. Dacă se vede o creștere în procente, asta s-a întâmplat pentru că investițiile statului au fost tăiate la sânge în ultimii ani. Integral în ZF.
 

Tudose schimbă banda (Cotidianul)

 
„Mare veste mare! Mihai Tudose a demisionat din PSD. Omul a scris pe Facebook: <<Acum 27 de ani, am intrat în politică din dorința de a face bine pentru Brăila și pentru România. 27 de ani am fost membru PSD și nu am precupețit nici un efort pentru a face bine oamenilor, pentru a onora încrederea celor care m-au votat>>”.
Cîte fabrici s-au deschis și cîte s-au închis în fermecătorul oraș de pe Dunăre de cînd lungul, și chinuitul în exprimare, Mihai Tudose a intrat în politică? Cu ce a schimbat în bine viața oamenilor din Brăila cîtă vreme, cu fiecare an, brăilenii trăiesc mai modest? Ca parlamentar, Mihai Tudose a fost la fel de șters precum a fost ca premier...
De ce n-a izbutit Mihai Tudose să facă mare brînză? Întrebarea sună ca o ghilotină. Pentru că niciodată nu l-am auzit pe Mihai Tudose vorbind despre vreun proiect important pentru țară. 
Același lucru se poate spune și despre președintele partidului pe care l-a ales după demisia din PSD. Adică despre Victor Ponta. Excepțional în cîrteli și strîmbe, în turnat și porcăit, Victor Ponta se poate lăuda că a avut și are cam tot atîtea proiecte pentru țară cîte a avut și Mihai Tudose. Mai departe. Bibliografia proiectelor lui Adrian Țuțuianu este la fel de scurtă ca și a celor doi pomeniți mai sus. 
Nu plecarea lui Mihai Tudose sau Adrian Țuțuianu este o dramă, cît faptul că PSD-ul este dominat de asemenea mediocrități, cu simplă sau cu dublă comandă!”, scrie jurnalistul Cornel Nistorescu în editorialul Cotidianul.
 
Revista presei românești - 30 ianuarie 2019