După discursul de la Ateneu, polonezul Donald Tusk poate candida cu succes la preşedinţia României (Ziarul Financiar)

tusk.png

După discursul de joi seară de la Ateneu în limba română, polonezul Donald Tusk poate candida cu succes la preşedinţia României , scrie directorul editorial al Ziarului Financiar Cristian Hostiuc
Sursa imaginii: 
site-ul Ziarului Financiar

Cronica serii românești la Ateneu (Cotidianul) - La Ateneu pute (Republica)

Toată clasa politică a participat la lansarea președinției române la Consiliul UE, sub semnul „Odă bucuriei” (Evenimentul Zilei)

 
Președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, reprezentanți ai Parlamentului național și ai partidelor politice, alături de cei mai importanți lideri europeni, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, președintele Consiliului European, Donald Tusk și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker au asistat, aseară, la concertul susţinut de Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din cele 28 de state UE, respectiv de artişti români recunoscuţi internaţional.
Până să asculte Rapsodia nr. 1 de George Enescu și Simfonia a 9-a de Ludwig van Beethoven, oficialii români și europeni au susținut discursuri.
 

Cronica serii românești la Ateneu (Cotidianul)

 
„Seara a fost deschisă de Klaus Iohannis care s-a abținut de la acuzații și care a fost politicos. N-a spus nimic. Ca să zic așa, a ținut un discurs anti-istoric”, scrie Cornel Nistorescu. „Aș zice că, dacă n-ar fi avut un costum impecabil, papion și pantofi de lac, președintele României ar fi fost de departe cel mai cenușiu om al serii.
Mi-a plăcut și Călin Popescu Tăriceanu (varianta engleză) și, spre marea surprindere a celor care urlau pe cine știe unde, Viorica Dăncilă. Ea i-a făcut pe mulți să-și bage unghia în gît. Elegantă, cu un discurs dozat pe garanții și promisiuni, fără să se încline mieros, cu trimiteri la Iohannis și la propozițiile lui de bolovan, primul-ministru s-a întrecut pe sine. Și-a recitat cu aplomb discursul, citind numai pe alocuri spre deosebire de Klaus Iohannis care l-a buchisit de-a fir a păr”.
Pe de altă parte, în opinia lui Nistorescu, „Dragnea a făcut o mișcare deșteaptă . A roit-o pe cine știe unde la soare, lipsind seara de o tensiune pe care mulți și-o doreau ca o mască de oxigen. Adevărul este că absența lui Liviu Dragnea a făcut seara mult mai relaxată, scutind desfășurătorul de un moment complicat (discursul său), înlocuit de unul altul al lui Florin Iordache, tot scrîșnit din dinți ca al titularului de drept”. Integral pe cotidianul.ro

 

La Ateneu pute (Republica)

 
Florin Negruțiu vorbește despre mirosuri.
„Un miros suspect, după ce am văzut spectacolul „românesc” din această seară de la Ateneu. Este imaginea perfectă a unei țări care s-a dat cu parfum pentru că nu obișnuiește să folosească apa și săpunul.
Adrian Severin, prospăt ieșit din pușcărie, se întreține cordial cu Franz Timmermans.
Autoîmpușcatul Adrian Năstase își freacă mâinile încântat ca a prins un loc bun la loje.
Florin Iordache, cu privirea de Patraulea care stă de șase să nu vină Miliția, vorbește despre demnitate.
Savanta Dăncilă consumă 5 coli de rântaș preparat de consilieri și-i rămâne între dinți cuvântul „achiui”, ca un os de pește. N-a învățat nici acum să zică „Președinție”.
Lipsește Suveranul, plecat cu mititica în insule. Cu o seară înainte, postul propagandei Sale urlase că președintele Iohannis sfidează UE, neacceptând să meargă la Ateneu. Ghinion, Klaus Iohannis e prezent. Când vorbește, pune accentele pe silabe la fel de bizar, dar și mai bizară este viteza cu care vorbește, ca și când s-ar grăbi să plece la schi.
La Ateneu pute a ipocrizie, a prostie și a hoție. Derbedeii țării au prins, a câta oară?!, locurile din față. Filosoful Mihai Șora și pianistul Dan Grigore nu au avut loc în Ateneu. Să cânte tractoarele, să tacă pianele! România care protestează vizavi de Palatul Regal este mai demnă și mai proeuropeană decât toate aceste fantoșe care vorbesc „în numele românilor” despre „valori europene” la televizor”...
Continuarea pe republica.ro.

 

După discursul de joi seară de la Ateneu în limba română, polonezul Donald Tusk poate candida cu succes la preşedinţia României (Ziarul Financiar)

 
„Joi seară, la Ateneul Român, spre stupoarea unei întregi săli şi a milioanelor de români privitori la televizor, polonezul Donald Tusk, preşedintele Consiliului Europei, şi-a susţinut discursul de inaugurare a preşedinţiei Consiliului Europei de către România în limba română.
Este poate cel mai bun discurs în limba română susţinut de un “expat”.
Dar dincolo de limba română, conţinutul discursului a fost supefiant, în cel mai pozitiv mod.
Politica este obişnuită cu discursuri plate, în care nu se spune nimic. Donald Tusk a oferit românilor, României şi Uniunii Europene, după discursul lui George W. Bush la Bucureşti, cel mai bun speech de după 1989.
Să-ţi aminteşti că prima maşină a familei a fost Dacia, să spui că socrul fiului lui merge acum cu o Dacia Duster, cel mai bun produs de export al României actuale, şi în final să ceri românilor să-şi apere România, să apere poziţia României în Europa, să apere libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia, să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând în finala Cupei Campionilor Europeni de la Sevilla în 1986, mi se pare extraordinar.
Nu ştiu cum reuşesc străinii să aprecieze mai mult România decât o apreciem noi.Cred că România este una dintre ţările cele mai europene ale Europei şi ar trebui să susţinem acest lucru tot timpul”, scrie Cristian Hostiuc.
 
Revista presei românești - 11 ianuarie 2019