Taxa pe lăcomie. Ce s-a întâmplat în Ungaria, Cehia, Slovacia, Austria, după ce ea a fost introdusă? (Hotnews.ro)

calcule_diferite_deficit.jpg

Două rapoarte, ale Comisiei Europene și Băncii Naționale, analizează evoluția economiei românești.
Două rapoarte, ale Comisiei Europene și Băncii Naționale, analizează evoluția economiei românești.
Image source: 
pixabay.com

Reacţie fără precedent a băncilor din România la adresa Guvernului (Ziarul Financiar) - Iohannis a pornit iar la vânătoare de elefanţi prin Palatul Victoria (Adevărul) - Haos în Justiţie: se aşteaptă sute de contestații în anulare și de revizuiri. Înalta Curte a „omis” să aplice legea, începând cu 2014 (Evenimentul Zilei) - 21 decembrie 1989. De la MITINGUL lui Ceauşescu, la BARICADA de la Inter (Gândul) - SUPERLATIVELE 2018  (Gazeta Sporturilor)

Reacţie fără precedent a băncilor din România la adresa Guvernului: Introducerea unei taxe bancare şi pachetul de legi restrictive pentru finanţare vor aduce recesiune, deprecierea cursului, scăderea pieţei imobiliare, distrugerea de locuri de muncă şi scumpirea finanţării. “Nu acceptăm să fim trataţi drept inamic al statului.” (Ziarul Financiar)

 
Băncile din România au adoptat o poziţie fără precedent împotriva Guvernului şi a iniţiativelor legislative privind introducerea unei taxe pe activele bancare şi aprobarea unui pachet de legi restrictive pentru finanţare.
“Efectele acestor iniţiative nu vor contribui la stabilitate şi dezvoltare, ci vor grăbi instalarea unei recesiuni economice. Această recesiune înseamnă deprecierea cursului, scăderea pieţei imobiliare, distrugerea de locuri de muncă, scumpirea finanţării, în final o lovitură la adresa bunăstării tuturor românilor”,  se arată într-o declaraţie comună a Asociaţiei Române a Băncilor şi a Consiliului Patronatelor Bancare din România.
Marţi seară, ministrul finanţelor a anunţat că guvernul vrea să instituie o taxă pe activele bancare, în funcţie de nivelul din piaţă al ROBOR, indicatorul de dobândă folosit în contractele de credit.
La un ROBOR de 3,04%, taxa bancară este de 0,9% din activul bilanţier al fiecărei bănci. La activele actuale, taxa bancară ar depăşi 3,6 miliarde de lei. Principalele bănci din România ar trebui să plătească jumătate din profit pentru această taxă bancară.

 

Taxa pe lăcomie. Ce s-a întâmplat în Ungaria, Cehia, Slovacia, Austria, după ce ea a fost introdusă? Posibil scenariu și pentru România (Hotnews.ro)

 
În Ungaria, taxa pe activele bancare a fost introdusă în 2010. În Austria, un an mai târziu. Slovacii au trecut și ei prin această experiență. HotNews.ro a luat legătura cu bancheri și jurnaliști din aceste țări pentru a afla cum a reacționat economia locală la aplicarea acestei taxe. Ce s-a văzut după un an sau doi de la aplicarea ei.
În Ungaria s-a început cu 0.53%. S-a observant în primul rând o scădere a creditării, însoțită de o creștere a șomajului. S-a mai văzut un impact pe piața imobiliară, iar activitatea economică a încetinit. 
Pe scurt, taxa a avut efect de bumerang. După ce situația s-a stabilizat, guvernul Ungariei a admis că măsura devenise contraproductivă și nu se transmitea în creșterea economiei. Atunci s-a decis reducerea acestei taxe bancare.
Lucrurile au stat exact la fel și în celelalte state. În Austria taxa e 0.4%. În Slovacia e 0.2%. 
Nivelul din România al acestei taxe este cel mai mare. Nu poți însă să denumești această taxă ca fiind una pe lăcomia băncilor, câtă vreme ea e una mai degrabă pe lăcomia de bani a Guvernului.
 

Iohannis a pornit iar la vânătoare de elefanţi prin Palatul Victoria (Adevărul)

 
Klaus Iohannis a mers să prezideze şedinţa de joi a Guvernului, motivul fiind împiedicarea adoptării unei ordonanţe de urgenţă pe amnistie şi graţiere. Este pentru a doua oară că şeful statului merge la o şedinţă a Executivului, prima dată fiind în ianuarie 2017, când premier era Sorin Grindeanu, iar preşedintele le-a vorbit de „elefanţii din încăpere“, adică ordonanţele pentru amnistie şi modificarea codurilor penale.
Viorica Dăncilă a precizat că preşedintele poate fi prezent atâta timp cât se discuta teme de politică exernă, securitate naţională şi ordine publică. În rest, a sugerat Dăncilă, preşedintele nu are ce căuta la Palatul Victoria. De altfel, Iohannis a plecat la jumătatea şedinţei. Prezenţa preşedintelui la Guvern a fost criticată de liderul PSD, Liviu Dragnea. „Eu nu-l primeam în curte. Pur şi simplu“, a declarat Liviu Dragnea, referitor la prezenţa lui Klaus Iohannis la şedinţa de Guvern.
 

Haos în Justiţie: se aşteaptă sute de contestații în anulare și de revizuiri. Înalta Curte a „omis” să aplice legea, începând cu 2014 (Evenimentul Zilei)

 
Decizia CCR nr. 685/2018 privind obligativitatea tragerii la sorți a Completurilor de 5 judecători este valabilă și pentru domeniul penal, și pentru domeniul civil. Aceasta a stabilit că toate completurile, nu numai cele de 5, trebuie alese aleatoriu, nu prin desemnare directă. Specialiștii în Drept se așteaptă la un val de contestații în anulare și de revizuiri, de căi extraordinare de atac impotriva hotărârilor date la ÎCCJ, începând cu 2014. În jur de 700 de astfel de decizii au fost pronunțate numai în 2017.
Însă, suspendarea pedepselor este valabilă doar până la soluţionarea contestaţiei în anulare. Ceea ce înseamnă că nu este exclus ca o parte dintre condamnaţi să se reîntoarcă în penitenciar, dacă aşa vor decide magistraţii.
 

21 decembrie 1989. De la MITINGUL lui Ceauşescu, la BARICADA de la Inter (Gândul)

 
Pe 21 decembrie 1989, a venit momentul bucureştenilor să răspundă apelului ”Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!”. Marele miting televizat, organizat pentru ca Nicolae Ceauşescu să anunţe că e ferm hotărât să restabilească ordinea în ţară, s-a destrămat încă de la primele minute, iar mii de oameni au ajuns pe străzi, în confruntări cu forţele de Miliţie şi Securitate. Sute dintre ei au murit, au fost răniţi sau arestaţi în noaptea de 21/22 decembrie, iar la ”Baricada de la Inter” au rezistat eroic câteva ore. După miezul nopţii, barcada de la Inter a fost spartă de două tancuri care au trecut în viteză, deschizând focul asupra manifestanţilor. Chirurgul Mircea Beuran era în Spitalul Floreasca în  acea zi și își amintește că că primii morţi pe care i-a văzut erau doi tineri. Apoi au început să fie aduşi tot mai mulţi, depăşind capacitatea spitalului şi experienţa medicilor, care nu mai avuseseră de a face cu oameni împuşcaţi. Spre dimineaţă, lui Nicolae Ceauşescu - rămas peste noapte în clădirea Comitetului Central al PCR - i se raportează că revolta a fost reprimată, iar centrul Capitalei - eliberat, maturat şi spălat. Însă, la fel ca la Timişoara, zorii zilei de 22 decembrie aveau să aducă zeci de mii de bucureşteni în Piaţa Palatului. De această dată, nechemaţi de nimeni.

 

SUPERLATIVELE 2018  (Gazeta Sporturilor)

 
Ajunsă la episodul 53, cea mai prestigioasă anchetă din sportul românesc şi-a desemnat câştigătorii.
GEORGE ȚUCUDEAN - Fotbalistul Anului 2018! Golgeterul de 27 de ani al campioanei CFR Cluj revendică premiul pentru prima oară în carieră la finalul unui an perfect pentru el, dar șochează în paginile de azi ale ziarului, mărturisind că a vrut să renunțe la fotbal în urmă cu doi ani. Hagi e omul care i-a dat restart.
HARLEM GNOHERE - Fotbalistul Străin al Anului 2018! Atacantul lui FCSB iese triumfător în Anchetă pentru al doilea an consecutiv și consideră că merita să primească premiul. "Sunt cel mai bun străin din Liga 1", spune golgeterul roș-albaștrilor în interviul din ziar. Gnohere anunță că are gânduri mari pentru anii care vin. 
SIMONA HALEP - Sportivul Anului 2018! Regina en-titre a tenisului mondial nu avea cum să scape premiul pentru al doilea an consecutiv. În total, este a patra oară când Simona triumfă în Ancheta Gazetei.