Măsuri-şoc la adresa mediului de business pentru a finanţa creşterea salariilor bugetarilor. Merită? (Ziarul Financiar)

sorin_paslaru.jpg

Sorin Pâslaru, ZF: Ce-aş fi vrut să găsesc în programele celor doi candidaţi la preşedinţie şi nu am găsit
Sorin Pâslaru, ZF: Ce-aş fi vrut să găsesc în programele celor doi candidaţi la preşedinţie şi nu am găsit
Image source: 
site-ul Ziarului Financiar

Cum a reușit ministrul Teodorovici să enerveze pe toată lumea în 36 de minute (Hotnews.ro) - Legea pensiilor, aprobată cu sprijinul UDMR (România Liberă) -  Talismanul Stelei (Gazeta Sporturilor)

Cum a reușit ministrul Teodorovici să enerveze pe toată lumea în 36 de minute. De la Președinție, lideri politici, șefi de companii, bursă, fonduri de pensii, bancheri și investitori, toți condamnă dur lipsa de transparență guvernamentală (Hotnews.ro)

Doar 36 de minute. Atât a durat discursul ministrului Teodorovici care a dus miercuri la căderea Bursei cu peste 11%, provocând reacții fără precedent din partea tuturor jucătorilor importanți din economie. De la președinte și până la șefi de companii, investitori străini, bancheri, consultanți din Big 4, companii din energie, telecom, toți au reacționat într-o manieră fără precedent. Practic, este prima oară după mulți ani când Guvernul provoacă un asemenea iureș, ridicându-și în cap aproape toți actorii importanți din economie. HotNews sintetizează principalele 14 reacții la discursul ministrului Finanțelor.
Miercurea neagră a şters de pe Bursa de Valori Bucureşti peste 3 miliarde de euro.
Când un anunț provoacă asemenea reacții, iar piața de capital scade cu peste 11% într-o singură zi, poate că ar fi bine ca dl Vâlcov să-și recalibreze intențiile și strategiile pe care dl Eugen Teodorovici e obligat să le prezinte publicului. 

Măsuri-şoc la adresa mediului de business pentru a finanţa creşterea salariilor bugetarilor. Merită? (Ziarul Financiar)

Avertismentele tuturor celor care au arătat că politica economică a acestei guvernări este nesustenabilă şi că vor fi introduse taxe suplimentare s-au adeverit.
Din păcate, toate politicile corecte de până acum – spre exemplu majorarea salariilor în sectorul medical, scăderile de impozite şi simplificarea taxării pentru întreprinderile cu sub un milion de euro cifră de afaceri sau programe precum România Start Up - au fost spulberate prin aceste măsuri foarte dure la adresa mediului de business.
Taxarea suplimentară şi haotică a marilor jucători din economie - bănci, companii din energie, telecom -, fără o minimă consultare, dezvăluie dintr-odată ce prăpastie s-a creat între conducerea acestei ţări şi mediul de afaceri, văzut aproape ca un duşman.
Şi toate astea pentru ce? Pentru a strânge la buget suma suplimentară necesară creşterii salariilor din sectorul public în 2019.
Cheltuielile cu salariile bugetarilor vor ajunge anul acesta la 87 de miliarde de lei, adică 9,2% din PIB, cu 25% mai mult decât în 2017, când au fost la 8,3% din PIB.
Toate taxele suplimentare anunţate ar trebui să aducă la buget în jur de 10 miliarde de lei, adică exact 1% din PIB-ul estimat pentru 2019.
Subdezvoltarea financiară şi a infrastructurii de utilităţi din România  de energie, gaze, apă curentă - în niciun caz nu se rezolvă prin astfel de lovituri la adresa mediului de business, scrie Sorin Pâslaru, redactor șef Ziarul Financiar.

Legea pensiilor, aprobată cu sprijinul UDMR (România Liberă)

Legea pensiilor a fost aprobată de Camera Deputaților, for decizional în cazul acestui proiect. Legea fost adoptată cu sprijinul UDMR, după ce PSD a acceptat amendamentele Uniunii. Actul normativ a fost adoptat cu 193 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și 14 abțineri și va merge la președintele Iohanis pentru promulgare. Alături de PSD - ALDE a votat și UDMR, care săptămâna trecută a refuzat să susțină proiectul. Fără voturile UDMR, PSD si ALDE nu au majoritatea în Camera Deputaților și nu pot adopta legile organice. În urma unor negocieri, coaliția PSD – ALDE a acceptat un amendament propus de UDMR potrivit căruia persoanele cu grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare să beneficieze de pensie. 

Talismanul Stelei (Gazeta Sporturilor)

CCA l-a desemnat pe Colțescu la meciul care încheie anul 2018. FCSB – CFR Cluj, sâmbătă seară, de la ora 20. Cu arbitrul craiovean la centru, roș-albaștrii au câștigat 72% din punctele puse în joc.

Revista presei românești - 20 decembrie 2018