Alianța Vestului: Ardealul ia distanţă de guvernarea de la Bucureşti (Adevărul)

ziare.jpg

Image source: 
pixabay.com (ilustrație)

Prof. Vasile Ghețău: Vom intra, peste puține zile, în cel de-al 30-lea an de degradare a situației demografice. Graficul care ar trebui să fie pe birourile demnitarilor Statului Român (Hotnews.ro) -  STUDIU: Românii se întâlnesc tot mai rar cu vecinii și prietenii (edupedu.ro) - Kaiser de România (Gazeta Sporturilor)

Alianța Vestului: Ardealul ia distanţă de guvernarea de la Bucureşti (Adevărul)

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, primarul Oradei, Ilie Bolojan, şi primarul oraşului Cluj-Napoca, Emil Boc, au semnat sâmbătă documentul de înfiinţare a Alianţei Vestului. Printre obiectivele Alianţei Vestului sunt accelerarea implementării proiectului Autostrada Transilvania, urgentarea autostrăzii Via Carpathia, dezvoltarea unei conexiuni feroviare de mare viteză între cele patru oraşe, finalizarea completă a tronsoanelor de centură, dar şi construirea a două spitale regionale în Cluj-Napoca şi Timişoara. Alte obiective vizează dezvoltarea unei reţele de transport public interregional şi intraregional, creşterea mobilităţii ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren, tramvai, troleibuz, autobuz electric, metrou metropolitan.  În următoarea etapă, adică în prima parte a anului 2019, cele patru oraşe vor înfiinţa o asociaţie prin intermediul căreia să acceseze fonduri europene pentru mari proiecte de infrastructură şi nu numai.
„Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulţi  specialişti pentru a traduce semnificaţia demersului făcut de cei patru primari liberali din Transilvania, edili ale unora dintre cele mai dezvoltate oraşe. „Statul român e ineficient în ceea ce priveşte fondurile europene. Cred că e cel mai important motiv al înfiinţării Alianţei Vestului. Fondurile sunt cele care contribuie la dezvoltare, dar cei de la centru par să arate că nu sunt de aceeaşi părere“, a declarat sociologul Barbu Mateescu.
Pe de altă parte, Graţian Mihăilescu, expert în dezvoltare durabilă şi organizator al evenimentului în care s-a vorbit prima dată de această alianţă, mizează mai mult pe forţa dată de intrarea celor patru oraşe sub o umbrelă comună. „Cu cât cooperarea şi coordonarea între oraşe e mai mare, cu atât eficienţa administrativă e mai mare. E mai bine ca ele să colaboreze pentru fonduri directe de la Comisia Europeană pentru exerciţiul 2021-2027 sau pentru fonduri de la Banca Europeană de Investiţii. Una e să vorbeşti ca oraş în faţa unei instituţii, alta ca grup de patru oraşe dezvoltate. Forţa de negociere e mult mai mare şi poţi încerca şi politici publice“, a declarat Mihăilescu pentru „Adevărul“.

Prof. Vasile Ghețău: Vom intra, peste puține zile, în cel de-al 30-lea an de degradare a situației demografice. Graficul care ar trebui să fie pe birourile demnitarilor Statului Român (Hotnews.ro)

România este depopulată pe zi ce trece, începem să ne confruntăm cu accentuarea crizei de forță de muncă, iar perspectivele se conturează a fi dramatice. HotNews.ro a discutat cu profesorul Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române și profesor asociat la Facultatea de Sociologie a Universității București. Am discutat despre declinul și depopularea și mecanismele din spatele acestora, precum și despre căile care ar putea duce la schimbarea situației. 
Suntem mai puțini cu 120-130 mii locuitori față de începutul anului
Incertitudinea asupra viitorului țării alimentează propensiunea spre emigrare și datele arată că jumătate din populația tânără intenționează să emigreze în următorii cinci ani
Măsurile financiare sunt importante în programe de redresare a natalității. Dar nu ar trebui absolutizate.
Evoluția fluctuantă a natalității, mortalității generale și a numărului populației în perioada 1990 – 2018 se regăsește într-un grafic grăitor. Profesorul Vasile Ghețău se întreabă dacă acest grafic nu s-ar cuveni să-și aibă locul (alături de datele din prognoze) pe biroul Președintelui țării, al Primului - ministru și Președinților celor două Camere ale Parlamentului.

STUDIU: Românii se întâlnesc tot mai rar cu vecinii și prietenii. Frecvența scade mai ales la cei cu studii superioare. Experții spun că socializarea față în față menține sănătatea psihică și o viață sănătoasă (edupedu.ro)

Numărul celor care declară că se întâlnesc față în față cu prietenii și vecinii, măcar o dată pe săptămână, a scăzut cu 8 procente față de 2011, fiind a doua cea mai mare scădere de acest fel din țările Uniunii Europene, după cea din Ungaria. Datele apar în raportul ”Calitatea vieţii în România în context european”, publicat de Institutul de Cercetare a Calității Vieții.

Kaiser de România (Gazeta Sporturilor)

GSP publică azi un amplu interviu cu Ionuț Lupescu, dedicații din partea colegilor, statistici și fotografii din impresionanta carieră a Kaiserului.
Lupescu vorbește despre Steaua și Dinamo și lupta lor teribilă pentru Cupa Campionilor Europeni, dar și de ce nu a ajuns la Rapid, echipa favorită a tatălui său, Culae Lupescu.

 
Revista presei românești - 10 decembrie 2018