De ce a sfinţit Patriarhul Catedrala neterminată (Adevărul)

catedrala-mantuirii-neamului.jpg

Catedrala Mântuirii Neamului (machetă)
Image source: 
site-ul oficial al Patriarhiei Române

Românii din Anglia nu se tem de viața de după Brexit (Evenimentul Zilei) - 3 din 10 români nu își permit o mașină personală (Ziarul Financiar) - Football Leaks: Reghe, metode dubioase (Gazeta Sporturilor)

De ce a sfinţit Patriarhul Catedrala neterminată (Adevărul)

 
Sub un cer înceţoşat şi la aproape zero grade, Catedrala Mânturii Neamului a fost sfinţită, duminică, de înalţii clerici BOR şi de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în prezenţa a zeci de mii de oameni. Nu a contat că aceasta nu are aviz ISU şi nici că lucrările finale vor fi gata abia peste trei ani, după cum a declarat chiar Patriarhul Daniel. Politologii afirmă că toată graba nu reprezintă decât o strategie politică pentru BOR ca să-şi reitereze influenţa în societatea românească. 
Două covoare roşii şi zeci de steaguri tricolore fac ca intrarea în Catedrală să arate ca o scenă de la premiera unui film  unde cele mai mari staruri sunt Patriarhul Daniel, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, dar şi mai mulţi actori politici, printre care Viorica Dăncilă, Valer Dorneanu (preşedintele Curţii Constituţionale) şi Gigi Becali.
Cei care nu au fost invitaţi speciali au stat afară, în frig, cu chipurile ascunse din pricina fularelor şi a glugilor. Oamenii simpli s-au uitat la spectacol de pe cele două ecrane special montate în faţa clădirii. Peste 100 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza frigului şi a expunerii la aglomeraţie.
S-au investit peste 121 de milioane de euro, dar Patriarhia mai vrea.
 

Românii din Anglia nu se tem de viața de după Brexit (Evenimentul Zilei)

 
Liderii Uniunii Europene au aprobat, ieri, Acordul de Retragere și Declarația Politică în privința viitoarelor relații dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, într-o ședință extraordinară care a durat mai puțin de o oră, la Bruxelles. Documentul a fost aprobat după 18 luni de negocieri intense. Marea Britanie este prima ţară care părăseşte UE, în urma referendumului care a decis „Brexit”, în 2016. Acordul, semnat ieri de Consiliul European, trebuie să fi e aprobat și de Parlamentul de la Londra, iar votul va avea loc înainte de Crăciun. Potrivit BBC, mulți parlamentari sunt deciși să dea vot de respingere, însă premierul Theresa May a făcut apel, încă de ieri, printr-o scrisoare „către națiune”, la politicienii din Marea Britanie, să sprijine acordul.
Brexit-ul nu i-a descurajat pe români să emigreze în Anglia. În 2017, față de 2016, potrivit Biroului Național de Statistică din Marea Britanie, numărul românilor care trăiesc în această ţară a crescut cu 25 la sută. Cei mai mulți locuiesc în Londra. În prezent, aproape jumătate de milion de cetățeni români se află în Marea Britanie și sunt a doua minoritate, după polonezi. Datele arată că cei mai mulţi români aflaţi în Marea Britanie muncesc în sectoare importante pentru economie. Majoritatea sunt lucrători în supermarketuri sau îngrijesc bătrâni englezi. Alții ocupă posturi de administrare a hotelurilor, curățenie sau întreținere. Mulți se află pe șantiere sau în depozite. Și în spitale se găsesc medici și asistenți români care sunt foarte apreciați. De asemenea, Marea Britanie reprezintă destinația de top pentru studenții români care aleg să meargă la o universitate în străinătate.
 

3 din 10 români nu își permit o mașină personală (Ziarul Financiar)

 
O persoană din trei (29,8%) din România nu-şi poate permite o maşină, mult peste media europeană de 7%, procentul situându-ne pe ultimul loc în uniune, arată datele pentru anul 2017 ale Eurostat.
Procentul a scăzut, totuşi, în România, de la 33% în 2016.
Înaintea României se află Bulgaria (20,6%) şi Ungaria (20,1%). La capătul opus, cel mai mic procent al celor care nu îşi permit un automobil se află Cipru şi Malta (1,7%), urmate de LUxemburg (2,2%) şi Franţa şi Italia (2,7%).
În ansamblul uniunii procentul celor ce nu-şi permit maşini a scăzut cu 0,7% puncte procentuale în 2017, de la 7,7% în 2016. Scăderi au fost înregistrate în majoritatea statelor membre, cu excepţia Austriei (+0.4pp), Danemarcei (+0.3 pp), Luxembourgului (+0.2pp), Franţei (+0.1pp), în timp ce Olanda a rămas la 6,4%.
 

Football Leaks: Reghe, metode dubioase (Gazeta Sporturilor)

 
Gazeta a descoperit dovada folosirii în masă a ozonoterapiei în mandatele lui Reghecamf la FCSB. Clubul și fotbaliștii neagă utilizarea procedeelor interzise imposibil de depistat, însă șefii roș-albaștrilor au plătit pentru achizționarea unui aparat proiectat și pentru autohemoterapie.
Revista presei româești - 26 noiembrie 2018