Culisele şedinţei în care Comisia de la Veneţia a nimicit „reforma“ PSD din Justiţie (Adevărul)

Crăciunul vine mai devreme. Măsură şoc pentru întreaga economie (Ziarul Financiar) - Ponta încearcă să o coopteze pe Corina Crețu! (Evenimentul Zilei) - Brâncuși al fotbalului (Gazeta Sporturilor)

Crăciunul vine mai devreme. Măsură şoc pentru întreaga economie (Ziarul Financiar)

 
Salariul minim se majorează în avans de la 1 noiembrie, cu 2 luni înainte de termenul anunţat iniţial. Surpriza este creşterea salariului minim cu 20% pentru absolvenţii de învăţământ superior şi cei cu 15 ani vechime, adică circa 1 milion de angajaţi. 
Din cei aproxima­tiv 5 milioane de sa­lariaţi din România, 1,5 milioane au astăzi salariul minim pe economie.
 

Culisele şedinţei în care Comisia de la Veneţia a nimicit „reforma“ PSD din Justiţie (Adevărul)

 
Oficiali prezenţi vineri la reuniunea Comisiei de la Veneţia au dezvăluit, în exclusivitate pentru „Adevărul“, ce s-a discutat în spatele uşilor închise. Ce au spus „avocaţii“ PSD Florin Iordache şi Eugen Nicolicea şi cum s-a comportat Tudorel Toader, aflat într-o poziţia ingrată: de membru al Comisiei de la Veneţia şi de ministru al Justiţiei, susţinut de o coaliţie care a rescris Codurile penale în interesul infractorilor.
Comisia de la Veneţia, cel mai important for european în materie de drept constituţional, consideră că modificările operate de coaliţia PSD-ALDE la Legile Justiţiei şi la Codurile penale slăbesc lupta împotriva corupţiei din România.
Florin Iordache, care a fost avocatul PSD, spunând, printre altele, că reforma Justiţiei a fost dezbătută în Parlamentul României, forul suprem de decizie“, a spus, în final, că  „Parlamentul va ţine cont de recomandări la Codurile penale“, susţin sursele citate.
Ce urmează? Surse din conducerea PSD au declarat pentru „Adevărul“ că juriştii partidului caută o soluţie de avarie: să  modifice numai unele articole, cu scopul de a arăta că respectă cerinţele Comisiei de la Veneţia, dar, pe de altă parte, să meargă înainte şi cu unele prevederi care i-ar scăpa de problemle penale pe Liviu Dragnea şi pe baronii locali. Exact acelaşi scenariu de la legile Justiţiei, când Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care nu doar că a respctat într-o proporţie infimă solicitările Comisiei de la Veneţia, dar, prin alte prevederi, a bulversat şi mai mult sistemul de Justiţie.
 

 

Dedesubturile Congresului Pro România: Ponta încearcă să o coopteze pe Corina Crețu! (Evenimentul Zilei)

 
Ex-premierul PSD-ist Victor Ponta a fost ales președinte al Pro România, sâmbătă, la Romexpo, cu prilejul primului congres al grupării, în timp ce fostul vicepremier Daniel Constantin și ex-miniștrii Sorin Cîmpeanu (Educație) și Nicolae Bănicioiu (Sănătate) au fost propulsați în funcții de prim-vicepreședinți. De notat că Ioan Rus – liderul de odinioară al așa-zisului Grup de la Cluj, fost vicepremier în Guvernul Năstase și fost ministru al Transporturilor în Cabinetul Ponta – a refuzat o cooptare oficială într-o funcție de conducere, dar a anunțat că este trup și sufl et pentru noul proiect politic, din cea mai importantă postură: aceea de membru.
 

Brâncuși al fotbalului (Gazeta Sporturilor)

 
Alintat Minunea Blondă, acesta e socotit unul dintre cei mai talentați jucători români din istorie. E așezat de regulă lângă Nicolae Dobrin și Gică Hagi, pe același soclu. La întrebarea care dintre cei trei a fost mai mare?, iubitorii balonului rotund răspund diferit. Nu puțini încep cu Balaci și-l includ pe lista „nemuritorilor”.
La dispariția lui Ilie, cu atât mai tristă cu cât s-a petrecut nedrept de repede, jurnalistul Ovidiu Ioanițoaia relatează în Gazetă o întâmplare din epoca în care Balaci se retrăsese de pe gazon. 
 
Revista presei românești - 22 octombrie 2018