Cum se așează PSD la putere pentru mult timp de acum înainte (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Image source: 
site-ul ziarului Adevărul

CSM decide soarta lui Kovesi. Simplu procuror sau viitor candidat la prezidenţiale? (Gândul) - Compromis la nivel înalt: Partidele și-au miluit aleșii locali cu 5 miliarde de lei pe an! (Evenimentul Zilei) - Unde se duc cei 7 miliarde de euro pe care românii îi plătesc anual ca să aibă acces la servicii gratuite de sănătate şi ajung în final să nu mai beneficieze de acest lucru?Răspunsul năucitor al unui fost șef al CNAS  (Ziarul Financiar)

Cum se așează PSD la putere pentru mult timp de acum înainte (Adevărul)

 
„În timp ce Opoziția și vocile din stradă se sfâșie în dispute privind decizia președintelui de a semna decretul de revocare a șefei DNA, PSD își pavează un frumos drum pentru rămânerea la putere pentru mulți ani de acum înainte”, scrie în editorial Ion M. Ioniță. 
„Într-o singură seară, majoritatea parlamentară a votat noua Lege a administrației, Legea offshore și retrimiterea la promulgare a Legii statutului magistraților. Iar Liviu Dragnea a aruncat vorba despre o modificare esențială a Legii electorale în sensul introducerii votului uninominal pur . 
Codul administrativ este darul făcut baronilor și baroneților din toată țara...
Legea offshore are o miză de 10 - 12 miliarde de euro în termeni bugetari, plus valoarea geostrategică exploatării gazelor din platoul Mării Negre...
Legea uninominalului pur ar însemna instaurarea PSD la putere ca partid unic...
Este un scenariu bine organizat care dovedește gândire strategică. Ceea ce nu se vede deloc din partea opozanților PSD”.
 

Compromis la nivel înalt: Partidele și-au miluit aleșii locali cu 5 miliarde de lei pe an! (Evenimentul Zilei)

 
Primăriile și Consiliile Județene au primit luni seară, în Parlament, dreptul să direcționeze după bunul plac 80% din redevențele pentru exploatarea resurselor de suprafață, un compromis prin care partidele au încercat să mai stingă din setea de bani a autorităților locale.

 

CSM decide soarta lui Kovesi. Simplu procuror sau viitor candidat la prezidenţiale? (Gândul)

 
Laura Codruţa Kovesi va afla astăzi dacă revine la Parchetul general, ca simplu procuror. În raportul de activitate depus de fostul procuror şef, se arată că DNA a devenit un model european al luptei anti-corupţie, care a reuşit să trimită definitiv după gratii 37 din cei 68 de înalţi demnitari anchetaţi. Kovesi mai are şi varianta intrării în politică, unde primii care i-au deschis uşa sunt cei de la USR.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va discuta în această dimineaţă cererea Laurei Codruţa Kovesi de continuare a activităţii ca simplu procuror, după ce a fost revocată luni, de preşedintele Klaus Iohannis, de la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. La întâlnire şi-au anunţat participarea atât ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cât şi procurorul general al României, Augustin Lazăr. Potrivit legii, Koveşi ar trebui să revină în instituţia de unde a plecat, adică la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în subordinea lui Lazăr.

 

Unde se duc cei 7 miliarde de euro pe care românii îi plătesc anual ca să aibă acces la servicii gratuite de sănătate şi ajung în final să nu mai beneficieze de acest lucru?  (Ziarul Financiar)

 
Fostul şef al Casei, care a avut mandat din noiembrie 2017 până în februarie anul acesta, spune că:
„Avem cea mai mică contribuţie (10%) la cel mai mic venit din Europa, deci sunt puţini bani la Casă. Banii se strâng şi apoi în­ce­pe frauda, se scurg peste tot, cazurile făcute publice sunt doar o mică parte. Eu am dispus mai multe controale, dar ce s-a ales de ele în­trebaţi-l pe Răzvan (referire la Răzvan Vulcănescu, actualul preşedinte al CNAS - n.red). Sistemul funcţionează prost. Există în sistem şi costuri foarte mari cu câteva cazuri care ajung să fie diagnosticate prea târziu“, a de­cla­rat pentru ZF Laurenţiu Mihai. Întrebat de ZF ce a făcut în perioada cât a ocupat funcţia de preşedinte la CNAS şi ce controale a dis­pus, el a spus că „mi s-a confirmat ceea ce credeam“. 
În 2017, Casa Naţională de Asigurări Sănătate a fost marcată de scandalul de co­rupţie în care mai multe persoane, inclusiv şeful instituţiei de la acea vreme, Marian Burcea, sunt anchetate pentru o fraudă de 3 mil. euro din decontări fictive de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu.
ZF a solicitat CNAS top 50 de decontări pe analize medicale şi investigaţii paraclinice în luna iunie, dar nu a primit niciun răspuns. Casa nu spune câţi bani se duc defalcat pe privat/stat către laboratoare, clinici sau spitale şi nici nu explică de ce plafoanele pentru analize medicale şi investigaţii paraclinice se epuizeză în primele zile ale lunii. 
Revista presei românești - 11 iulie 2018