O săptămână grea pentru Klaus Iohannis (g4media.ro)

dan-tapalaga.jpg

Jurnalistul Dan Tapalagă
Image source: 
g4media.ro

De ce s-ar opune Tăriceanu suspendării lui Iohannis (Adevărul) - România a pierdut într-un secol peste 10% din suprafaţa cu păduri: cine erau marii proprietari atunci şi cine controlează acum „aurul verde“ (Ziarul Financiar)

O săptămână grea pentru Klaus Iohannis (g4media.ro)

"Președintele Klaus Iohannis a ieșit din termenul administrativ de 30 de zile, termen general în care orice instituție este obligată să răspundă la o petiție. Decizia Curții Constituționale care îl obligă pe șeful statului să o revoce din funcție pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, s-a publicat în Monitorul Oficial pe data de 7 iunie. Acest termen administrativ s-a scurs, prin urmare la începutul săptămânii președintele va fi în situația de a se opri din citit. De luni încolo, un răspuns la cererea de revocare formulată de ministrul justiției, Tudorel Toader, nu mai poate întârzia mult, mai ales că Liviu Dragnea agită tot mai amenințător spectrul suspendării.
După ce șefa DNA a anunțat vineri că nu demisionează și că nu și-a delegat atribuțiile, cartoful fierbinte a trecut exclusiv în mâna președintelui Iohannis.
Toate informațiile obținute de G4Media.ro indică faptul că este foarte posibil ca președintele să decidă revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, înainte de plecarea la summit-ul NATO de la Bruxelles, programat pentru 11 – 12 iulie, adică în prima parte a săptămânii, sau imediat după. Mai putea prelungi comedia cititului? Niciun lider sau instanță europeană n-ar fi încurajat acest tip atitudine. Refuzul de a aplica o decizie CCR subminează statul de drept. Nu face decât să mute atenția de pe adevărații inamici ai democrației și să le ofere motive reale de suspendare. Oricât ar sabota Tăriceanu planurile lui Dragnea, cu sau fără amenințările liderului PSD deasupra capului, problema revocării lui Kovesi rămâne, este reală și trebuie tranșată", scrie Dan Tăpălagă.
"Nu doar revocarea lui Kovesi de la DNA reprezintă o mare provocare, ci mai ales ce urmează după. Președintele nu va mai controla viitoarea numire, propunerea revenind ministrului Justiției, Tudorel Toader. Or, nu-și face nimeni iluzii, omul trimis acolo de coaliția PSD – ALDE, cu mâna ministrului justiției, va avea o misiune precisă: oprirea marilor anchete. După revocarea lui Kovesi și odată cu instalarea noului procuror-șef, vor urma epurări previzibile și decapitări pe toate palierele de conducere în DNA și în restul parchetelor"... Integral pe portalul g4media.ro.

 

Culise. De ce s-ar opune Tăriceanu suspendării lui Iohannis (Adevărul)

Ruptura dintre Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea este tot mai adâncă. Potrivit unor surse din coaliţia de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu nu este de accord cu suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. În acest fel, Tăriceanu îi plăteşte o poliţă liderului PSD. În urmă cu două luni, când în coaliţie s-a discutat despre strategia pentru alegerile prezidenţiale, Liviu Dragnea s-a opus ca Tăriceanu să fie candidatul comun susţinut de PSD şi ALDE. Motivul? Un partid atât de mare ca PSD nu poate accepta să nu aibaă candidat propriu la alegeri. Acum Dragnea a ajuns la mâna lui Tăriceanu, iar preşedintele ALDE îl sfidează. Liviu Dragnea a anunţat, zilele trecute, că luni va avea o întâlnire decisivă cu Tăriceanu pentru a hotărî suspendarea lui Iohannis. Numai că Tăriceanu a plecat în concediu, delegându-şi atribuţiile de preşedinte al Senatului către Adrian Ţuţuianu, unul dintre liderii PSD ostili lui Liviu Dragnea.  Deci Dragnea nu va mai avea cu cine să discute luni despre planul său de a-l trânti pe Iohannis.
Totuși, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat duminică seară, la România TV, că va susţine decizia de a demara o procedură de suspendare a preşedintelui României, în condiţiile în care  Klaus Iohannis „refuză“ să  respecte decizia CCR de a o revoca pe şefa DNa, Laura Codruţa Koveşi. De asemenea, preşedintele Senatului şi-a exprimat teama privind succesul suspendării şefului statului din cauza că mulţi parlamentari au plecat în vacanţă şi nu ar putea fi obţinute suficiente voturi pentru declanşarea procedurii.

 

România a pierdut într-un secol peste 10% din suprafaţa cu păduri: cine erau marii proprietari atunci şi cine controlează acum „aurul verde“ (Ziarul Financiar)

Faţă de acum 100 de ani, su­prafaţa pădurilor din Ro­mâ­nia a scăzut cu peste 10%, arată datele oficiale consul­tate de Ziarul Financiar.
Astfel, potrivit Anuarului Statistic din 1922, primul document de acest tip de la Marea Unire, suprafeţele culti­va­te cu păduri erau de 7,3 milioane de hec­tare.
În 2016 însă, suprafaţa pă­du­rilor era de 6,4 milioane de hec­tare, potrivit celor mai re­cente informaţii publicate pe site-ul Institutului Naţional de Statistică.
Aproape jumătate din suprafaţa pădurilor de acum 100 de ani se afla în proprietare particulară (49%), restul fiind împărţită între instituţii publice, comune şi stat.
Azi, Romsilva, companie de stat, administrează 3,14 milioane de hectare, ceea ce reprezintă 48% din totalul fondului forestier al ţării.

 
Revista presei românești - 9 iulie 2018