Sideraţi şi turmentaţi (Gândul)

Dubioasa luptă pentru legile justiției (Cotidianul) - Un detaliu care pune în discuție legalitatea votului la Codul Penal (g4media.ro)

Sideraţi şi turmentaţi (Gândul)

"Era limpede că aici se va ajunge", scrie în editorial ziaristul Marian Sultănoiu. "Era clar, din ziua în care Iohannis a abdicat, nepermis, de la intransigenţa lui de preşedinte al ţării întregi, nu numai al liniştii lui abisale, acceptând-o pe sărmana Dăncilă, în rol de premier-marionetă, că vom ajunge exact aici. Era adânc ca lumina albă a telefoanelor din noaptea Ordonanţei 13, că Grindeanu şi Tudose zburaseră din fruntea guvernelor lor pentru că nu puseseră la cale pohta celui ce pohtise mutilarea Justiţiei, în scop personal.
Era de neconceput ca Liviu Dragnea să accepte decizia Instanţei, câtă vreme el şi Iordache-fără-răspunsuri sunt aleşi să facă legea.
Dacă ar fi vrut să fie altfel faţă de cum va fi de azi încolo, Iohannis, dreapta politică, societatea civilă, medicii, profesorii, farmaciştii, mă rog, românii conştienţi, care îşi plătesc, din propriul buzunar, lumina telefoanelor, ar fi trebuit să stea, cu toţii, în stradă, în şosea, la Kiseleff, în Piaţa Victoriei, la Arcul de Triumf, peste tot, pe acolo pe unde, până ieri, mai puteau circula în linişte şi în siguranţă, împreună cu soţiile şi copiii lor.
Tuturor ni s-a părut, poate, că majoritatea dictatorială va fi oprită, cumva, de propriile simţuri, de ultima limită a vreunui instinct de conservare.
Cu toţii ne-am văzut de case, de mese, de burtici, de distracţii, de concedii, de cluburi, de mărunţişuri şi gablonzuri, de all inclusive, de figuri, fiţe şi miştouri. Cu toţii am crezut că mai putem, încă, dormi în linişte, şi că PSD o să lucreze pentru noi…
Şi a lucrat. Şi ne-a lucrat..."
Integral pe gandul.info.

Dubioasa luptă pentru legile justiției (Cotidianul)

Pentru Cornel Nstorescu, directorul publica'iei, "Toată lupta nebună pentru blocarea modificărilor din legile justiției sau pentru trecerea lor prin Parlament are o explicație simplă. Esența disputei vine de la nevoia SRI și a președintelui Iohannis de a păstra un control asupra puterii. Adică să poată folosi mai departe pîrghiile dure de putere (DNA, SRI, Parchetul General, CSM).
Are Klaus Iohannis vreun interes pentru o justiție curată, la gram? Sigur, nu. Cea mai bună dovadă că nu este interesat de existența unei justiții libere, independente, străină de influențe, este faptul că la toate abuzurile apărute până acum, de la Portocală la Onea, de la Oradea la Constanța, președintele n-a zis nimic. N-a condamnat nici un abuz, nu a cerut înlăturarea lor. Ba, dimpotrivă, s-a arătat un partizan al DNA-ului ca instrument care execută politicieni, care îl ajută să își instaleze „guvernul meu“.
Susține SRI-ul anticorupția? Întrebarea aceasta este ca un banc minunat. Dacă am avea o anticorupție veritabilă, afacerile dubioase ale capilor SRI ar fi luate la puricat. Banii scoși de la ANRP, despre care se știe că au ajuns și la generali, ar fi cercetați de asemenea. 
Repet un lucru simplu și vizibil pentru cine are privire limpede. Klaus Iohannis apără sistemul cu care își exprimă puterea numai aparent într-un mod democratic". 
Continuarea pe cotidianul.ro.

Un detaliu care pune în discuție legalitatea votului la Codul Penal: Au fost două voturi peste minimul necesar, dar trei dintre deputații prezenți n-ar trebui să mai fie în Parlament (g4media.ro)

Modificările la Codul Penal au trecut la limită, cu doar două voturi peste minimul necesar, însă trei dintre deputații care au votat au decizii definitive în justiție și interdicții de a ocupa timp de trei ani funcții publice, astfel încât legalitatea votului lor este pusă sub semnul întrebării. Deputații Steluța Cătăniciu (ALDE), Roman Ioan Sorin (PSD) și Suciu Matei (PSD) au decizii definitive de incompatibilitate/conflict de interese. Situația lor a fost semnalată chiar și în raportul MCV dat publicității la sfârșitul anului trecut.
În martie 2017, Agenția Națională de Integritate a trimis o scrisoare Camerei Deputaților prin care cere vacantarea locurilor de deputați ocupate de Steluța Cătăniciu (ALDE) și Ioan Sorin Roman (PSD). Potrivit legii, sancțiunea prevăzută de lege în caz de conflict sau incompatibilitate este că nu mai pot ocupa o funcție publică, aleasă sau numită timp de trei ani de la aplicarea sancțiunii principale.
Parlamentul a ignorat până azi solicitările ANI.

 
Revista presei românești - 5 iulie 2018