Un blitzkrieg împotriva fiecărui român (Adevărul)

liviu_avram.jpg

Jurnalistul Liviu Avram
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Poate îi cereți acum iertare și lui Călin, nu doar „miilor de români care stau în pușcărie” (Republica) - Sondaj BNR: Firmele refuză să ia credite de la bănci şi instituţii financiare nebancare din cauza garanţiilor şi a birocraţiei (Ziarul Financiar) - Europa Liberă – aduceri aminte (Contributors)

Un blitzkrieg împotriva fiecărui român (Adevărul)

Redactorul șef adjunct al publicației, Liviu Avram, scrie despre "un blitzkrieg al coaliţiei majoritare împotriva fiecărui român plătitor de taxe şi impozite, purtat sub următorul stindard: „Da, vrem să vă furăm şi să nu ne pedepsiţi“.
S-au pregătit un an şi jumătate pentru asta. Pe 2 februarie 2017, Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu au ţinut o lungă conferinţă de presă menită să apere proaspăt adoptata Ordonanţă 13. 
Vreme de un an şi jumătate, o coaliţie formată între politicieni şi ziarişti (cu precădere oameni cu probleme penale) a construit cu migală conceptul de stat paralel, amestecând de-a valma tot ce s-a putut găsi: protocoale, portocale, sufrageria lui Oprea, arhiva SIPA, abuzuri, achitări, condamnări, Costa Rica, Madagascar, CEDO, CCR, directive europene şi câte şi mai câte.
Nimeni, niciodată nu a oferit o justificare logică pentru cea mai gravă dintre noile prevederi din legile Justiţiei: posibilitatea pensionării imediate a 90% dintre magistraţii Înaltei Curţi şi a 25% din restul magistraţilor. Este previzibilă o uriaşă criză de personal, care va trebui rezolvată cumva. Şi atunci se va recurge la măsuri derogatorii de accedere în magistratură: o invazie de piţiponci şi piţipoance cu studii făcute după model Nicolicea vor putea ocupa locurile lăsate libere. Celor pensionaţi le vom plăti pensii colosale, iar înlocuitorilor salarii (deloc mici) de magistraţi. Iată aşadar cum vom fi puşi să finanţăm subminarea propriului nostru sistem judiciar.
Putem înţelege înverşunarea celor de la Putere împotriva DNA, a Parchetelor în general: au pătimit mult. Dar n-ar trebui să uităm că DNA şi Parchetele sunt, până la urmă, doar o interfaţă, care acţionează – cel puţin teoretic – în slujba intereselor generale ale societăţii, adică ale noastre, ale tuturor. Dacă şi când o fac prost, dacă şi când sunt abuzuri punctuale, acestea trebuie rezolvate tot punctual, căci există instrumente, pârghii şi proceduri. Însă ceea ce face acum Parlamentul nu este o soluţie punctuală, ci una globală. Dezincriminările în cascadă şi abolirea unor instrumente eficiente de combatere a criminalităţii vor avea ca efect explozia însăşi a criminalităţii, în toate formele sale. România devine, prin acţiunea propriului Parlament, o ţară de netrăit".

Poate îi cereți acum iertare și lui Călin, nu doar „miilor de români care stau în pușcărie” (Republica)

"Programul de guvernare, invocat de Liviu Dragnea ca literă de Evanghelie, nu are stipulat un lucru banal: dreptul la viață al unui cetățean român.
Călin Farcaş, tânărul de 29 de ani, care aștepta un transplant de plămâni, cu banii strânși într-un timp record printr-o mobilizare exemplară a oamenilor, a murit. 
Și ca el vor mai muri și alți tineri români care vor ajunge în situația lui, pentru că politicienilor români de azi nu le pasă și efectiv nu sunt capabili să rezolve problemele adevărate ale României. 
Haideți la înmormântare, doamnă prim-ministru!
Poftiți, haideți și dumneavoastră doamnă ministru al sănătății! Haideți, nu vă ia mult, pe DN1, până la Brașov, cu antemergători e chiar floare la ureche. 
Lăsați-l un pic pe Liviu Dragnea, e timp berechet până la apel să îl spălați cu detergentul Iordache până se va transforma într-un boboc alb.
Haideți să aruncați niște pământ, să aprindeți în loc de o lumânare, lanternele telefoanelor îndreptate spre Statul Paralel", îndeamnă Răzvan Prepeliță.

Sondaj BNR: Firmele refuză să ia credite de la bănci şi instituţii financiare nebancare din cauza garanţiilor şi a birocraţiei (Ziarul Financiar)

Circa 80% din finanţarea firmelor este asigurată de reinvestirea profitului, vânzarea de active şi creditele de la acţionari. 
Creditele bancare sau cele de la instituţiile financiare non-bancare (IFN) sunt pe ultimele locuri pe lista cu potenţiale surse de finanţare luate în calcul de companiile locale, acestea preferând să ape­leze cu precădere la reinvestirea profitului, vân­zarea de active sau împrumuturi de la ac­ţio­nari sau furnizori pentru a-şi susţine afacerile, arată un sondaj realizat de BNR în rândul a 11.000 de companii.

Europa Liberă – aduceri aminte (Contributors)

Astăzi, când se împlinesc 68 de ani de la prima emisiune a postului de radio Europa Liberă, criticul de teatru Mircea Morariu reamintește că s-a întâmplat ca prima emisiune, care a durat doar 30 de minute, să fie în limba cehă. La puține zile după programul inaugural, pe 14 iulie, a fost difuzată și întâia emisiune în românește, programe în limba română continuând să fie difuzate și după 1989 până în iunie 1995 de la celebrul sediu din Englischer Garten de la München, iar după aceea de la Praga.
Și chiar dacă azi emisiunile în românește nu mai pot fi recepționate în România decât pe internet, ele continuă, ținta lor declarată și predilectă fiind Republica Moldova. 
Despre Departamentul Românesc al Europei Libere, pe larg, pe portalul contributors.ro.

 
Revista presei românești - 4 iulie 2018