PSD dezincriminează aproape complet abuzul în serviciu (Adevărul)

iordache_nicolicea.jpg

Florin Iordache şi Eugen Nicolicea au reînviat OUG 13, scrie "Adevărul" astăzi.
Florin Iordache şi Eugen Nicolicea au reînviat OUG 13, scrie "Adevărul" astăzi.
Image source: 
adevarul.ro

Cine scapă după redefinirea abuzului în serviciu (g4media.ro) - Ce arată datele şi unde se duc banii din bugetul României (Ziarul Financiar) - Fabuloasa epopee a celor 100 de meșteri-deținuți ai Cazinoului din Constanța! (Evenimentul Zilei)

PSD dezincriminează aproape complet abuzul în serviciu (Adevărul)

 
Comisia parlamentară condusă de Florin Iordache, dominată de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, a modificat controversatul articol 297 din Codul penal privind infracţiunea de abuz în serviciu, care-l vizează direct pe Liviu Dragnea. Marea temere a Opoziţiei, dar şi a opiniei publice, era introducerea unui prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu, după o decizie a CCR. Cum Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare cu executare în primă instanţă pentru un prejudiciu de 108.000 de lei, un prag care ar fi depăşit această sumă l-ar fi achitat din oficiu pe şeful PSD. Numai că liderii coaliţiei de guvernare au adoptat altă tactică: ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fixat un prag mic pentru abuz în serviciu (1.900 de lei- salariul minim), însă a redefinit infracţiunea.
Modificările aduse de PSD transformă acuzaţia de abuz în serviciu (una dintre spaimele politicenilor) într-o formă fără fond. Iată de ce. 
1. Un funcţionar poate fi acuzat de abuz în serviciu numai dacă a obţinut „pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul al II-lea inclusiv, un folos material patrimonial şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie“. Aşadar, noua formă a legii deschide o largă portiţă pentru şpăgi prin interpuşi, care nu intră în categoria rudelor.
2. PSD a micşorat şi pedepsele pentru abuz în serviciu. În prezent, sunt stipulate pedepse între 2 şi 7 ani. Noua formă a Codului penal prevede pedepse de la 2 la 5 ani sau amendă. Consecinţa imediată a scăderii limitelor de pedeapsă duce automat la scăderea termenelor de prescripţie pentru infracţiunea de abuz în serviciu de la 8 ani, cât prevede acum Codul penal, la 5 ani. 
3. O altă măsură cu dedicaţie pentru clasa politică: cei condamnaţi pentru abuz în serviciu vor putea ocupa în continuare funcţii publice. În termeni juridici, a fost eliminată pedeapsa complementară. Aşa că un politician condamnat cu suspendare sau cu executare va putea candida ulterior pentru un loc de parlamentar sau ales local.

 

Cine scapă după redefinirea abuzului în serviciu (g4media.ro)

 
Scurt inventar al numelor mari: Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh, Cristian Popescu Piedone, Mihnea Costoiu, Andrei Chiliman, Nicolae Robu, Monica Pop, Nicusor Constantinescu, Ioan Oltean, Sergiu Diacomatu, Marko Attila și lista e lungă.
În majoritatea dosarelor aflate în instanţă sau în urmărire penală, folosul patrimonial este în beneficiul altei persoane. G4media.ro vă prezintă o parte dintre dosarele în pericol.

 

Ce arată datele şi unde se duc banii din bugetul României (Ziarul Financiar)

 
De la aderarea României la UE, cheltuielile sociale (pensii, sănătate, şomaj şi altele) s-au dublat, dar cheltuielile de capital (investiţiile din buget) au crescut cu doar o treime. România este departe de a fi un „stat superprotecţionist”. Doar 1,1% din cheltuielile sociale merg spre rezolvarea problemei „excluziunii sociale”.   

 

Fabuloasa epopee a celor 100 de meșteri-deținuți ai Cazinoului din Constanța! (Evenimentul Zilei)

 
„Evenimentul zilei” vă dezvăluie, în exclusivitate, un episod cel puțin fascinant și de-a dreptul incredibil al Gulagului românesc postbelic. Mai exact, este vorba despre restaurarea din temelii a celebrului Cazino de pe faleza din Constanța, în perioada septembrie 1951-octombrie 1952, de o echipă alcătuită din nu mai puțin de 100 de meșteri-deținuți politic transferați de la penitenciarele Canalului. Proiectat în 1903 de arhitectul Daniel Renard, superbul edificiu fusese distrus de bombardamentele sovietice, iar noile autorități comuniste deciseseră să-i readucă splendoarea de odinioară. Cu arma-n coaste, firește, și prin muncă silnică.
 
Revista presei românești - 3 iulie 2018