Ce condiţii pune PSD pentru debarcarea binomului Dragnea-Dăncilă (Adevărul)

dragnea_dancila.jpg

Image source: 
Facebook / Partidul Social Democrat

Fostul vicepreședinte american, Joe Biden, critică demagogii și șarlatanii din Ungaria, România și Polonia, scrie G4Media; Theodor Oltean: "Nu cred că reprezentanții MȚR au văzut filmul înainte să-l refuze" (Romania Liberă); Dezastru ecologic. Milioane de euro din fonduri europene, îngropate la Rânca(Evenimentul Zilei)

Ce condiţii pune PSD pentru debarcarea binomului Dragnea-Dăncilă (Adevărul)

Liderii PSD din teritoriu ar răsturna binomul Dragnea-Dăncilă dacă şi numai dacă preşedintele Iohannis va numi un nou premier tot de la PSD şi o va revoca pe şefa DNA, susţin surse social-democrate pentru „Adevărul“.

În ciuda faptului că social-democraţii i-au dat un vot de încredere lui Liviu Dragnea după sentinţa de condamnare cu executare, liderii din teritoriu iau în calcul scenariul unei schimbări radicale la vârful partidului. Potrivit unor surse din conducerea social-democrată, „greii“ PSD ar fi dispuşi să forţeze schimbarea lui Dragnea cu două mari condiţii. În primul rând, preşedintele Klaus Iohannis să le promită că vor rămâne la guvernare chiar şi în epoca post-Dragnea. Asta ar însemna ca şeful statului să numească un nou premier tot de la PSD, care să guverneze cu sprijinul parlamentar oferit de ALDE şi, tacit, de UDMR, exact ca acum. Pe de o parte, Iohannis ar scăpa de Viorica Dăncilă, un premier controlat de mâna invizibilă, dar fermă a lui Liviu Dragnea. Pe de altă parte, şeful statului ar fi criticat că oferă social-democraţilor a patra şansă de a guverna în doar un an şi jumătate, timp în care România a fost marcată de ample proteste de stradă.  Potrivit unor surse politice, Iohannis ar fi dispus să numească un nou premier de la PSD, cu condiţia să nu fie sub influenţa lui Dragnea. Practic, s-ar repeta scenariul de la şefia SIE, când şeful statului l-a propus pe vicepreşedintele PSD Gabriel Vlase, aflat în dizgraţia lui Dragnea. A doua condiţie pusă de social-democraţii din ţară ar fi demiterea imediată a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, spaima aleşilor locali ai PSD şi a tuturor partidelor în general. Oricum, şeful statului va trebui să ia rapid o decizie, după ce CCR l-a obligat să semneze decretul de revocare. Potrivit unor surse politice, Iohannis va anunţa după moţiunea de cenzură dacă va respecta sau nu decizia CCR. Sursele citate susţin că şeful statului aşteaptă demisia şefei DNA, gest care ar debloca întreaga situaţie politică: Iohannis n-ar mai pierde din electoratul pro-Kovesi, care altfel l-ar fi taxat în cazul unui decret de revocare, iar PSD ar putea numi un nou procuror-şef al DNA, una dintre ţintele social-democraţilor.

 

Fostul vicepreședinte american, Joe Biden, critică demagogii și șarlatanii din Ungaria, România și Polonia, scrie G4Media:

Fostul vicepreședinte american, Joe Biden, în prezent președintele unei comisii transatlantice pentru apărarea democrației, a criticat, într-un discurs ținut la Copenhaga la sfârșitul săptămânii pe tema ”Democrația în era revenirii autoritarismului”, ”șarlatanii și demagogii care exploatează fricile oamenilor și dau vina mereu pe alții”. ”Acum sunt imigranții, outsider-ul, celălalt”, a declarat Biden, făcând referire directă la trei țări din Europa Centrală și de Est: Ungaria, România și Polonia. Vorbind despre asaltul la adresa democrației, Biden a mai declarat că instituțiile și libertățile sunt îngropate lent, încetul cu încetul, fiecare pas fiind gândit pentru a concentra puterea în mâna unor lideri.

 

Theodor Oltean: "Nu cred că reprezentanții MȚR au văzut filmul înainte să-l refuze" (Romania Liberă)

"Sigur că poți face filme cum faci deodorant. Cu un ambalaj albastru oțel, să fie pentru bărbații care se cred puternici”, spune Bogdan Theodor Olteanu, un regizor care a prilejuit dezbateri cu filmul “Câteva conversații despre o fată foarte înaltă”, o poveste care, dincolo de tema relativ sensibilă – povestea de dragoste dintre două fete –, rămâne o incursiune creativă în viața generației tinere din București.

 “Câteva conversații despre o fată foarte înaltă”, film independent, realizat fără bani publici și prezentat în premieră mondială la TIFF, a avut deja cronici elogioase în presa străină și, ulterior celor două proiecții sold out de la Cluj, a fost invitat la câteva prestigioase festivaluri din străinătate. A fost refuzat însă de Muzeul Național al Țăranului Român, care și-a motivat decizia prin “perioada destul de complicată pe care muzeul o traversează, ce presupune un efort administrativ post-şantier considerabil (obţinerea unor avize de funcţionare, relocările personalului, repunerea expunerii permanente, o multitudine de probleme tehnice), derularea unui proiect cu finanţare din fonduri europene și o serie de intervenţii ce ţin de conservarea colecţiilor”.  

 

Dezastru ecologic. Milioane de euro din fonduri europene, îngropate la Rânca(Evenimentul Zilei)

Canalizarea din staţiunea gorjeană, recepţionată în 2013, nu funcţioneaza şi nu a funcţionat vreodată, multe dintre fosele celor peste 1.000 de case şi pensiuni fiind deversate direct în pădure. De Paşti, în Rânca au fost 10.000 de turişti. Nici apa de la robinete nu ar îndeplini condiţiile de potabilitate.

Comisia Europeană are pe masă, de la începutul lunii iunie, dosarul sistemului de canalizare şi epurarea a apelor menajere uzate din staţiunea Rânca, realizat din fonduri europene. Deşi a fost finalizat şi recepţionat încă din noiembrie 2013, conform datelor de pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale, nu s-a reuşit nici până astăzi punerea lui în funcţiune, operatorul regional specializat tărăgânând să-l ia în administrare din cauza neconformităţilor constatate.

Până să ajungă la Comisia Europeană, cazul a fost, din 2018, în atenţia Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF), care a pornit o anchetă ale cărei rezultate întârzie să apară, scrie Evenimentul Zilei.

Revista presei românești din 26 iunie 2018