PSD, condamnat de Dragnea. Sfârșitul a început (ziare.com)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu este senior editor la portalul Ziare.com
Image source: 
site-ul Ziare.com

Reacţii politice după condamnarea lui Dragnea: Opoziţia îi cere demisia. PSD face scut în jurul liderului (Adevărul) - Cine sunt cei trei judecători care l-au condamnat pe Liviu Dragnea (Hotnews.ro)

PSD, condamnat de Dragnea. Sfârșitul a început (ziare.com)

Este un comentariu semnat de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor.
"DNA il protejeaza pe Dragnea", "Dosarul Bombonica e subtire". Sunt doar doua dintre tezele ultimelor luni doborate de sentinta pronuntata joi de ICCJ intr-un dosar cu presiuni de cosmar, cel putin cele mediatice. In acest dosar "subtire" au fost pronuntate 11 condamnari, in frunte cu a lui Liviu Dragnea.
Daca in dosarul Referendumul, Liviu Dragnea a reusit fara mari eforturi o victimizare politica, transformand condamnarea legata de un episod politic extrem de tensionat si pasional in medalia de onoare a celui sacrificat pentru ceilalti, in acest dosar povestea e cu totul diferita. Intr-unul dintre cele mai sarace judete ale acestei tari, PSD platea cu banii publici ai Directiei pentru protectia copilului, oricum prea putini pentru nevoile judetului, angajatele PSD.
E o poveste mizerabila despre jaf si sfidare, despre putere absoluta si cinism, pe care e foarte greu sa o transformi in eroism.
CEX-ul de astazi nu e convocat pentru ca Liviu Drangea sa isi puna cu adevarat mandatul pe masa, ci pentru a obtine de la baronet o reconfirmare a puterii si o demonstratie de forta politica. Dragnea nu mai are multe de pierdut si singura sansa pentru el e sa lupte sa isi intareasca puterea.
Deci de la Liviu Dragnea ma astept sa declanseze jihadul impotriva justitiei, astfel incat sa scape definitiv de aceasta condamnare. Ca va fi vorba din nou de OUG, ca va fi vorba de legi, ca va fi vorba despre suspendarea preseidntelui, nu va exista nimic prea mult, prea ticalos. Codul de procedura penala a fost mutilat, se pregateste mutilarea Codului penal, se vorbeste deschis despre abrogarea Legii 78 privind anticoruptia.
Intrebarea este ce va alege PSD...

Reacţii politice după condamnarea lui Dragnea: Opoziţia îi cere demisia. PSD face scut în jurul liderului: E răspunsul vindicativ la presiunea străzii (Adevărul)

PNL, USR şi fostul premier Dacian Cioloş îi cer lui Liviu Dragnea să se retragă din viaţa politică, după ce liderul PSD a fost condamnat în „Dosarul DGASPC“ la trei ani şi şase luni cu executare în primă instanţă, ceea ce înseamnă că Dragnea poate face apel. Pe de altă parte, PSD consideră că decizia nu este „dreaptă“ şi punctează faptul că nu este încă o sentinţă definitivă.
Viorica Dăncilă: „Decizia instanţei de judecată în cazul preşedintelui PSD ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influenţa arbitrariului. Liviu Dragnea a fost condamnat pentru o faptă prevăzută de un articol pentru care există deja o decizie a CCR că trebuie modificat pentru a fi în acord cu regulile Constituţiei", transmite premierul Viorica Dăncilă printr-un comunicat de presă. 
Ministrul de Interne, Carmen Dan, susţine că este evident că sentinţa instanţei supreme în cazul liderului PSD Liviu Dragnea este una politizată, este răspunsul vindicativ nu numai la presiunea străzii, ci şi la încercarea autorităţilor legislative şi executive de a reforma statul de drept, acela real. Ea mai spune că o dovadă de înţelepciune este cumpătarea şi, atât timp cât lupta nu s-a dus până la capăt, consideră că este mai bine să taci inteligent, decât să jubilezi gratuit.
În fine, Gabriela Firea transmite că „Partidul Social Democrat va rezista tuturor presiunilor, îşi va duce la capăt mandatul încredinţat de români şi va pune în aplicare Programul de Guvernare. De prezumţia de nevinovăţie trebuie să beneficieze orice român, până la o decizie definitivă“.

Cine sunt cei trei judecători care l-au condamnat pe Liviu Dragnea (Hotnews.ro)

Judecătorii care au decis condamnarea lui Liviu Dragnea sunt Ștefan Pistol, Constantin Epure, Geanina Arghir care au făcut parte și din completul care l-a achitat pe Călin Popescu Tăriceanu în dosarul de mărturie mincinoasă. 
Ștefan Pistol a fost între judecătorii care l-au achitat, recent, pe fostul deputat PSD Sebastian Ghiță. În trecut, magistratul l-a achitat, în primă instanță, în trei dosare pe Gigi Becali. De asemenea, Pistol a judecat dosarul lui Ludovic Orban, făcând opinie separată, și susținând că liderul PNL trebuie condamnat cu suspendare. Pistol face parte și din completul care judecă dosarul în care acuzat este Gabriel Oprea.  
Constantin Epure a făcut parte din completul care a condamnat-o pe Elena Udrea în dosarul Gala Bute. 
Judecătoarea Cristina Geanina Arghir  este magistratul care l-a condamnat pe Mohammad Munaf, implicat în răpirea jurnaliştilor români la Bagdad, în timpul în care era magistrat la Curtea de Apel București. Arghir  a făcut parte din completul care a decis, în faza de fond a dosarului “Valiza”, achitarea tuturor inculpaţilor, între care şi Gigi Becali.  De asemenea, Arghir s-a pronunțat pentru achitarea lui Ludovic Orban. 
La ultimul termen, procurorii au cerut închisoare cu executare pentru toţi inculpaţii din dosar. În cazul lui Liviu Dragnea, DNA a solicitat până la 7 ani şi 6 luni de detenţie, dar şi anularea suspendării pedepsei din dosarul Referendumului.

Revista presei românești - 22 iunie 2018