Președinte slab. Ce mai poate face Klaus Iohannis (Republica)

florin-negrutiu.jpg

Jurnalistul Florin Negruțiu
Image source: 
republica.ro

Iohannis s-a bușit de Kovesi (Cotidianul) - Cum trebuie reacționat la decizia Curții Constituționale (Contributors.ro)

Iohannis s-a bușit de Kovesi (Cotidianul)

După decizia judecătorilor de la CCR, Laura Codruța Kovesi, abia revenită de la o defilare pe la microfonul Organizației Națiunilor Unite, este în situația de a fi demisă. Nu după gălăgia Pieței, nici după sfaturile diplomaților americani și europeni, ci după  litera Constituției României.
Dacă tabăra #rezist, sau Binomul, sau președintele ar citi declarația profesorului Ioan Vida, unul dintre cei care au participat la redactarea Constituției (ea nefiind redactată doar de „părintele“ Antonie Iorgovan), s-ar dumiri și s-ar mai calma: „Atunci când s-a făcut Constituția asta, din care eu am scris o parte bună, s-au stabilit competenţele legate. Aceste competenţe legate înseamnă atunci când un ministru propune ceva, iar președintele nu face decât să confirme, să îi dea putere acelei decizii.
În România nu s-a înțeles că în Constituția noastră există competenţe legate“ (prof. Ioan Vida).
Campania împotriva CCR, începută deja cu luni în urmă (presupun că și pentru a influența decizia de miercuri), este o escaladare a comportamentului democratic. Și a celor din stradă, și a celor care îi instigă la asta în mod direct sau mai pe ocolite. Principalul lor argument este că odată cu debarcarea Laurei Codruța Kovesi marea anticorupție din România va înceta. Probabil că, după mintea unora din PSD, chiar asta ar și urma. Numai că nu se poate. Unii chiar nu înțeleg că România nu-și poate permite stoparea anticorupției, după cum nu mai poate continua să se facă singură de rîs și să își toarne singură găleți cu lături în toate reuniunile internaționale. În rest, tărăboiul cu „vai, anticorupția“ nu-i decît un slogan care pare a fi de nedemontat, scrie jurnalistul Cornel Nistorescu.

Președinte slab. Ce mai poate face Klaus Iohannis (Republica)

Discuția nu mai este despre doamna Kovesi, nu mai este despre DNA, nu mai este nici măcar despre lupta anticorupție, ci despre republica în care vrem să trăim, consideră jurnalistul Florin Negruțiu. Prin decizie CCR, s-a schimbat regimul constituțional al României. Prin hotărâre politică, s-a decis că cele 6 milioane de voturi ale președintelui sunt mai slabe decât cele 3 milioane de voturi ale Partidului. În numele acestei legitimități arbitrare, PSD-ALDE, fără niciun fel de consultare populară, au făcut funcția prezidențială irelevantă, au decis că România trebuie să aibă un președinte slab.
În timp ce opoziția nu reușise să se dezmeticească, reacționând pe lângă subiect, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu le-a dat tuturor dezlegarea șaradei de la Curtea Constituțională: cei care-și imaginau că, dacă au dreptul să-și voteze direct președintele, trăiesc într-o „republică semiprezidențială” sunt naivi făcuți grămadă. În realitate, hotărârea CCR se citește în următoarea cheie, a continuat domnul Tăriceanu: suntem o „republică parlamentară” și nu una oricum, ci un forte, căci președintele are doar un rol „solemn”.
Comunicatul prin care CCR îi transmite președintelui „calea de urmat” (și care spune imperativ: „Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”) are aerul obraznic al slugii șmechere care simte că s-a schimbat stăpânul. 
Ce poate face președintele?
Poate să accepte decizia CCR și să se conformeze somației din comunicat. 
Poate să tergiverseze semnarea decretului de revocare. 
Poate însă să se bată: nu pentru sine, nu pentru doamna Kovesi și nici măcar pentru anticorupție, ci pentru un principiu simplu - acela că în țara asta votul trebuie să fie respectat. 
Dl. Iohannis nu cred că știe în acest moment încotro s-o apuce...Dl. Iohannis nu trebuie însă să uite că orice politician - și în special președintele - mai are o carte, chiar și atunci când totul pare pierdut: întoarcerea la popor.

Cum trebuie reacționat la decizia Curții Constituționale (Contributors.ro)

Comentariul este semnat de Vlad Perju, doctor în drept la Harvard, dublu licențiat în drept la  Universitatea din București și la Sorbonna. A fost membru al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Regimului Politic și Constituțional din România și consideră acum că presedinte Iohannis trebuie sa reactioneze dur si imediat, insa in acelasi timp sa protejeze autoritatea institutiei. El trebuie sa anunte, cat de curand, ca va pune imediat in aplicare decizia Curtii dupa publicarea in Monitorul Oficial. Orice ezitare in aceasta privinta l-ar discredita personal si ar afecta grav statul constitutional. 
De asemenea, declaratia privind aplicarea deciziei Curtii nu este decat inceptul, nu sfarsitul rolului presedintelui. Atat societatea civila cat si presedintele trebuie sa ceara explicatii, ultimul evident in limitele rolului constitutional, de la judecatorii constitutionali care au votat pentru decizia de ieri... Nu e nici o garantie ca statul de drept va supravietui, sigur este doar ca statul de drept nu va supravietui daca nu e aparat.
 

Revista presei românești - 31 mai 2018