"Decaparea" Justiției. Ministrul infractorilor (Hotnews.ro)

cristi-pantazi.jpg

Jurnalistul Cristian Pantazi
Image source: 
hotnews.ro

PSD: „Susţinem în mod evident” (Cotidianul)  - Revocarea şefei DNA: Capcana în care s-a trezit Iohannis. Cum va juca Dragnea (Adevărul)

"Decaparea" Justiției. Ministrul infractorilor (Hotnews.ro)

Tudorel Toader si-a facut datoria fata de stapinii de la partid. A declansat procedura de revocare din functie a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, pe care a acuzat-o inclusiv de utilizarea termenului "decapare" intr-o inregistrare a carei autenticitate nu este stabilita oficial. O ora si jumatate de pledoarie pentru hotie, pentru incalcarea legii si impotriva Justitiei. Monologul profesorului Toader a fost exact ca tot mandatul sau: o continua aparare a banditilor, a puscariasilor deranjati de inghesuiala din puscarii, a hotilor care fura cu legea in mina. Paradoxal, in tot raul e si un bine: presedintele Iohannis, care are decizia in mina, poate reveni in arena publica, notează Cristian Pantazi.
20 de capete de acuzare a avut rechizitoriul fostului procuror, actual profesor si ministru. Timp de o ora si jumatate i-a pus in circa o presupusa incalcare a Constitutiei pentru anchetarea HG-urilor care au permis trecerea lacului Belina de la statul roman la firma Teldrum. Presupun ca Liviu Dragnea s-a simtit bine.
I-a pus in circa defaimarea Romaniei prin declaratiile date la Euronews si BBC, in care Kovesi atragea atentia asupra atacului penalilor asupra Justitiei. Delict de opinie in toata regula....Pe scurt, un raport plin de inexactitati, judecati de valoare si rea-credinta. Un raport scris special pentru a justifica ne-justificabilul, adica sacrificarea uneia dintre putinele frine in calea infractorilor care au pus incet-incet stapinire pe toate institutiile tarii...
E Kovesi perfecta, va veti intreba? Chiar nu a gresit cu nimic? Sigur ca nu e perfecta, sigur ca a gresit. Dar intr-o societate atit de imperfecta, era posibil sa-si faca altfel meseria? Era posibil sa aiba rezultatele pe care le apreciaza toti partenerii occidentali? Si inca ceva: intre ea si Tudorel Toader, pe cine ati alege? 
Acum, zarurile au fost aruncate. Decizia e la presedintele Klaus Iohannis... Integral pe hotnews.ro.

 

PSD: „Susţinem în mod evident” (Cotidianul)

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a calificat joi seară raportul pe care ministrul Justiţiei l-a prezentat ca fiind unul „extrem de profesionist”, transmițând că partidul susține decizia privind revocarea Laurei Codruța Kovesi. Potrivit acestuia, ministrul Justiţiei nu a făcut altceva decât să reitereze concluziile Curţii Constituţionale şi să le pună în paginile acestui raport.
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a spus la rândul său, referindu-se la cererea ministrului Justiţiei de revocare a procurorului şef DNA, că, în sfârşit, cineva a „rupt pisica”, iar de acum întrevede faptul că viitorul va fi mai bun.

 

Revocarea şefei DNA: Capcana în care s-a trezit Iohannis. Cum va juca Dragnea (Adevărul)

Preşedintele Klaus Iohannis are o singură opţiune: să refuze revocarea şefei DNA. Dar cum va reacţiona Liviu Dragnea? Va accepta decizia constituţională a preşedintelui? Nici gând. E ultima şansă ca PSD să scape de Kovesi, e marea şansă ca Liviu Dragnea să pună un trofeu pe masa baronilor hăituţi ani în şir de procurori. Indiferent care va fi deznodământul, Iohannis va învăţa o lecţie: cu PSD nu se poate negocia, scrie jurnalistul Sebastian Zachman. În opinia sa, un eventual refuz al preşedintelui de a semna propunerea venită de la Tudorel Toader via CSM ar trebui să închidă discuţia, fără să existe şi riscul suspendării. 
Ce câştigă Dragnea dacă o trânteşte pe Kovesi: 
1. Pune pe presiune pe judecători, în contextul în care, după Paşte, va primi sentinţa în cel de-al doilea dosar penal (angajările fictive de la Direcţia Copilului Teleorman). În plus, taie din elanul procurorilor în dosarul TelDrum, mult mai complex decât precedentele două.
2.  Şi-ar pune partidul la picioare. Demiterea şefei DNA ar fi trofeul pe care Dragnea l-ar pune pe masa baronilor locali în schimbul susţinerii necondiţionate, fix în preajma Congresului. 
3.  Ar obţine puterea absolută. Fără rival în partid, cu o majoritate parlamentară consistentă, cu portiţe deschise la CCR, cu un premier-marionetă şi fără Kovesi în fruntea DNA, Dragnea ar împlini visul lui Dan Voiculescu: „Vom avea puterea totală atunci când vom avea şi Justiţia”. 
Ce pierde Dragnea dacă nu reuşeşte revocarea şefei DNA: 
1. Ar anula toată campania anti-Kovesi, toate dezvăluirile care i-au adus la aceeaşi masă pe doi rivali de moarte: Dan Voiculescu şi Sebastian Ghiţă, ultimul cu zeci de dosare penale. Cu alte înregistrări incriminatorii, cei doi moguli nu mai pot veni. Dacă le-ar fi avut, le-ar fi difuzat acum. Deci acum, ori niciodată o vor schimba pe Kovesi. Decizia e în mâinile liderului PSD, dar forţa sa mediatică e în mâinile celor doi. Dacă ratează mazilirea şefei DNA, televiziunile de casă se pot transforma rapid în televiziuni ostile. 
2. Partidul l-ar acuza de blat.  
3. Dragnea şi-ar vedea spulberat visul de candidat la preşedinţie. PSD s-ar orienta auotmat către Gabriela Firea.

Revista presei românești - 23 februarie 2018