Să nu uităm de ce suntem în stradă (Contributors.ro)

vancu.jpg

Radu Vancu
Image source: 
Facebook / Radu Vancu

Viorica Dăncilă, loială lui Liviu Dragnea, prima femeie din România desemnată pentru fotoliul de premier (Ziarul Financiar) - Guvernul Vasilica Viorica Dăncilă. Iohannis merge iar pe mâna PSD (Adevărul) - Cum arată ciorna Guvernului Dăncilă (România liberă)

Viorica Dăncilă, loială lui Liviu Dragnea, prima femeie din România desemnată pentru fotoliul de premier (Ziarul Financiar)

La capătul unei zile de întâlniri cu partidele parlamentare, președintele Klaus Iohannis a desemnat-o premier pe Viorica Dăncilă (54 de ani). Este al treilea premier desemnat de la alegerile din iarna lui 2016 încoace, după ce PSD și-a devorat propriile guverne - guvernul Grindeanu, demis prin moțiune, și guvernul Tudose, prin forțarea demisiei șeful Executivului.
Apropiată de Liviu Dragnea, Dăncilă poate spera la un mandat ceva mai lung, având de partea ei loialitatea față de lider, dar și experiența altora în ceea ce privește soarta care îi paște pe cei care intră în conflict cu ranchiunosul șef al PSD. Președintele Klaus Iohannis a spus ca desemnat-o pe Dăncilă având în vedere că PSD are, alături de ALDE, o majoritate în Parlament.

 

Guvernul Vasilica Viorica Dăncilă.  Iohannis merge iar pe mâna PSD (Adevărul)

Preşedintele Klaus Iohannis a uitat că în octombrie îi ameninţa pe PSD-şti că e posibil să nu le mai desemneze un al treilea premier dacă-l dau jos pe Mihai Tudose şi a decis să o desemneze pe Viorica Dăncilă în funcţia de şef al Guvernului, pentru a mai da „o şansă PSD-ului“.
Deşi în discursul său a arătat că a luat în calcul nu doar opţiunile politicienilor, ci şi opinia societăţii, exprimată inclusiv pe reţelele de socializare, preşedintele Ionannis a făcut desemnarea fără să schiţeze nici cel mai vag gest de rezistenţă.
Susținătorii lui Klaus Iohannis din mediul online l-au pus la zid pe șeful statului după ce acesta a acceptat propunerea PSD pentru funcția de premier fără să se opună.
Internauții au început să-și retragă din „aprecierea“ pe care o aveau dată paginii sale de Facebook. Retragerea like-urilor a început încă de la anunțarea deciziei sale. În doar o oră, aproape 700 de susținători ai acestuia își retrăseseră like-urile. 

 

Să nu uităm de ce suntem în stradă (Contributors.ro)

Conferențiarul Radu Vancu, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, scrie astfel: „Sigur că sunt și eu deprimat, ca toată lumea: a trăi într-o Românie în care personaje foarte slab pregătite ca Viorica Dăncilă ajung prim-miniștri e o insultă personală pentru noi toți.
Însă, fără să țin să apăr alegerea lui Klaus Iohannis (care poate că ar fi putut lupta ceva mai mult, ar fi putut încerca să arate că e partenerul celor din stradă – despre care nu a scos o vorbă), aș remarca totuși ceva.
Viorica Dăncilă e, în mod evident, o fentă a lui Dragnea: spera să-l irite pe Iohannis, să ne irite pe noi – și să uităm care e motivul luptei noastre din ultimul an.
Nu trebuie să ne lăsăm păcăliți. Noi nu luptăm în stradă ca să-l ajutăm pe Dragnea să aleagă prim-miniștri buni (asta e strict treaba PSD) – ci ca să nu lăsăm PSD să distrugă cadrul juridic al României ca stat de drept”.

 

Cum arată ciorna Guvernului Dăncilă (România liberă)

Ecaterina Andronescu ar fi obținut sprijinul lui Liviu Dragnea pentru a reveni la Ministerul Educației, iar la Sănătate, actualul ministru, Florian Bodog, ar urma să fie înlocuit de Rodica Nassar. Liviu Dragnea ar putea renunța și la ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, în timp ce plecările miniștrilor care l-au susținut pe Mihai Tudose, Felix Stroe și Marius Nica sunt deja certitudine.

Revista presei românești din 18 ianuarie 2018