România a devenit, oficial, un Stat Mafiot (Adevărul)

stat_mafiot.jpg

Parlamentul României lucrează de zor în favoarea infractorilor, scrie Adevărul.
Image source: 
adevarul.ro

Cum s-a luptat „07” cu Tudose, Mihai Tudose (Gândul) - În timp ce epidemiile lovesc, Legea vaccinării zace în Parlament (Evenimentul Zilei)

România a devenit, oficial, un Stat Mafiot. Dovezile sunt sub nasul nostru (Adevărul)

"Guvernul ne pregăteşte unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care ni le putea face între Crăciun şi Anul Nou: angajaţii Fiscului vor primi suplimente salariale reprezentând 15% din sumele recuperate de la contribuabili. Este ultima dovadă, dintr-un lung şir, care atestă că România a devenit, oficial, un Stat Mafiot", notează în editorial jurnalistul Liviu Avram, redactor șef adjunct al publicației.
"Dacă această decizie ar fi una singulară, izolată, încă ar fi acceptabil – deşi nu e, căci în haosul fiscal deja instalat, exact asta mai lipsea. Dar decizia trebuie pusă însă într-un context mai larg, al modului în care coaliţia PSD-ALDE-UDMR înţelege să administreze ţara. 
Anul acesta a început cu un cadou pentru cei care pot fura bani publici. Prin două ordonanţe de urgenţă date în ianuarie, nr. 6 şi nr. 9, s-au introdus o sumedenie de derogări de la disciplina fiscal-bugetară pentru cei care administrează bugete publice, astfel încât aceştia pot cheltui banii aproape discreţionar, fără să rişte sancţiuni. 
A urmat apoi ordonanţa de urgenţă nr. 13, care de asemenea s-a vrut un act de bunăvoinţă faţă de cei care gestionează bani publici - că doar abuzul în serviciu ca infracţiune nu are alţi destinatari. Ordonanţa a eşuat atunci, dar eşecul s-a dovedit doar vremelnic.
Se poate observa că toate aceste decizii, luate de-a lungul primului an de guvernare, merg în acelaşi sens: dezincriminarea totală sau parţială a faptelor pe care le pot comite cei care administrează resurse publice sau autoritate publică, însoţită de limitarea drastică a instrumentelor prin care aceştia pot fi prinşi. 
Odată cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, s-au instituit prin lege pedepse cu închisoarea de până la 7 ani pentru cei care nu virează la timp banii cuveniţi bugetelor publice. Sau, cum comenta cineva mai hâtru: faci puşcărie pentru taxele din care ei pot fura fără să fie pedepsiţi.
Avem aici, de fapt, adevăratul program de guvernare, cel nerostit public niciodată, dar dovedibil prin fapte: „Da, am câştigat alegerile, vrem să furăm, nu vrem să fim pedepsiţi, vă ia dracu’ pe toţi dacă nu cotizaţi cât vrem noi!”, concluzionează jurnalistul Liviu Avram, redactor șef adjunct  Adevărul.

 

Cum s-a luptat „07” cu Tudose, Mihai Tudose (Gândul)

"Premierul Mihai Tudose este propriul său PR/manager de imagine. Fie se face că-l calcă în picioare pe Dragnea, ca să clacheze lamentabil, la o adică, fie joacă rolul mediatorului/poliţistului bun/pesedistului cu faţă umană, în relaţia cu societatea civilă, pe legile Justiţiei, atunci când pe nimeni din PSD nu mai interesează ce impresie face, acasă şi în lume, aşa-zisa reformă în Justiţie".
Ziaristul Marian Sultănoiu se concentrează asupra întâlnirii de ieri a premierului Tudose cu reprezentanţi ai organizaţiilor civice. 
"Cei şapte care, fireşte, n-au speriat pe nimeni, cu atât mai puţin pe Tudose, au avut pentru acesta din urmă trei solicitări: sesizarea Comisiei de la Veneţia în legătură cu pachetul de legi pe Justiţie, prorogarea aplicării legilor, până se pronunţă Comisia, şi demiterea imediată a lui Tudorel Toader, care „nu mai este un partener credibil din punct de vedere moral şi profesional”, pentru nimeni.
Ei bine, Mihai Tudose, în calitate de aburitor al celor şapte reprezentanţi, ai celor 43 de reprezentanţi, ai tuturor reprezentanţilor societăţii civile, a rezistat, el însuşi, asaltului reprezentanţilor care s-au grăbit să se întoarcă din concediul de Crăciun, şi le-a comunicat după două ore de negocieri „intense” că: nu va proroga aplicarea legilor prin OUG, că nu discută despre demisia lui Toader, şi că, vizavi de Comisia de la Veneţia se mai gândeşte.
Ce avem noi aici? Ei bine, o prestaţia lamentabilă a celor şapte magnifici reprezentanţi ai societăţii civile, care se dovedeşte a fi, cel puţin, la fel de slabă ca şi opoziţia politică parlamentară; un premier jucător, care se face, mereu, că e de partea europeană a politicii pesediste, pentru ca, imediat, să demonstreze contrariul, din precauţie şi de frica lui Dragnea&comp, sperând, totuşi, ca lumii să-i rămână în cap că el e mai maleabil, mai european, mai înţelegător, dar că, vezi Doamne, nu poate mai mult...". Integral pe portalul gandul.info.

 

În timp ce epidemiile lovesc, Legea vaccinării zace în Parlament (Evenimentul Zilei)

Acest act normativ a fost început din septembrie 2015, dar a fost nevoie de doi ani ca proiectul să fie terminat de Ministerul Sănătății și depus la Parlament. Timp în care am avut o epidemie de rujeolă, care a dus la decesul a 36 de oameni, și suntem în al treilea sezon gripal cu zeci de mii de cazuri înregistrate. Apoi, dacă senatorilor le-a luat o lună să analizeze legea și să o aprobe în plen, deputații se chinuie de două luni cu ea și nu au reușit nici măcar să o treacă de comisii. Cum parlamentarii au intrat deja în vacanță, și nu vor munci până în februarie anul viitor, legea va mai zace cel puțin o lună două la Parlament.

Revista presei românești - 28 decembrie 2017
1091

Facebook comments