O minciună cât Casa Poporului (Adevărul)

liviu_avram.jpg

Jurnalistul Liviu Avram
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Vot final pe Legile Junglei (Gândul) - Parchetul Militar confirmă: În decembrie 1989 a fost lovitură de stat! (Evenimentul Zilei) - BNR publică pentru prima dată pragul de unde povara dobânzilor începe să conteze (Ziarul Financiar)

Vot final pe Legile Junglei (Gândul)

Sute, dacă nu mult mai mulţi procurori din parchetele din ţară au protestat, ieri, faţă de modificările pe care puterea de la Bucureşti le-a propus şi intenţionează să le adopte, în cazul Codurilor, Penal şi de Procedură Penală, în ciuda tuturor semnalelor de alarmă trase de societatea civilă şi de marea majoritatea a magistraţilor din România.
Jurnalistul Marian Sultănoiu remarcă faptul că „dacă până la această ultimă anihilare a Codurilor, românul a protestat dintr-un principiu inalienabil, acela al păstrării Justiţiei în stare de funcţionare în statul de drept, acum, mai mult ca oricând, este vorba despre desfiinţarea, fără drept de apel a siguranţei cetăţeanului, prevăzută, explicit, de Constituţia României. 
Majoritatea cetăţenilor se întreabă, şi pe bună dreptate, dacă avem de-a face cu o răzbunare absurdă a legiuitorului, consecventă respingerii populare a OUG 13, cu o disperare fără margini sau de un joc periculos, supralicitat, în scopul creării posibilităţii unor negocieri ulterioare”. Comentariul integral pe portalul gandul.info.

 

O minciună cât Casa Poporului (Adevărul)

„Demenţa colectivă cu care parlamentarii Puterii s-au năpustit asupra legislaţiei penale a fost justificată prin faptul că trebuie să implementeze directive europene. Aceasta e o minciună nu doar colosală, dar şi foarte uşor de dovedit”. Şi-atunci, jurnalistul Liviu Avram redactor șef adjunct Adevărul, pune întrebarea: de ce au apelat la ea dacă e atât de uşor demontabilă? „Cum amploarea şi sensul modificărilor exclud prostia, rămân două ipoteze: ori au înnebunit cu toţii, ori sunt, realmente, infractori...
Zic unii că Parlamentul este oglinda societăţii şi, prin urmare, nu poate fi mai bun decât însăşi societatea care l-a generat. Aceasta este o afirmaţie profund greşită, lucru care poate fi demonstrat matematic. 
În momentul de faţă, în puşcăriile româneşti sunt aproape 30.000 de persoane. Dublăm cifra şi zicem că alţi 60.000 sunt condamnaţi cu suspendare. Rezultă, deci, 90.000 de infractori cerţi. 
O dublăm şi pe asta şi zicem că 180.000 sunt suspecţi sau inculpaţi, aflaţi în diverse stadii de anchetă sau de judecată. Am ajuns la 270.000. Aţi prins algoritmul, da? 
Dublăm din nou şi zicem că sunt încă 540.000 de persoane care intenţionează să comită infracţiuni, dar încă n-au găsit oportunitatea. Ajungem, aşadar, la 810.000. 
Pentru maximă rigoare matematică, dublăm şi această cifră, chiar dacă nu ştim de ce. Unde am ajuns? La 1.620.000 de persoane care au fost, sunt, vor fi sau ar vrea să devină infractori. 
Cum România are 21 de milioane de cetăţeni, putem observa că cifra infractorilor actuali sau potenţiali nu este nici pe departe de a atinge majoritatea. 
Pe când în Parlament, după voioşia cu care mutilează legile penale, majoritatea este în mod cert formată din personalităţi care au fost, sunt, vor fi sau ar vrea să devină infractori. 
Rezultă aşadar că, din motive pe care urmează să le desluşim cu altă ocazie, Parlamentul nu este nici pe departe oglinda societăţii, ci este mult mai rău decât însăşi societatea care l-a generat. Cum se zice la matematică: Quod Erat Demonstrandum”.

 

Parchetul Militar confirmă: În decembrie 1989 A FOST LOVITURĂ DE STAT! (Evenimentul Zilei)

Patru preşedinţi, 28 de ani şi 13 premieri i-au trebuit statului român pentru a lămuri ce s-a întâmplat cu adevărat în timpul evenimentelor din 1989, care au dus la căderea regimului Ceauşescu. Ieri, Parchetul Militar a comunicat care este stadiul cercetărilor în „Dosarul Revoluţiei”, demontând practic toate argumentele lui Ion Iliescu şi a echipei cu care a venit la putere. Aceştia au susţinut în ultimii 28 de ani teza unei revoluţii realizate de poporul român împotriva lui Nicolae Ceauşescu.

 

BNR publică pentru prima dată pragul de unde povara dobânzilor începe să conteze. Când ROBOR va ajunge la 4%, peste jumătate din companii vor avea probleme cu rambursarea ratelor (Ziarul Financiar)

Companiile vor resimţi creşterea ROBOR-ului din ultimele luni ale acestui an în ianuarie 2018, când băncile vor actualiza dobânzile la credite. 

Companiile locale nu sunt pre­gă­ti­te să facă faţă creşterilor de do­bân­dă, mai mult de jumătate dintre firmele cu credite în lei şi în euro fiind afectate semnificativ de o eventuală majorare cu 3 puncte pro­cen­tua­le a ratei dobânzilor atât la lei, cât şi la euro, po­trivit unui sondaj efectuat de BNR în luna septembrie 2017.
Trei puncte procentuale în plus peste un nivel al ROBOR-ului de circa 1% (valoarea de la momentul realizării studiului) este limita ma­­ximă pe care multe firme locale şi o pot per­mi­te. Cu alte cuvinte, un ROBOR de 4% s-ar dovedi catastrofal pentru investiţii şi ar tri­mite ma­­joritatea companiilor private în inca­pacitate de plată. Ieri, ROBOR la trei luni, referinţa pen­tru creditele în lei ale populaţiei şi com­paniilor, se situa la 2,1%.

 
Revista presei românești - 19 decembrie 2017