Ce l-a făcut pe Ponta să se dea bătut? (Evenimentul Zilei)

Băieţii buni la jocul dublu (Gândul) - Secretele murdare din spatele comerţului cu porci pentru Crăciun (România Liberă) - România depăşeşte astăzi pragul de 600 kilometri de autostradă (Capital)

Ce l-a făcut pe Ponta să se dea bătut? (Evenimentul Zilei)
1. Dorinţa de a nu fi el cel care rupe USL.
2. Spaima că, dacă Băsescu nu semna bugetul, acest întors în Parlament, nu ar fi fost votat de liberali.
3. Convingerea că PSD îşi va impune omul la TVR.
După o zi tensionată în care miniştrii PNL au ameninţat cu demisia şi în care Ponta a fugit de la Guvern la PNL şi de acolo la Cotroceni, în USL s-a ajuns la un armistiţiu care ar trebui să ţină până după Anul Nou.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a forţat mâna lui Ponta ameninţând cu moţiunea de cenzură. Premierul a renunţat pentru trei luni şi la majorarea accizei pe combustibil.

Băieţii buni la jocul dublu (Gândul)
Sunt liberalii băieţii buni ai guvernării USL, aşa cum vor să pară, când se opun unor ordonanţe de urgenţă şi legi promovate de PSD? Răspunsul este Nu, scrie Rodica Ciobanu.
Liberalii încearcă să convingă electoratul că ei sunt altceva, nu subscriu la actele revoltătore ale colegilor de guvernare şi chiar îi împiedică să le ducă la capăt. Este un rol care le place, iar lui Crin Antonescu, care nu inteţionează să plătească pentru prostiile coechipierului la prezidenţialele de la anul, îi vine ca o mănuşă. Beneficii: conturarea imaginii de partid bun, revigorarea electoratului propriu şi atragerea aceluia indignat de acţiunile PSD, punerea în umbră a principalului opozant, Traian Băsescu. Pierderi: voturi pesediste la scrutinul prezidenţial, dar liberalii cred - şi e posibil să aibă dreptate – că Victor Ponta  va dezamăgi mulţi simpatizanţi până atunci, iar aceştia se vor orienta spre dl Antonescu.
PNL va continua jocul dublu, deoarece a merge orbeşte pe mâna PSD ar fi sinucidere electorală curată.

Secretele murdare din spatele comerţului cu porci pentru Crăciun (România Liberă)
Ştim ce carne punem pe masă de sărbători? Porci hrăniţi cu pui şi găini moarte. Deşi sună mai degrabă a invenţie, în fapt este o realitate alimentară din România pe care foarte puţină lume o cunoaşte. Păsările sunt cumpărate, pe ascuns, de la fermele avicole şi folosite ca hrană, pentru că proteina animală grăbeşte îngrăşarea porcului. Practica este interzisă în Uniunea Europeană, din cauza bolilor care pot fi astfel transmise.
„România liberă“ a reuşit să obţină, din mai multe surse, confirmarea că la această metodă apelează, mai ales, persoane care cresc animale în gospodăriile proprii, pe care apoi le vând în târgurile comunale.

România depăşeşte astăzi pragul de 600 kilometri de autostradă (Capital)
Astăzi vor fi inauguraţi aproape 60 de kilometri de autostradă între Orăştie şi Sibiu, din cei 82,07 km – lungimea întregului sector. Încă din luna aprilie a.c. trebuia să circulăm pe cei 82,07 kilometri, însă niciunul dintre cei patru constructori nu s-au putut incadra în termen. Suma totală pentru proiectarea şi execuţia celor 87 de kilometri se ridică la puţin peste 2 miliarde de lei fără TVA, ceea ce înseamnă un preţ de 5,25 mil. euro/km.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu