Şansele lui Iohannis: guvern minoritar susţinut de DNA (Adevărul)

Curajul lui Ponta s-a oprit la traseistul Bîgiu (Gândul) - Soțul deputatei Andreea Paul Vass, 50 de contracte cu statul (Evenimentul Zilei) - Ce efecte are liberalizarea prețului la gaze (România Liberă) - Harta resurselor umane (Ziarul Financiar) - Max. Povestea câinelui-erou care a schimbat legea în M.Ap.N (Jurnalul Naţional)

Sondaj INSCOP: Iohannis îl bate la încredere pe invincibilul Isărescu (Adevărul)

Entuziasmul postelectoral a zdruncinat serios ierarhiile politice: după ani buni în care a dominat autoritar clasamentul încrederii în politicieni, Mugur Isărescu se vede detronat, la un scor categoric, de către noul preşedinte al României, Klaus Iohannis. Şi la partide se observă o schimbare semnificativă în clasament.
Practic, Iohannis a căpătat o putere extraordinară şi un cec în alb din partea populaţiei, scrie în editorial Ion M. Ioniţă. Problema numărul unu este clasa politică pe care o are la dispoziţie pentru a-I îndeplini programul. Din păcate, noul PNL nu este deloc nou. Aceiaşi tăbăciţi veterani ai politicii, trecuţi din opoziţie la putere şi invers de atâtea ori că au pierdut şirul, altădată duşmani de moarte, dar uniţi acum din interese, aşteaptă să le pice guvernarea în braţe după ce Klaus Iohannis îşi va fi ocupat locul la Cotroceni.
În opinia jurnalistului Ion M. Ioniţă, şansele lui Iohannis sunt guvern minoritar susţinut de DNA.

Ce şanse ar avea un nou partid de stânga şi unul de dreapta (Adevărul)

Rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie a deschis uşa unor noi proiecte politice. Sebastian Ghiţă, proaspăt demisionar din PSD, aşteaptă să vină Anul Nou pentru a-şi continua cariera politică într-un nou partid de stânga, ce va fi format, cu precădere, din tineri.
Pe dreapta politicii. Monica Macovei, fost candidat independent la alegerile prezidenţiale,  îşi face planuri pentru o nouă formaţiune, dar urmează exemplul lui Traian Băsescu: îşi deschide mai întâi fundaţie, apoi partid.
Analiştii politici contactaţi de Adevărul spun că proiectul Monicăi Macovei are şanse mai mari să se impună pentru că este născut din efervescenţa mediului online, decisive la prezidenţiale.

Curajul lui Ponta s-a oprit la traseistul Bîgiu: cei 13 baroni penali nu se lasă SACRIFICAŢI de dragul „toleranţei zero” faţă de corupţie. „Păi nu merge aşa!” (Gândul)

La trei săptămâni de la pierderea alegerilor, premierul Victor Ponta încearcă să schimbe imaginea partidului, anunţând „toleranţă zero” faţă de pesediştii cu probleme cu legea. În acest sens, l-a exclus din partid pe şeful CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, arestat duminică după ce a fost prins în flagrant luând mită. Dacă de Bîgiu, care abia venise în PSD odată cu ordonanţa traseiştilor, s-a debarasat rapid, Victor Ponta are în partid alţi 13 preşedinţi de Consilii Judeţene, cercetaţi pentru fapte de corupţie, unii dintre ei care au trecut prin arest preventiv, sunt în arest la domiciliu sau sub control judiciar sau sunt condamnaţi în primă instanţă. Faţă de aceştia, până acum nu s-a luat nicio măsură şi nici ei nu se aşteaptă la asta. „Păi nu merge aşa, retroactiv”, este explicaţia şefului CJ Prahova Mircea Cosma, aflat sub control judiciar într-un dosar în care e acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu. Gândul vă prezintă harta şefilor de Consilii Judeţene care au probleme cu legea, peste jumătate dintre ei fiind în această situaţie. Incompatibilitate, luare sau dare de mită, fraudă, abuz în serviciu - acestea sunt cele mai frecvente acuzaţii aduse celor 23 din cei 41 de şefi de Consilii Judeţene care se confruntă cu probleme legale. Dintre aceştia, 16 sunt de la PSD, cinci de la PNL, unul de la UDMR şi unul de la PLR, fost liberal.

Soțul deputatei Andreea Paul Vass, 50 de contracte cu statul (Evenimentul Zilei)

Firma lui Cristian Paul face evaluări de milioane de lei pentru zeci de instituții publice. Una dintre cele mai controversate evaluări: un teren de 14 hectare, aparţinând nepotului lui Gigi Becali, a fost estimat la 45 de milioane de euro.

Ce efecte are liberalizarea prețului la gaze (România Liberă)

România liberalizează tarifele pentru consumatorii industriali în condițiile în care pe piața internă sunt doar doi mari producători, iar la extern un singur furnizor – Gazprom. Experții se așteaptă ca în perioada următoare consumul să se reducă fie prin scăderea producției, fie prin închiderea unor companii. Vor rămâne pe piaţă doar cei care vor putea face față scumpirilor.

Harta resurselor umane (Ziarul Financiar)

Doar în trei judeţe şi în Bucureşti rata de ocupare a populaţiei este de peste 30%. În 24 de judeţe, doar 2 din 10 locuitori au un loc de muncă. În Teleorman, un salariat susţine 2,3 pensionari. România rămâne cu eticheta de stat asistat social, căruia încă îi lipseşte strategia pentru crearea unei clase de mijloc puternice.

Max. Povestea câinelui-erou care a schimbat legea în M.Ap.N (Jurnalul Naţional)

Lovit de o boală incurabilă după sutele de misiuni în teatrele de operaţii, Max a fost salvat nu de stat ci de o iubitoare de animale.Petiţia pentru schimbarea legii care l-a condamnat pe Max la suferinţă a strâns până în present 90.000 de semnături. Momentan, potrivit legislaţiei, la MApN şi MAI, câinii şi caii sunt bunuri de inventar, daţi la casat când nu mai sunt la folos. În plus, instructorii şi conductorii nu au posibilitatea de a-i adopta deşi cei mai mulţi dintre ei şi-ar dori asta, după ani întregi de tovărăşie în câmpul muncii. Legea se va schimba, a promis ministrul apărării Mircea Duşa.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu