Ponta și-a „executat“ adversarii și a vândut iluzia reformării PSD (România Liberă)

Mircea Geoană, la GÂNDUL LIVE: „Ponta trebuia să-şi dea demisia de la PSD în prima secundă. Va pierde şi guvernarea şi va avea timp să mănânce popcorn ca aliment de bază” - Alegerile care decid viitorul Republicii Moldova - Est sau Vest (Evenimentul Zilei)

Ponta și-a „executat“ adversarii și a vândut iluzia reformării PSD (România Liberă)

Victor Ponta și Liviu Dragnea rămân în fruntea PSD și a Guvernului, deși au pierdut prezidențialele, iar Marian Vanghelie, Mircea Geoană și Dan Șova au fost excluși din partid. Nu pentru prestația din campanie și din zilele alegerilor, ci pentru declarațiile de după eșec, declarații prin care au criticat actuala echipă de conducere a PSD.
Din cei trei excluși, cel mai puțin afectat de decizia colegilor a fost Dan Șova, unul dintre prietenii lui Victor Ponta. „A fost o decizie corectă a partidului“, a declarat fostul ministru al Marilor Proiecte, arătând că a încălcat, „în mod evident“, un principiu de bază, acela al unității partidului.
Geoană și Vanghelie au fost vizibil iritați de hotărârea de excludere din partid luată de colegi. În maniera obișnuită, primarul sectorului 5 a catalogat cele întâmplate în spatele ușilor închise drept „o chestie foarte amestecată, complicată și foarte penibilă“ și a concluzionat: „Mi-a fost greață. N-am văzut așa execuții nici la Partidul Comunist“.

Mircea Geoană, la GÂNDUL LIVE: „Ponta trebuia să-şi dea demisia de la PSD în prima secundă. Va pierde şi guvernarea şi va avea timp să mănânce popcorn ca aliment de bază”

La câteva ore de la excluderea sa din PSD, Mircea Geoană susţine că despărţirea sa de partid a fost regizată Victor Ponta şi Liviu Dragnea pentru a acoperi eşecul „fenomenal” de la prezidenţiale. Invitat la GÂNDUL LIVE, Geoană a susţinut că „Ponta trebuia să-şi dea demisia de la PSD în prima secundă” şi a comentat că partidul va pierde guvernarea în curând, iar actualul şef al social-democraţilor va fi istorie peste câteva luni. „Cât stă la guvernare Ponta stă la şefia PSD, când va pierde guvernarea va fi executat fără milă”, a spus el.

Alegerile care decid viitorul Republicii Moldova - Est sau Vest (Evenimentul Zilei)

Circa 2,5 milioane de moldoveni sunt așteptați duminică la urne în alegerile care vor trasa parcursul Republicii Moldova, sugestiv definit de analiști drept o alegere între Est și Vest, Uniunea Vamală, proiectul politico- economic al Rusiei, sau UE, către care Chișinăul a făcut pași importanți. Scrutinul va reconfigura Parlamentul și, pe baza noii structuri, sunt posibile și modificări în formula de guvernare. Mai mult, legislativul de la Chișinău alege și președintele țării, iar experiența din ultimii ani a arătat cât de importantă este configurația Parlamentului. Din 2009, până în 2012, Moldova a fost condusă de un președinte interimar în condițiile în care forțele proeuropene la putere nu au reușit să construiască o majoritate de 61 de voturi, din totalul de 101 membri ai Parlamentului, necesară alegerii șefului statului.
 

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu