Supravieţuirea domnului Ponta (Adevărul)

PSD: Prima confruntare post-eșec (România Liberă) - Administraţia Iohannis, cu un picior în Palatul Cotroceni: primii consilieri prezidenţiali preiau dosarele, RA-APPS caută o vilă de protocol (Gândul) - Chiriași celebri ai statului, îngropați în datorii și în procese (EVZ) - Facebook, folosit de traficanţii de carne vie la racolarea victimelor (Jurnalul Naţional)

PSD: Prima confruntare post-eșec (România Liberă)

Înfrânți a treia oară consecutiv în alegerile prezidențiale, afectați mai mult decât oricând de scandaluri de corupție și puși în fața perspectivei de a pierde și guvernarea, social-democrații trec la reglarea conturilor în partid. Iar bătălia de astăzi, din Comitetul Executiv, este doar prima.
În afara analizei rezultatelor obținute în alegeri, în special în turul II, există pe agenda Comitetului Executiv de astăzi al PSD subiecte la fel de spinoase. Dacă rămânerea la guvernare este ca și convenită, fiind cerută de toți liderii locali, remanierea și restructurarea guvernului, cooptarea în Executiv a PLR și data organizării congresului pot isca aprinse discuții.

Supravieţuirea domnului Ponta (Adevărul)

Domnul Ponta a ales să intre într-un foarte complicat joc de supravieţuire personală. Problema lui, dar mai ales a noastră e că obiectivele pe care le are de atins în cadrul acestui joc au devenit ireconciliabile. Iată-le:
Obiectivul 1: Păstrarea funcţiei de premier, laolaltă cu autoritatea şi cu legitimitatea pe care această funcţie le presupune.
Obiectivul 2: Păstrarea funcţiei de preşedinte al PSD. Împingerea Congresului PSD undeva în primăvară, văzută ca o tactică de temporizare a revoltelor din partid, ar putea fi o soluţie înşelătoare.
Obiectivul 3: Onorarea promisiunilor din campanie.
Până pe 16 noiembrie, domnul Ponta a reuşit să menţină cele trei obiective într-un echilibru fragil.
Ce-i de făcut? Soluţia e simplă. Poate pentru prima dată în istorie, domnul Ponta este chemat să pună interesele generale înaintea celor personale. Şi poate începe prin croirea unui buget pentru nevoile ţării, şi nu pentru propria-i supravieţuire politică, scrie Liviu Avram, redactor şef adjunct Adevărul.

Administraţia Iohannis, cu un picior în Palatul Cotroceni: primii consilieri prezidenţiali preiau dosarele, RA-APPS caută o vilă de protocol (Gândul)

Cu o lună înaintea preluării oficiale a mandatului de preşedinte de către Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni a început informal transferul de putere. Primii care au venit la viitoarele birouri să stea de vorbă cu actualii deţinători ai fişetelor sunt patru dintre cei aflaţi pe lista de lucru a consilierilor prezidenţiali. George Scutaru, Andrei Muraru, Dan Mihalache şi Cosmin Marinescu, s-au întâlnit, miercuri, cu consilierii actualului preşedinte, pentru a gândi configuraţia noii Administraţii Prezidenţiale. Printre compartimentele noi ar urma să figureze unul constituţional şi altul pentru relaţia cu Republica Moldova.

Chiriași celebri ai statului, îngropați în datorii și în procese (EVZ)

O parte dintre chiriașii statului țin cu dinții de privilegiile obținute cu ani în urmă. Procesele durează peste cinci ani, datoriile acumulate se ridică la nivelul zecilor de milioane de lei, timp în care statul subvenționează cheltuielile cu întreținerea acestor imobile. EVZ  prezintă câteva cazuri relevante de chiriași rău-platnici care n-au niciun stres că locuiesc „pe datorie”. Un exemplu este Mioara Roman. Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat a decis evacuarea ei încă din 2009, rezilierea contractului, precum și plata chiriei neachitate, de 1,6 milioane de lei. Mioara Roman susține că nu are de unde să plătească suma cerută de stat, dar în același timp refuză să părăsească locuința.

Facebook, folosit de traficanţii de carne vie la racolarea victimelor (Jurnalul Naţional)

Anunţurile de pe reţelele de socializare care promit locuri de muncă pentru menajere sau dădace sunt utilizate de grupări infracţionale pentru a atrage tinere vulnerabile. Ulterior, traficanţii folosesc camere web pentru a-şi monitoriza victimele, controlându-le mişcările şi asigurându-se că îşi fac treaba. Majoritatea victimelor “sclaviei moderne” din Europa provin din România, Bulgaria şi Ungaria. Marea Britanie, Germania, Belgia şi Olanda sunt principalele destinaţii pentru trafic.

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu