Sugestii pentru PSD (Adevărul)

Pesediştii Robert Negoiţă şi Silvian Ciupercă, pe cale să devină feţele integrităţii din România (Gândul) - Istoricul negru al Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor: corupție și favorizarea samsarilor (România Liberă) - Fumigene politice în piaţa gazelor (Jurnalul Naţional) - Republica Moldova se mobilizează împotriva propagandei rusești (Evenimentul Zilei)

Sugestii pentru PSD (Adevărul)

„Mă bucur că PSD a pierdut alegerile. Era momentul să se producă o schimbare radicală de stategie politică şi de stil”, scrie filosoful şi scriitorul Andrei Pleşu.
De teamă că în dezbaterile interne care vor încerca să înţeleagă raţiunile înfrîngerii şi să adopte măsuri rectificatoare, nu se va vorbi deschis şi eficient, Pleşu face cîteva sugestii „elitei“ PSD.
„Feriţi-vă de (potenţiali) penali (chiar dacă sunt „solvabili”), de plagiatori jalnici, de nulităţi confortabile.
Dacă e ceva care nu se potriveşte deloc cu stînga este aroganţa, suficienţa nătîngă. Nu mai puneţi în priză „energici” tineri necopţi, pe care accesul prematur la funcţii supreme îi buimăceşte.
Reflectaţi de ce vă votează mai curînd bătrînii decît tinerii, mai curînd oamenii neinstruiţi decît cei cu studii universitare.
Se vor găsi cititori care să observe că „sfaturile” de mai sus s-ar potrivi şi unor partide din opoziţie. Cu atît mai bine! Nimeni nu e perfect…”. Integral în Adevărul.

Primarii PSD ţin cu dinţii de putere. „Dacă ieșim de la guvernare, pierdem bani“ (România Liberă)

Va rămâne sau nu PSD la guvernare, acesta este cel mai dezbătut subiect din interiorul acestui partid, după ce Victor Ponta a pierdut alegerile prezidențiale.
Un reportaj incognito realizat de „România liberă“ demonstrează că frica de opoziţie este foarte mare pentru aleşii locali ai PSD, mai ales pentru cei trecuţi recent în acest partid. Edilii se tem în primul rând de tăierea fondurilor de la bugetul central.

Pesediştii Robert Negoiţă şi Silvian Ciupercă, pe cale să devină feţele integrităţii din România (Gândul)

Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, verificat anterior de ANI pentru fals în declaraţia de avere, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă, al cărui nume apare într-un dosar deschis recent de DNA cu suspiciunea că ar fi favorizat o firmă căreia i-a fost concesionat, în mod fraudulos, un teren agricol de 495 de hectare, dar şi istoricul Constantin Buchet, apropiat al lui Corneliu Vadim Tudor şi demisionar din funcţia de secretar al Colegiului CNSAS în 2005 în urma unui scandal în care a încercat să acopere informaţii din arhiva instituţiei care îl vizau pe liderul PRM, se numără printre propunerile pentru noul Consiliu Naţional de Integritate care ar urma să fie votat săptămâna aceasta în Senat. Numiţi pentru un mandat de 4 ani, membrii CNI au printre atribuţii propunerea de numire sau revocare a şefilor instituţiei, analizarea rapoartelor acestora şi recomandarea strategiei de activitate a ANI.

Istoricul negru al Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor: corupție și favorizarea samsarilor (România Liberă)

În cei nouă ani de la înființare, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a avut cinci șefi și a fost zguduită de două mari dosare de corupție. Directorii și funcționarii acestei instituții au fost deseori acuzați, în rapoarte și audite oficiale, că acordă despăgubiri după bunul plac, favorizând samsarii în detrimentul celor care refuză să-și vândă drepturile litigioase.

Fumigene politice în piaţa gazelor (Jurnalul Naţional)

Cu cât creşte preţul gazelor pentru populaţie începând de anul viitor? Parlamentul, ANRE şi Guvernul au fiecare o viziune proprie asupra acestui subiect sensibil mai ales pe timpul iernii când consumul creşte. Preţurile la populaţie nu cresc dar se speculează teama. Potrivit statisticilor, 1,6 milioane de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire şi apă caldă pe gaze naturale.

Republica Moldova se mobilizează împotriva propagandei rusești (Evenimentul Zilei)

Foști responsabili ai instituțiilor de apărare și securitate din perioada comunistă s-au reunit, duminică, la Casa Sindicatelor din Chișinău, și au lansat un apel împotriva apropierii Republicii Moldova de NATO și a eventualei uniri cu România. Textul face apel la cetățenii moldoveni să se prezinte, duminică, la urne și să voteze partidele de stânga proruse.
Președintele Nicolae Timofti a convocat, ieri, Consiliul Suprem de Securitate, după ce Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a avertizat asupra riscului unei destabilizări a situației politice din Republica Moldova, în contextul scrutinului parlamentar.
Oficialii îi îndeamnă pe moldoveni să fie vigilenți și să nu răspundă la provocări, indiferent de „conotația și originea acestora”.
 

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu