Toată lumea ține cu Ponta? Și Iohannis? (România Liberă)

1-1: Klaus Iohannis a câştigat a doua dezbatere televizată (Adevărul) - Iohannis nu a mai pus ultima întrebare, de frică? (Jurnalul Naţional) - Ziua cea mai scurtă a lui Klaus Iohannis. Cum s-a pregătit candidatul ACL pentru dezbatere (Gândul)

1-1: Klaus Iohannis a câştigat a doua dezbatere televizată (Adevărul)

Candidaţii la preşedinţia României, Victor Ponta şi Klaus Iohannis, s-au întâlnit, miercuri seară, în cea de-a doua confruntare electorală, găzduită de B1TV. După ce dezbaterea de la Realitatae TV l-ar fi scos câştigător pe Victor Ponta, seara de miercuri a egalat balanţa între cei doi prezidenţiabili, spun analiştii politici şi bloggerii adevarul.ro.
„Victor Ponta a venit la B1TV cu un scop bine ţintit: să îl umilească şi să îl intimideze pe Klaus Iohannis. Tehnica folosită de Ponta a fost o comparaţie permanentă a acestuia cu Traian Băsescu şi o reamintire ritmică a eşecului lui Iohannis de la întâlnirea precedentă. Iohannis a arătat că poate mai mult decât în dezbaterea precedentă, de marţi seara, de la Realitatea TV. Totuşi, cu o dezbatere nu se salvează o întreagă campanie. Greşeala fundamentală a lui Klaus Iohannis a fost că a refuzat să apară mai des în public. Victor Ponta poate fi foarte uşor înfrânt dacă îţi dai seama pe ce butoane să apeşi. Nu e nevoie să te iei cu el la trântă ci mai degrabă să îl atragi în dialoguri care îl irită“ spune Dan Ionescu, consultant politic şi blogger adevarul.ro. 

Iohannis nu a mai pus ultima întrebare, de frică? (Jurnalul Naţional)

Pe teren propriu, în fief-ul televiziunii simpatizate de Traian Băsescu, Klaus Iohannis a avut parte de un format care i-a fost mult mai confortabil, cronometrat, in care schimbul de idei si de replici si-a facut loc cu greu. Iohannis vrut sa demonstreze de aceasta data ca stie sa repete ceea ce a fost studiat si invatat cu consilierii sai de campanie.
În discutia de la B1 TV s-au petrecut doua lucruri incredibile.
Primul - nu s-a abordat deloc domeniul politicii externe, in care, in contextul evenimentelor de pe scena internationala, presedintele va avea un rol important. Iohannis a refuzat sa iasa din formatul stabilit, in ciuda insistentelor lui Ponta.
Al doilea este faptul ca Iohannis a refuzat sa profite de ultima intrebare pe care i-o putea adresa lui Ponta. Oare i-a fost frica sa nu primeasca o replica la fel de acida ca cea din seara precedenta?

Ziua cea mai scurtă a lui Klaus Iohannis. Cum s-a pregătit candidatul ACL pentru dezbatere, după ce a răsturnat planurile partidului (Gândul)

Săptămâni la rând i s-a propus o simulare. Un joc american în care un coleg îl face, cât mai convingător, pe Ponta. În care un jurnalist pune apăsat cele mai grele întrebări. În care tensiunea creşte, dar candidatul iese întărit. Un joc în care a intrat Traian Băsescu, în care s-a rodat, cât a putut, şi Mircea Geoană. Klaus Iohannis l-a refuzat însă. A acceptat punctaje, a cerut sinteze pe care să le citească, dar a refuzat să dezbată "în orb".
La ora 17 liberalii urcă în biroul lui Iohannis. O oră se fac scenarii, se pun întrebări, se caută slăbiciuni, se dau răspunsuri, se apelează la fabule. Nu se mizează însă atât pe teme, cât pe atitudine: să fie vesel, relaxat, să aibă încredere. Din stradă, ferestrele lasă la vedere un Klaus Iohannis destins. Stă în picioare lângă masă, surâde liniştit, încrezător.

Toată lumea ține cu Ponta? Și Iohannis? (România Liberă)

Sabina Fati, redactor şef adjunct, consideră că "Iohannis încă nu ne-a demonstrat că în spatele provincialului bine crescut și bun administrator mai este și altceva. O mulțime de oameni speră că nu e vorba doar despre o bijuterie nemțească goală pe dinăuntru. Dar eforturile lui de a-i convinge pe toți cei care l-au susținut în această campanie vulgară și murdară sunt minime. Poate că verbul nu e neapărat necesar atunci când ești primar, dar ca președinte ai nevoie de o replică bună la momentul potrivit, de o decizie rapidă, nu doar în politica internă, ci mai cu seamă în cea externă, la masa negocierilor de la NATO sau de la Uniunea Europeană, de exemplu.
Toate instituțiile statului sunt puse la lucru în favoarea premierului, serviciile par să voteze cu el, Biserica Ortodoxă îi face o campanie deșănțată, ca și cum Dumnezeu ar vota cu Victor Ponta. Cum răspunde Iohannis acestei convocări generale? Prin conformare sau prin luptă? Mai sunt doar câteva zile pentru a afla răspunsul complet". N.Red. - articolul a fost scris între cele două dezbateri televizate la care au participat Victor Ponta şi Klaus Iohannis.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu