"Mai dă-le, Victore, 100 de lei" (România Liberă)

Factura pomenilor electorale. Comisia Europeană avertizează că ne paşte o creştere a taxelor (Adevărul) - BEC, anunţ IMPORTANT pentru alegătorii din diaspora. Ce schimbări s-au făcut pentru turul 2 al alegerilor prezidenţiale (Gândul) - Primul spion arestat în România după 1990 (Evenimentul Zilei)

Ponta apelează la ultima soluție a lui Ceaușescu: Victore, mai dă-le 100 de lei (România Liberă)

Victor Ponta şi-a lansat ieri în forţă strategia electorală pentru turul al doilea: în plan politic, a făcut trei propuneri „cu greutate“ pentru funcţia de premier, în eventualitatea în care va câştiga alegerile, şi a încheiat o alianţă cu PRM. În acelaşi timp, de la Palatul Victoria a anunţat două măsuri cu impact social: creşterea salariilor pentru 300.000 de angajaţi din sănătate şi asistenţă socială cu 100 de lei, precum şi introducerea a noi medicamente pe lista compensatelor.

Factura pomenilor electorale. Comisia Europeană avertizează că ne paşte o creştere a taxelor (Adevărul)

Guvernul va fi nevoit să crească taxe sau să taie cheltuieli pentru a compensa scăderile de venituri prognozate în 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stâlp şi a accizelor, în caz contrar urmând ca deficitul bugetar să urce la 2,8% din PIB, de la 2,1% din PB în acest an, apreciază Comisia Europeană.

Votul electronic: soluţia de care fug politicienii români (Adevărul)

Scandalul votului din diaspora a stârnit discuţii şi în privinţa metodelor alternative de vot care ar fi putut eficientiza sistemul acolo unde mii de români au aşteptat la cozi câte 6-7 ore pentru a-şi alege preşedintele. Clasa politică din România nu este interesată de implementarea unui sistem electronic de vot, cred specialiştii contactaţi de „Adevărul“. Atât timp cât partidele sunt mulţumite cu dezordinea actuală, e imposibil să ajungem la votul electronic
Votul electronic a fost folosit în România o singură dată, în 2003, când Guvernul Năstase a dat o Ordonanţă de Urgenţă pentru ca militarii din teatrele de operaţiuni – Afganistan, Bosnia-Herţegovina, Irak şi Kosovo  – să poată vota mai uşor pentru revizuirea Constituţiei. Însă demersul de atunci a fost doar o excepţie, pentru că Guvernul se lupta să facă pragul de 50% la referendum şi era interesat de fiecare vot în parte. Atunci, pentru acest sistem de vot a fost nevoie, pe lângă calculatoare conectate la internet, de certificate digitale, un program informatic special pentru alegeri. Astfel, militarii care voiau să voteze primeau un plic sigilat, ce conţinea un user şi o parolă care, odată introduse, duceau la afişarea unui buletin de vot electronic, iar opţiunea de vot, DA sau NU, trebuiau bifată printr-un click.

BEC, anunţ IMPORTANT pentru alegătorii din diaspora. Ce schimbări s-au făcut pentru turul 2 al alegerilor prezidenţiale (Gândul)

Birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate trebuie să fie completate în 5 zile dacă nu au numărul maxim de membri, iar alegătorii vor putea veni la turul 2 cu declaraţia pe proprie răspundere printată şi completată, urmând să o semneze şi dateze în secţie, a decis, marţi, BEC.

Primul spion arestat în România după 1990 (Evenimentul Zilei)

În urmă cu aproape 20 de ani, un român racolat de un important serviciu secret a fost arestat într-un oraș din Ardeal. Fugit în străinătate pe vremea comunismului, agentul a fost trimis în țara nostră, în 1990, pentru a crea o rețea de spionaj. Timp de patru ani, agentul „Bran” a avut misiunea să racoleze ofițeri ai Armatei Române, angajați ai fabricilor de armament din Transilvania și să afle afinităţile politice ale cadrelor de comandă și înțelegerile MApN cu omologi americani ori eventuale tatonări similare din partea Rusiei.
Citiți, în exclusivitate, în ediția tipărită a „Evenimentului zilei” dezvăluiri din dosarul întocmit de Serviciul Român de Informații în care se precizează „deținătorii de secrete” pe care a reușit să-i racoleze spionul, în slujba cărui serviciu lucra agentul „Bran” și cum se lăuda cu „persoane care au puterea de a deturna orientarea politică a României”.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu