Între promisiuni și realitate: 17 ratări majore ale guvernării Ponta (România Liberă)

Teodor Meleșcanu: „Vreau să fiu un președinte-dirijor” (Evenimentul Zilei) -  Cum vor influenţa ţiganii cursa pentru Cotroceni: „Nu ne mai dăm votul pe o plasă“ (Adevărul) - Ziua în care Victor Ponta a pus sechestru pe Parchetul General (Gândul) - „Lotul Rompetrol“ intră la închisoare: 23 de ani cu executare şi 13 cu suspendare pentru manipularea bursei în prima zi de listare a Petromidia (Ziarul Financiar)

Între promisiuni și realitate: 17 ratări majore ale guvernării Ponta (România Liberă)

În toate programele de guvernare girate de Victor Ponta s-a vorbit despre întărirea instituțiilor statului, despre „bunăstare, corectitudine și bun-simț“, despre relansarea economiei și susținerea clasei de mijloc. „Nu promitem mai mult decât putem face“ a fost chiar unul din angajamentele scrise ale premierului social-democrat. România liberă trece în revistă doar câteva din eșecurile celor trei Cabinete Ponta: revenirea TVA la 19% mai aşteaptă, s-au creat doar 200.000 de locuri de muncă (practic o cincime din cat s-a promis), impozit redus pentru salariile mici,  1200 km de autostradă samd
La toate acestea se adaugă acum promisiunile  pe care Victor Ponta le face în drumul spre Palatul Cotroceni.

Teodor Meleșcanu: „Vreau să fiu un președinte-dirijor” (Evenimentul Zilei)

Candidat independent la Președinția României, fostul director al SIE spune că nu are polițe de plătit, nu are bătălii cu nimeni și nu intenționează să joace un rol activ în crearea de noi majorități parlamentare, sau să spună cine are dreptate și cine nu. Teodor Meleșcanu candidează pentru un mandat de cinci ani, dar se gândește să stea la Cotroceni doar doi, dacă Parlamentul va adopta reformele constituționale.

Cum vor influenţa ţiganii cursa pentru Cotroceni: „Nu ne mai dăm votul pe o plasă“ (Adevărul)

În plină campanie electorală, romii sunt şi ei în negocieri puternice cu cei care s-au înscris în cursa pentru alegerile prezidenţiale 2014. Nu îşi vor da votul oricui. S-au săturat de promisiuni. Vor protocoale semnate, parafate. Altfel, promit că vor boicota: „Votăm cu toţi!“. Alţii, îl vor susţine pe cel care care va da mai mult. Mai sunt şi dintre aceia care par să fi decis deja cum vor vota la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014: „poate cu Udrea“, dacă va avea o ofertă bună, sau cu Iohannis, „că are mentalitate de neamţ”,  sau cu Ponta, pentru politici sociale. „Hăituţiţi sub regimul Băsescu“, unii romi vor ca viitorul preşedinte să schimbe justiţia: „Ne-am săturat de percheziţii şi arestări“.

Ziua în care Victor Ponta a pus sechestru pe Parchetul General (Gândul)

Jurnalistul Attila Biro scrie despre scandalul Lukoil. Compania este cercetată pentru spălare de bani şi evaziune într-unul dintre cele mai mari dosare de acest gen din ultimii 10 ani. Procurorii investighează o operaţiune de spălare de bani evaluată la 118 milioane euro şi o evaziune fiscală de 112 milioane euro.
Pentru noi, cetăţenii de rând, asta înseamnă că aceşti bani, care ar fi trebuit să ajungă în bugetul public, dar nu au mai ajuns, ar fi fost suficienţi pentru ca guvernul Ponta să contruiască „N” şcoli, vreo două-trei spitale, o bucată de autostradă, etc.
Procurorii de la Curtea de Apel Ploieşti nu au greşit punând sechestru. Grav este faptul o serie de informaţii arată că, după ce Victor Ponta s-a răstit la procurorii de la Ploieşti, procurorul general Tiberiu Niţu, în loc să-şi apere subalternii, ar fi acţionat pe dos. Din această afacere, Victor Ponta a vrut să demonstreze că are comanda Parchetului General, că el este procuror general şi că poate face şi desface dosare. Că mâna lui lungă poate ajunge oriunde şi poate salva pe oricine. Apoi, subliniind insistent teza salariilor angajaţilor Lukoil, a transmis că el este cel care dă şi ia salarii, fie şi cu mâna unor procurori.

„Lotul Rompetrol“ intră la închisoare: 23 de ani cu executare şi 13 cu suspendare pentru manipularea bursei în prima zi de listare a Petromidia (Ziarul Financiar)

La 7 aprilie 2004, prima zi de listare a Rompetrol Rafinare (Petromidia), interesul pentru acţiunile companiei a făcut ca sistemul de tranzacţionare al bursei să cedeze, neobişnuit să susţină ordine de cumpărare şi vânzare de miliarde de acţiuni. După cum scria ZF la acea vreme, sistemul s-a blocat după numai o oră şi jumătate de tranzacţionare.
Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni Rompetrol Rafinare a fost în acea zi de 11 milioane de dolari, în condiţiile în care lichiditatea zilnică a bursei era, în medie, de 2 milioane de dolari. Acţiunile companiei transferate într-o singură zi au reprezentat 12% din capitalul companiei.
La mai bine de zece ani de la acel moment, Curtea de Apel a Capitalei a dat verdictul final: 11 condamnaţi la un total de 46 de ani de închisoare pentru manipularea bursei.
 

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu