Cum să furi lemne (România Liberă)

defrisare.jpg

Cum să furi lemne

Pomeni electorale din noi biruri impuse românilor – anunţă EVZ.

Executivul pregăteşte de anul viitor noi taxe, care au fost deja trecute în scrisoarea de intenţie trimisă Fondului Monetar Internaţional. Acestea vor compensa viitoare măsuri sociale, pe care Executivul vrea să le implementeze începând cu 1 ianuarie 2014.

De la anul, Guvernul şi-a bugetat noi pomeni fiscale, cea mai importantă fiind majorarea venitului minim. Cum şi această măsură, asemenea reîntregirii salariilor bugetarilor, deja implementată, afectează bugetul de stat, soluţia nu poate fi decât una singură: compensarea acestor cheltuieli prin noi impozite, care ar urma să aducă la buget sumele necesare.

Romania Libera prezintă o afacere ilegală : Cum să furi lemne în valoare de 9,3 milioane de euro.

Pădurile din Munţii Apuseni şi de pe Valea Sebeşului sunt defrişate ilegal. Controalele derulate de angajaţii Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare Cluj, care are în aria sa de responsabilitate mai multe judeţe, au demonstrat că pădurile din Munţii Apuseni au fost defrişate în stil barbar. Oficial, şi autorităţile au aflat ceea ce locuitorii Munţilor Apuseni ştiau de multă vreme: faptul că versanţi întregi au fost defrişaţi fără ca mafia lemnului să sufere vreo consecinţă. Acum, verificările derulate de angajaţii Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare Cluj au scos la iveală informaţii şocante. Doar de pe raza unui singur ocol silvic din judeţul Alba lipsesc 116.000 de metri cubi de lemn. Valoarea totală a pagubei este de 9,3 milioane de euro.

Adevărul : Cine sunt cei opt stăpâni ai Finanţelor din Romania. Şeful pe Moldova, cercetat de DNA într-un dosar de stopaj la sursă.

Ioan Grigoriu, noul şef al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi (Moldova), structură gândită şi înfiinţată în cadrul planului de reorganizare teritorială a României, a fost cercetat de procurorii DNA într-un dosar de stopaj la sursă cu o pagubă de 40 de milioane de lei adusă statului. Numele lui Grigoriu se leagă de o anchetă pornită în 2011 la CET Iaşi, furnizorul local de apă caldă şi căldură, al cărui director, Dorin Ivana, a fost învinuit de stopaj la sursă. Procurorii au descoperit că statul a fost prejudiciat cu 40 de milioane de lei, prin neplata la buget a contribuţiilor sociale ale angajaţilor, în perioada 2008 - 2011.
Tot România Liberă : Cum şi-au condamnat alte state „cazurile Vişinescu“ ?

Expertul în justiţie de tranziţie, Raluca Grosescu, a explicat, într-un interviu pentru România liberă, de ce este greu să deschizi în acest moment un proces împotriva foştilor criminali ai regimului comunist. Raluca Grosescu spune că şi în alte ţări foste comuniste au existat impedimente juridice, dar acolo unde a existat “voinţă politică”, acestea au fost depăşite şi oameni care au săvârşit abuzuri au fost traşi la răspundere. Germania poate fi luată drept exemplu în ceea ce priveşte condamnarea torţionarilor, atât nazişti, cât şi comunişti.

Capital : Cât costă o zi de spitalizare la spitalele private.

Românii se orientează către spitalele private atunci când nu au de ales, fiind puşi pe liste interminabile de aşteptare la stat sau pentru că se tem de malpraxis şi rele tratamente în spitalele de stat. De frică, de nevoie, merg la spitalele private, unde costurile unei zi de internare se adaugă celor deja piperate, aferente intervenţiilor chirurgicale. Cât costă o zi de spitalizare la cele mai mari spitale private din Capitală? Potrivit unui studiu IMAS, 42% dintre români ar alege să meargă într-un spital privat, iar orientarea către un spital privat este mai frecventă în rândul tinerilor cu vârste între 18 şi 29 de ani, în rândul rezidenţilor din oraşele mari şi din Bucureşti, care au studii superioare şi venituri care pornesc de la 1.000 lei sau mai mari.

Un alt subiect în Adevărul : Disidentul Ursu, ucis a doua oară.

Tribunalul Militar Bucureşti, care judecă dosarul uciderii lui Gheorghe Ursu, încearcă din nou să muşamalizeze cazul. Judecătorii au invocat prescrierea faptelor pentru unul dintre presupuşii făptuitori, fostul maior de securitate Marin Pârvulescu, omiţând că uciderea unui om pentru convingerile sale politice este o faptă imprescriptibilă. Inginerul Ursu a fost ucis pentru că scria un jurnal intim in care critica regimul Ceausescu. Dosarul a fost tergiversat 10 ani.

ZF :  Clujul e primul oraş din România care a accesat bani europeni pentru modernizarea transportului public.

Traficul pe tronsonul doi al liniei de tramvai modernizate din Cluj-Napoca a fost deschis luni, în urma unei investiţii de 15 milioane de euro, primarul Emil Boc anunţând lansarea unui proiect de reabilitare a benzii carosabile aferente liniei de tramvai, estimat la 20 de milioane de euro.