Românii, "linşaţi" şi online în Franţa (Jurnalul Naţional)

Cum se încheagă alianţa dintre „Domnu’ Dan“ şi „ciocoi“ (Adevărul) - Victor Ponta pregăteşte în secret remanierea Guvernului (Evenimentul Zilei) - Culiță Tărâță, baronul cu datorii de peste 200 milioane lei la stat (România Liberă) - Cine moşteneşte agricultura României (Capital)

Rom de origine română, linșat în Franța (România Liberă)

Un minor rom român se află între viaţă şi moarte după ce a fost bătut de aproximativ 12 persoane care-l suspectau de comiterea unor infracțiuni. Președintele și premierul Franței au dezaprobat acest incident.
Violenţele care-i vizează pe romi sunt în creştere, potrivit unor asociaţii pentru apărarea acestei minorităţi.

Românii, "linşaţi" şi online în Franţa (Jurnalul Naţional)

Intraţi pe contul dumneavoastră de Twitter. Tastaţi “roumain”, în franceză. Şi îngroziţi-vă! Ştiaţi care este diferenţa dintre o carte şi un român? Dacă nu, v-o spune un francez, pe Twitter:”Un livre a des papiers”. Adică, vezi Doamne, cartea măcar are hârtii (în franceză, termenul de “papier” însemnând şi “hârtie”, şi “document”).
Scrise agramat sau în limbajul prescurtărilor de Net, astfel de postări ajung uneori să incite şi sunt deseori intraductibile, din motive de decenţă.
Linşarea unui om, însă, este mult mai mult. Iar Franţa s-a trezit cu un caz în propria “ogradă”.  Poliţia, nici la trei zile de la incident, nu a reuşit să aresteze pe nimeni.

Cum se încheagă alianţa dintre „Domnu’ Dan“ şi „ciocoi“ (Adevărul)

În teritoriu, acolo unde a fost posibil, capii PSD şi PPDD, în funcţie de interes, au stabilit deja majorităţi, fără ca Victor Ponta şi Dan Diaconescu să bată palma. În alte judeţe, liderii celor două partide au respins din start o colaborare şi s-au aliat cu rivalii de dreapta.
În Teleorman, judeţul patronat din umbră de Liviu Dragnea, negocierile cu PPDD au mers rapid. La Iaşi, colaborarea între PSD şi PPDD a fost pecetluită imediat după ruperea USL. La Cluj cele două partide sunt prietene, doar că n-au cum să formeze o majoritate. „ Colaborăm cu ei şi la Consiliul Judeţean Cluj, şi la Consiliul Local“, a declarat Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj.

Victor Ponta pregăteşte în secret remanierea Guvernului (Evenimentul Zilei)

Remanierea ar avea şi un scop electoral, dar criticile venite dinspre FMI şi UE joacă şi ele un rol important în stabilirea listei de concedieri din Executiv.
Primul vizat, sub pretextul numirii în conducerea BNR, a fost ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Cel mai probabil, locul său în Guvern urmează să fie luat de Cristian Socol, consilier onorific al premierului Ponta. Socol a fost și președinte al Fondului Român de Contra- garantare și a avut constant apariții în media, în apărarea politicilor guvernului Ponta.
Din cauza rezultatelor slabe înregistrate la conducerea Ministerului Fondurilor Europene și Eugen Teodorovici ar urma să fie una dintre victimele remanierii.
Inițial era luată în discuție și varianta înlocuirii ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, cu ministrul Transporturilor, Dan Șova, dar, în cele din urmă, s-a renunțat la această opțiune.
Cel mai probabil, remanierea ar să aibă loc la toamnă, fiind un bun prilej de a recâștiga încrederea electoratului, susțin surse din interiorul PSD.

Culiță Tărâță, baronul cu datorii de peste 200 milioane lei la stat (România Liberă)

Companiile deținute de familia președintelui Consiliului Judeţean Neamț, Culiță Tărâță, au restanțe la bugetul public de milioane de lei.
Firmele la care este acționară familia lui Culiță Tărâță primesc contracte de sute de mii de euro chiar din partea acestei instituții și subvenții pentru agricultură de la stat, cu toate că au datorii consistente către bugetul României.

Cine moşteneşte agricultura României (Capital)

Cei mai importanţi oameni de afaceri din agricultură, care deţin împreună averi de peste 400 de milioane de euro şi businessuri la fel de valoroase, ce aduc anual profituri substanţiale, sunt pe punctul de a preda ştafeta celor tineri. Copiii lor sunt implicaţi de ani de zile în afacerile familiei. Unii dintre ei chiar au preluat frâiele companiilor în mod oficial, iar alţii urmează să o facă.
 

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu