PSD vrea să „radă“ tot la viitoarele alegeri (Adevărul)

Preda, tras pe tuşă pentru că a scris pe blog (Evenimentul Zilei) - Şantajul DNA (Jurnalul Naţional) - 15.000 de agresiuni pe an. De ce profesorii ascund violenţa din şcoli (România liberă)

PSD vrea să „radă“ tot la viitoarele alegeri (Adevărul)

Conducerea PSD a decis să susţină uninominalul într-un singur tur. Sistemul avantajează PSD, partidul cel mai bine clasat în sondaje.
Victor Ponta a explicat că, dacă nu se va întruni o majoritate în USL pentru aceasta, atunci se va trece la a doua opţiune, de vot proporţional la una dintre Camere.
Potrivit sondajelor de opinie,  USL are 60% din voturi şi, dacă noua lege ar intra în vigoare, alianţa ar obţine aproape toate mandatele.
Dacă, până în 2016, USL s-ar rupe, social-democraţii ar fi, de asemenea, avantajaţi. Cel mai recent sondaj INSCOP Research cotează PSD cu 38,6%, în timp ce PNL are 22,7%, iar PDL 14,3%.

Preda, tras pe tuşă pentru că a scris pe blog (Evenimentul Zilei)

Pentru că a reproşat conducerii PDL că nu face opoziţie, europarlamentarul Cristian Preda a fost suspendat şase luni din partid. Preda venit la şedinţă neinvitat, pentru a se apăra. Potrivit unor surse din partid, membrii BPN i-au reproşat opiniile critice pe care acesta le-a postat pe blog. Ba chiar i-au citat, cu rândul, în cazul în care acesta uitase ce a scris.
Potrivit ac loraşi surse, Alin Popoviciu, cel care a dat public tonul excluderilor, i-a reproşat europarlamentarului PDL că nu s-a implicat în campaniile din ţară, nici la alegerile locale, nici la parlamentare.

Şantajul DNA (Jurnalul Naţional)

Cum motivează instanţa măsura arestării lui Sorin Alexandrescu, şeful Antena Group, aflăm din JN. Este suficient să existe indicii pentru o presupusă faptă şi nu dovezi clare.
Miruna Munteanu consideră că vorbitul la telefon pare să fie cea mai primejdioasă ocupaţie în România zilelor noastre. În covârşitoarea lor majoritate, dosarele DNA sunt doar un lung şir de stenograme. Editate sau nu, ele sunt servite prompt presei, uneori chiar înainte de începerea oficială a urmăririi penale.
Demonizarea unui întreg trust de presă pe baza unor frânturi ambigue de stenograme “scurse” din mapa procurorilor este un semnal cât se poate de îngrijorător pentru democraţia noastră, din ce în ce mai originală.
Acelaşi cotidian anunţă şi că DNA anchetează dosarul RCS&RDS - Dumitru Dragomir. Este vorba de un contract de 3,5 milioane de euro care viza renovarea unei săli de ceremonii.Procurorii verifică dacă poate exista vreo legătură cu drepturile de difuzare a meciurilor din Liga I.

15.000 de agresiuni pe an. De ce profesorii ascund violenţa din şcoli (România liberă)

România are o problemă serioasă din acest punct de vedere pe care atât profesorii cât şi autorităţile din învăţământ preferă să o ţină ascunsă.
Potrivit studiului UNICEF realizat în România, proporţia unităţilor de învăţământ la nivelul cărora se înregistrează fenomene de violenţă depăşeşte 75%.
Pe baza investigaţiilor făcute în toată ţara, experţii au ajuns la concluzia că şcolile post-gimnaziale semnalează în proporţie mai mare prezenţa fenomenelor de violenţă. În mediul rural se înregistrează mai puţine cazuri de violenţă, una dintre explicaţii fiind că „mediul rural este mai tradiţionalist, mai restrictiv, iar controlul social, inclusiv asupra manifestărilor de violenţă, este mai puternic”.  Totodată, studiul arată că în  unităţile de învăţământ situate în zonele periferice au fost declarate mai multe cazuri de violenţă, comparativ cu cele situate în zone centrale.

Euro a sărit peste pragul de 4,4 lei împins de străinii care pleacă de pe pieţele emergente (Ziarul Financiar)

Leul a pierdut 1,9% din valoare într-o săptămână în faţa euro. Prognozele s-au modificat acum spre  4,45 sau chiar 4,5 lei/euro la sfârşitul anului.
Deprecierea abruptă a leului, care a pierdut aproape opt bani doar în şedinţele de vineri şi luni, a fost declanşată de creşterea aversiunii investitorilor faţă de activele din pieţele emergente, care a trimis la pământ toate monedele est-europene.

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu