Şampanie, tristeţe şi cuţite. Urmează jocurile (Gândul)

Ce trimite România la Bruxelles: Stânga–41%, Dreapta–41%, Diaconu-5% (Evenimentul Zilei) - Dilema dreptei: Se unește sau riscă 10 ani pe tușă (România Liberă - Mircea Diaconu: Voturile acelea, câte or fi, sunt chiar ale noastre! (Jurnalul Naţional)

Şampanie, tristeţe şi cuţite. Urmează jocurile (Gândul)

"PSD şi aliaţii săi sunt câştigătorii scontaţi ai alegerilor europene, PNL şi PDL au scoruri sub aşteptări, PMP a sărit un pic pragul electoral, UDMR îşi confirmă stabilitatea. Surpriza Diaconu s-ar confirma. Restul rămân cu speranţa", notează Indira Crasnea.
"Ca la orice alegeri, după ce s-a băut şampania şi s-au consumat tristeţile, se fac deconturile şi încep marile manevre. La PNL, jocurile post-electorale se vor face cu cuţitele între dinţi. Nici PDL nu va fi scutit de zdruncinături. PSD este deja cu gândul la alegerile prezidenţiale.
În tot acest amestec de aşteptare, bucurie, dezamăgire şi calcule, deocamdată cu mintea mai încinsă nimeni nu se gândeşte sau se îngrijorează pentru personajul colectiv numit "alegătorul absent". Toţi îşi spun că, până la urmă, scorul decent de participare (pentru acest tip de scrutin) nu ne-a făcut chiar de râsul Europei". Integral pe gandul.info.

Ce trimite România la Bruxelles: Stânga–41%, Dreapta–41%, Diaconu-5% (Evenimentul Zilei)

Așa cum profețeau sondajele de opinie, PSD a obținut un scor istoric. După un an și ceva de teleguvernare, după ruperea USL, după anchetarea baronilor locali, Partidul-Stat a cîștigat detașat scrutinul din 25 mai 2014. Pentru actuala conducere a PSD, scorul obținut sună ca o confirmare indubitabilă a politicii de pînă acum, scrie jurnalistul Ion Cristoiu.Prin votul de ieri, PSD a primit mandate să continue coruperea României.
De alegeri, politicienilor le-a sărit țandăra, mai citim în EVZ. Amenințări cu poliția și cu duba, acuzații reciproce și chiar bătaie. Protagoniști, nu simplii cetățeni, ci politicienii, care și-au pierdut și ei cumpătul.
Turismul electoral, principala neregulă. Zeci de persoane au votat la europarlamentare, pe listele suplimentare din București, deși sunt locuitorii unor județe apropiate de Capitală și ar putea vota pe listele de care aparțin. În țară au fost, de asemenea, mai multe cazuri de turism electoral. Merită remarcat că multe dintre aceste incidente au fost reclamate în județele fruntașe în materie de mobilizare la urne: Olt, Dâmbovița, Teleorman sau Prahova.

Dilema dreptei: Se unește sau riscă 10 ani pe tușă (România Liberă)

Miza alegerilor depășește scrutinul pentru PE, putând influența formarea unei alianțe de dreapta, care să se opună PSD-ului la prezidențiale.
PNL, între dreapta și PSD. Bătălia pentru PNL nu este una strict de persoane, ci este esențială pentru orientarea acestui partid. Astfel, Crin Antonescu și Klaus Iohannis au afirmat că PNL ar trebui să înceapă dialogul cu partidele de dreapta, pentru a identifica o formulă de colaborare anti-PSD. Acesta ar urma să vizeze fie sprijinirea unui candidat comun, fie, dacă nu se va ajunge la un acord în acest sens, sprijinirea candidatului de dreapta care va intra în turul II. În schimb, Tăriceanu, care a obținut șefia Senatului cu ajutorul PSD, a susținut că vrea să împiedice capturarea PNL de către Traian Băsescu.
Cu alte cuvinte, Tăriceanu s-a poziționat clar în favoarea unei alianțe cu PSD.
Se așază PDL și PMP la masa discuțiilor? Liderii celor două formațiuni au toate motivele pentru a se așeza la masa discuțiilor cu reprezentanții celorlalte partide de dreapta, precum PNL și Forța Civică. Nu de alta, dar dreapta, fărâmițată cum este acum, are șanse minime să poată ține piept, la alegerile din toamnă, trio-ului PSD-UNPR-PC.

Independentul Mircea Diaconu, surpriza alegerilor pentru PE (Adevărul)
Actorul Mircea Diaconu, candidat independent la alegerile europarlamentare,  a obţinut, potrivit primelor rezultate exit-poll date publicităţii de televiziuni, un scor de peste 4%.

Mircea Diaconu: Voturile acelea, câte or fi, sunt chiar ale noastre! (Jurnalul Naţional)

Numit de premierul Victor Ponta drept primul candidat cu adevărat independent ales vreodată în România, Mircea Diaconu nu a avut un moment de exuberanţă la aflarea rezultatelor furnizate de sondajele de opinie realizate la urne. Rezervat şi puţin obosit, Diaconu a vorbit despre lupta inegală pe care a dus-o cu maşinăriile de partid şi despre faptul că eventuala sa accedere în Parlamentul European reprezintă finalul miraculos al unei poveşti pe care el a pornit-o şi care s-a împlinit prin voinţa şi puterea celor care au crezut în el.
Un element inedit este faptul că la începerea numărării voturilor românilor din diaspora, Mircea Diaconu figura pe locul doi în preferinţele acestora, după Alianţa PSD-PC-UNPR.

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu