Cinism, prostie şi electronicărie (Gândul)

Reacţie dură a liderilor USL după şedinţa CSAT (Jurnalul Naţional) - Sondajul care arată cine plăteşte politic după accidentul din Apuseni (Evenimentul Zilei) - Noul Cod penal, mană cerească pentru sute de infractori (Adevărul) - Băncile vor încasa comisioane suplimentare de 100 mil. euro dacă trece legea cardului (Ziarul Financiar)

Cinism, prostie şi electronicărie (Gândul)

După şedinţa CSAT, Cristian Tudor Popescu scrie despre "mintea puţină a lui V. Ponta şi cinismul fără limite al lui T. Băsescu.
Da, guvernul Ponta a fost incompetent, incoerent şi impotent în acţiunea de salvare din Apuseni. Ce a spus T. Băsescu am văzut cu toţii cât e de adevărat. Dar să profiţi de ocazie ca să spui că statul român funcţionează doar când e condus direct de T. Băsescu şi să dai exemplu mascaradele, pe cât de obscure, pe atât de dubioase, ale „salvării” jurnaliştilor din Irak şi sifonării lui Omar Hayssam din Siria,  comparându-le cu moartea fetei locotenent-medic pentru că statul român n-a fost în stare s-o găsească la timp, asta ţine de neomenescul din Băsescu.
Evident, miniştrii Duşa şi Mănescu pot răsufla uşuraţi, USL nu-i dă afară câtă vreme Băsescu îl ţine în braţe pe Opriş. Cât priveşte STS-ul, dacă-i aşa cum spune T. Băsescu, că nu poate detecta pe teritoriul României un grup de oameni aflaţi în pericol care au telefoane mobile, atunci pentru ce e plătit superServiciul ăsta electronic din banii cetăţenilor?".

Reacţie dură a liderilor USL după şedinţa CSAT (Jurnalul Naţional)

Într-o conferinţă de presă susţinută după o serie de consultări avute în USL, premierul Victor Ponta a declarat că Traian Băsescu manifestă laşitate, neavând curajul să-l demită pe directorul STS, Marcel Opriş.
"Din concluziile instituţionale privind accidentul aviatic, prezentate în CSAT, rezultă foarte clar că trei instituţii au avut şi au competenţe. Romatsa, ISU şi STS, care, în baza legii, este gestionarul sistemului 112. La ROMATSA a fot înlocuită conducerea, la ISU la fel şi, aşa cum era normal, şi la STS trebuia să existe o asumare a răspunderii şi, din păcate acest lucru nu s-a întâmplat" a declarat premierul Victor Ponta. "Constat o laşitate şi un dispreţ la adresa opiniei publice. Oamenii care conduc instituţiile responsabile pentru eşec trebuie să îşi asume răspunderea", a concluzionat Ponta.

Sondajul care arată cine plăteşte politic după accidentul din Apuseni (Evenimentul Zilei)

Guvernul este considerat principalul responsabil pentru moartea pilotului Adrian Iovan şi a Aurei Ion.
Conform unui sondaj CSOP, efectuat la cererea EVZ şi B1TV, 54% dintre români nu sunt mulţumiţi de felul în care miniştrii cu atribuţii în domeniu s-au implicat în acţiunile de salvare a celor şapte victime. În topul ruşinii, cu 68% opinii critice, conduce Radu Stroe, fostul ministru de interne care şi-a pierdut scaunul în urma scandalului. Următorul responsabil este considerat premierul Victor Ponta. 54% dintre români nu sunt de accord cu modul în care acesta şi-a exercitat atribuţiile, în timp ce 31% îi iau partea. Nici ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea, şi cel al Apărării, Mircea Duşa, nu stau mai bine.
Cercetarea a fost efectuată în perioada 30 ianuare – 1 februarie, telefonic, pe un eşantion de 1.000 de persoane. Marja de eroare este de +/- 3%.

Noul Cod penal, mană cerească pentru sute de infractori (Adevărul)

Noua lege în materie de procedură penală a adus avantaje nu doar politicienilor şi oamenilor de afaceri vizaţi în dosarele grele instrumentate de procurori, ci şi persoanelor care se aflau deja după gratii. Peste 200 de deţinuţi au părăsit deja închisorile. Alte 176 de persoane au fost mutate în centre de detenţie, instituţii ce pun accentul nu pe izolarea minorului, ci pe protecţia şi recuperarea acestuia într-un mediu securizant. Măsura, deşi agreată de specialişti, l-a scos din penitenciar pe ieşeanul Robert Ciobanu condamnat la 20 de ani de închisoare pentru uciderea unei fetiţe în vârstă de 7 ani, în 2005.

Băncile vor încasa comisioane suplimentare de 100 mil. euro dacă trece legea cardului (Ziarul Financiar)

Băncile vor încasa comisioane suplimentare de 80-100 milioane de euro de la cumpărătorii de case sau de la retailerii de mobilă, maşini şi alte bunuri de peste 10.000 de lei dacă se va adopta o ordonanţă de urgenţă care prevede generalizarea plăţilor cu cardul.
În condiţiile în care încasările statului din TVA de 24% s-au ridicat în 2013 la 12 mld.euro, se poate estima că persoanele fizice cheltuie anual circa 50 mld. euro pe achiziţia de produse şi servicii. Dintre acestea, numai circa 5,5 mld. euro sunt plăţi electronice, dintre care cu cardul la POS (Point of Sales - la punctele de vânzare) circa 5 miliarde de euro, iar online, prin introducerea datelor de pe card, circa 400 milioane de euro.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu