U-na-ni-mi-ta-te. Pe când şi de-mi-si-e? (Adevărul)

 CCR a pus la punct Parlamentul în problema superimunităţii (Evenimentul Zilei) - Ce căuta DNA în curtea baronului? Răspuns: 5.000.000 euro (România Liberă) - Statul român cheltuie 500 €/an cu un elev, la jumătate faţă de Polonia (Ziarul Financiar) - Cosmina Stratan merge la Berlinală (Jurnalul Naţional)

Ce căuta DNA în curtea baronului? Răspuns: 5.000.000 euro. România Liberă anunţă că Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (PSD), este învinuit pentru şapte fapte de abuz în serviciu în DOUĂ DOSARE penale, prejudiciul total fiind de peste 5 milione de euro. Acuzaţiile i-au fost aduse la cunoştinţă miercuri, în prezenţa avocatului său, după ce Constantinescu a fost ridicat din faţa Prefecturii Constanţa deoarece a refuzat de două ori să se prezinte la DNA Constanţa, deşi a fost citat legal de fiecare dată.
De ce a fost săltat de DNA Nicuşor Constantinescu, baronul litoralului. Cazul „Apartamente“. Adevărul a obţinut în exclusivitate raportul Curţii de Conturi privind ilegalităţile de care este acuzat Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, în baza căruia procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva sa. Una dintre acuzaţii se referă la faptul că Nicuşor Constantinescu a tocat ilegal 3,7 milioane de euro din banii contribuabililor, pentru a cumpăra la preţuri exorbitante 25 de apartamente de serviciu pe malul mării, de la un controversat om de afaceri.
Gândul publică reacţia lui Radu Mazăre Mazăre, după ce DNA l-a săltat pe Nicuşor Constantinescu: „Bă, nenorociţilor, nu suntem de ani de zile fugăriţi de procuratură? Fugeam de o mie de ori dacă ne era frică”. Primarul Constanţei a reacţionat dur împotriva procurorilor pe care îi acuză că acţionează la ordinele şefilor SRI şi se comportă ca Securitatea dinainte de 1989. Social-democratul susţine că generalul Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI conduce de fapt instituţia şi nu directorul George Maior.

CCR a pus la punct Parlamentul în problema superimunităţii. Evenimentul Zilei observă că modificările revoltătoare ale Parlamentului la Codul Penal nu vor fi transpuse în realitate. Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit, ieri, în unanimitate, că modificările revoltătoare făcute de parlamentari Codului Penal sunt neconstituţionale. Astfel, legea se va întoarce în Parlament, urmând ca parlamentarii să taie, în termen de 45 de zile, din superimunitatea pe care şi-au votat-o în "marţea neagră".
U-na-ni-mi-ta-te. Pe când şi de-mi-si-e? se întreabă în editorialul Adevărul redactorul şef adjunct Liviu Avram. E un cuvânt care începe să se asocieze tot mai des cu deciziile Curţii Constituţionale: unanimitatea. A păţit-o Liviu Dragnea, cu al său stupid proiect de lege privind descentralizarea, a păţit-o majoritatea parlamentară a USL cu modificările la Codul Penal. Există o singură situaţie în care am fi putut crede în buna-credinţă a celor care au uneltit în „marţea neagră”. Dacă la categoriile pe care le-au scos din rândul funcţionarilor publici ar fi adăugat distinct şi infracţiunile care până atunci le erau asociate. Cum nu au făcut-o, devine evident că intenţia lor nu a fost de a depana deranjul onomastic, ci tocmai de a crea o superimunitate faţă de legea penală. Sunt convins că acest soi de raţionament se va găsi şi în motivarea Curţii Constituţionale, dar din păcate, în acest caz, autorul este colectiv şi e mai greu de identificat cine trebuie trimis acasă, alături de Liviu Dragnea, ca să mai pună mâna pe carte.

Statul român cheltuie 500 €/an cu un elev, la jumătate faţă de Polonia (Ziarul Financiar)

România cheltuie anual câte 500 de euro pentru fiecare elev, acesta fiind costul mediu de finanţare per elev plătit din bugetul de 4,5 miliarde de euro pe an alocat educaţiei. Investiţiile statului român în educaţie sunt de cinci ori mai mici decât cele ale statului norvegian şi de două ori mai scăzute prin comparaţie cu cel polonez, arată datele Eurostat.
„Finanţarea are cu siguranţă o legătură cu rezultatele elevilor, însă nu cred că dacă s-ar majora am avea brusc o evoluţie pozitivă a performanţei tinerilor, pentru că noi nu avem un sistem eficient “, a explicat Ştefan Pălărie, preşedinte al Şcolii de Valori, un ONG care derulează programe educaţionale pentru tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani.

Cosmina Stratan merge la Berlinală (Jurnalul Naţional)

La a 64-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, care se va desfăşura între 6 şi 16 februarie, prezenţa românilor va fi vizibilă.
Cosmina Stratan (laureată la Cannes pentru prestaţia din După dealuri) a fost selectată pentru “Shooting Stars”, program înfiinţat în scopul de a promova pe plan internaţional pe cei mai talentaţi tineri actori europeni, care au posibilitatea de a se întâlni cu mari cineaşti – de la actori  consacraţi la regizori, producători, directori de casting.
O altă prezenţă românească la Berlinală este şi cea a lui Nae Caranfil, cu noul său proiect “6,9 pe scara Richter” (Mobra Films), o coproducţie, deocamdată, România-Bulgaria, inclusă în programul dedicat dezvoltării proiectelor cinematografice “Berlinale Co-production Market“.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu