Ponta trage în Justiţie şi fără glonţ (Gândul)

USL, sau cum se organizează un eşec (Adevărul) - Consecinţele pedepsei primite de fostul premier (România Liberă) - Adrian Năstase, a doua condamnare politică (Jurnalul Naţional)

Ponta trage în Justiţie şi fără glonţ (Gândul)

Adrian Năstase a fost condamnat pentru a doua oară, de instanţa de judecată, în unanimitate, la închisoare cu executare. Pentru oricare cetăţean înzestrat cu discernământ al acestei ţări asta ar putea să însemne că s-a făcut nu numai justiţie, dar şi dreptate. Mai mult, familiei Năstase i se confiscă aproape 400.000 de euro, ceea ce pentru opinia publică poate însemna chiar mai mult decât cele câteva luni de închisoare:  uite că li se iau şi banii înapoi! Afirmând că „Năstase e o victimă a regimului Băsescu”, cum a făcut,  V. Ponta loveşte încă o dată în  ideea de independenţă a justiţiei în statul al cărui prim-ministru este. Ar fi putut face un serviciu României abţinându-se să comenteze decizia instanţei, dacă ne gândim şi că dl Năstase, spre deosebire de prima condamnare, nu mai face uz de glonţ, scrie Cristian Tudor Popescu. Integral pe gandul.info.

USL, sau cum se organizează un eşec (Adevărul)

În istoria post-decembristă a României, eşecul politic al USL e un eşec de o incontestabilă originalitate. Să cîştigi alegerile în chip detaşat, să obţii o majoritate parlamentară uriaşă, să vii la putere pe un fond de nemulţumire economică acută, imputabilă guvernelor anterioare, şi să reuşeşti, în mai puţin de doi ani, să ratezi sistematic, pe mai toate planurile, este o probă rară de inaptitudine managerială.
Scriitorul Andrei Pleşu încearcă evaluarea pedagogică a cauzelor eşecului pentru că atunci “cînd o guvernare dă cu oiştea-n gard, toţi avem de pierdut”.
Alianţa USL era greu plauzibilă politic şi ideologic.
Liderii partidelor aliate sunt inşi de mîna a doua.
Guvernanţii au avut ghinionul de a fi sprijiniţi mediatic de un mic grup de lăudători fără strălucire, aceiaşi seară de seară, oamenii unei singure teme (anti-băsismul) şi, de regulă, ai unei unice obedienţe: Dan Voiculescu.

Consecinţele pedepsei primite de fostul premier (România Liberă)

Decizia de ieri a Curţii Supreme are ca efect şi amânarea întoarcerii lui Adrian Năstase în politică, fapt care ar fi posibil, în cel mai fericit caz pentru el, la finalul anului 2019. Este însă posibil ca Năstase să stea pe tuşă până în 2023.
Ieri, pe lângă cei patru ani de închisoare cu executare, înstanţa l-a mai condamnat pe Adrian Năstase la cinci ani interzicerea unor drepturi, după executarea pedepsei cu închisoarea. Pe perioada cât nu are drepturi electorale, Năstase nu poate fi nici membru de partid.
Cât va sta Adrian Năstase în închisoare? Peste opt luni de zile, Adrian Năstase va avea dreptul de a cere eliberarea condiţionată, potrivit calculelor făcute de B1 TV.
Salvarea lui Adrian Năstase nu va veni nici de la Guvernul USL. Premierul Victor Ponta a dezminţit zvonurile potrivit cărora ar intenţiona să emită o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea, care ar fi putut să contribuie la salvarea lui Năstase.

Adrian Năstase, a doua condamnare politică (Jurnalul Naţional)

Completul negru, condus de judecătorul Ionuţ Matei, îl retrimite pe Adrian Năstase în închisoare.
Decizia în recursul de la Înalta Curte înăspreşte pedepsele pentru fostul premier, condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, după ce instanţa de fond îl absolvise de această acuză. Trei dintre cei cinci judecători de la recurs pronunţaseră condamnarea lui Năstase în alte procese – “Trofeul Calităţii” şi “Mătuşa Tamara” – aşa încât obiectivitatea instanţei este sub semnul unei grave suspiciuni.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu