Negociatorii britanici și europeni ar fi căzut de acord asupra facturii Brexit (The Telegraph)

brexit.jpg

Image source: 
Emmanuel Dunand, AFP

Marea Britanie și UE au ajuns la un acord în privința "facturii de divorț". The Telegraph scrie despre suma care urmează să fie plătită de Londra pentru plecarea din Uniune

Negociatorii britanici și europeni au ajuns la un acord în privință așa numitei "facturi a divorțului Brexitului", deschizând astfel drumul pentru un avans major în discuțiile programate în decembrie, anunță cotidianul britanic.

Surse din ambele tabere au confirmat un acord de principiu legat de solicitarea UE privind plata a 60 de miliarde de euro, înaintea unei întâlniri cruciale care are loc lunea viitoare între premierul britanic Theresa May și șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Două surse au afirmat că înțelegerea a fost convenită la o întâlnire care a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles.

Potrivit The Telegraph, cifra finală, care este lăsată în mod intenționat deschisă interpretărilor, va fi cuprinsă între 45 de miliarde și 55 de miliarde de euro, în funcție de cum calculează fiecare parte rezultatul metodologiei agreate.

Până acum, oferta financiară a guvernului britanic s-a situat în jurul a 20 de miliarde de euro, o propunere respinsă de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, care a estimat că factura ar fi mai repede între 50 de miliarde și 60 de miliarde de euro. Cei 27 vor face cunoscut, în cursul unui summit prevăzut pentru 14 și 15 decembrie la Bruxelles, dacă acceptă să deschidă această a doua fază a negocierilor pe care Marea Britanie este dornică să le poată începe.

 

SUA și Japonia condamnă Coreea de Nord pentru lansarea unei noi rachete balistice, anunță CNN. La rândul său Phenianul anunță cu această ocazie că și-a îndeplinit obiectivul de a deveni un stat nuclear. Specialiștii consideră că nord coreenii sunt pe punctul de a dezvolta o capacitate operațională de lovitură intercontinentală.

Coreea de Nord a tras o rachetă balistică intercontinentală care s-a prăbușit în Marea Japoniei după un zbor de aproape 1.000 de kilometri, arată primele evaluări făcute publice de Pentagon. Presa scrie că acesta a fost primul tir balistic efectuat de Coreea de Nord de la cel din 15 septembrie a.c. 

Lansarea rachetei spulberă speranțele că armistițiul respectat între timp de Phenian a avut ca obiectiv să deschidă ușa unei soluții negociate la criza provocată de programul său nuclear și cel balistic.Tirul a atras critici aspre din partea comunitătii internaționale. Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a vorbit despre un progres care reprezintă "o amenințare în întreagă lume".  

Și secretarul de stat american Rex Tillerson condamnă lansarea rachetei balistice intercontinentale de către Coreea de Nord și cere comunitătii internaționale să ia toate măsurile economice și diplomatice pentru că Phenianul să își abandoneze programul nuclear.

La rândul sau, premierul japonez, Shinzo Abe, a calificat drept un "act violent" care "nu poate fi tolerat" tirul cu rachetă efectuat în primele ore ale zilei de miercuri de Coreea de Nord și a lansat un apel la o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, relatează AFP. 

 Aceasta  urmează să aibă loc azi în jurul orelor 21.30, a anunțat misiunea americană la Națiunile Unite.

 

Cu 4 luni înainte de alegerile prezidentiale, președintele Vladimir Putin se declară îngrijorat de situaţia demografică a Rusiei și anunță o serie de măsuri în domeniul politicii familiei.

Din cauza numărului mic de persoane născute în anii '90, femeile aflate la vârsta la care să dea naştere unui copil sunt, în prezent, mai puţin numeroase, ceea ce conduce la o scădere a natalităţii, potrivit demografilor.

Preşedintele rus, care a făcut din creşterea demografică una dintre priorităţile celor trei mandate ale sale, a introdus în ultimii ani un program de subvenţii destinate familiilor cu scopul de a-i determina pe ruşi să aibă mai mulţi copii.

Între alte măsuri anunţate marţi, suma de 144,5 miliarde de ruble (două miliarde de euro) va fi deblocată în contul alocaţiilor destinate femeilor care aduc pe lume primul copil şi nu începând cu al doilea, potrivit preşedintelui rus.

Ele vor primi în medie 10.500 de ruble (aproximativ 150 de euro) pe lună, timp de 18 luni, după naştere, a precizat el.

Rusia, care are în prezent 146,9 milioane de locuitori, a pierdut peste cinci milioane de la căderea URSS în 1991.

Ţara a plonjat atunci într-un cerc vicios din punct de vedere demografic, deteriorarea condiţiilor de trai antrenând o creştere a mortalităţii şi o criză a natalităţii.

În urma unei relative creşteri, în ultimii ani, declinul pare că a revenit. Potrivit agenţiei ruse de statistică, ţara a pierdut 106.200 locuitori din ianuarie în octombrie 2017, după ce, în aceeaşi perioadă a lui 2016, Rusia înregistrase o creştere de 18.200 de locuitori.

Revista presei internaționale din 29 noiembrie 2017
517

Facebook comments